La Casa de Cultură din Marghita a avut loc vernisajul expoziţiei „Masca veneţiană - Visul perlinei”, un proiect profesional al profesoarei Florina Silvia Iepure, din cadrul Cercului de pictură şevalet/ grafică de la Clubul copiilor din oraşul de pe Barcău.

„Masca veneţiană - Visul perlinei” cuprinde două momente artistice: sceneta „Visul perlinei” și vernisajul expoziției personale „Masca venețiană”. Invitatul special al evenimentului desfăşurat pe data de 16 martie a fost prof. univ. dr. Aurel Chiriac, care a adus aprecieri semnificative, în cuvântul său de deschidere, la vernisajul expoziției.

Sceneta „Visul perlinei”, o fantezie după Gabriela C. Blidar, realizată împreună cu Zsofia Barabas, Cateleya Bichiș, Melitta Costin, Estela Maria Duma și Karina Mutnean, s-a bucurat de un public numeros. Tipurile de măști și costume venețiene folosite în sceneta „Visul perlinei” au fost Ride, Arlecchino, Colombina, Brighella, Pantalone, Tartaglia, Scaramuccia. Sceneta s-a încheiat cu invitația pe scenă a tuturor copiilor și elevilor din sala de spectacol pentru a forma un mare atelier al creativității în fața publicului de la Casa de Cultură din Marghita.

Eleva Gabriela C. Blidar, elevă în clasa a III-a, frecventează cursurile cercului de Pictură de la Clubul Copiilor Marghita încă de la vârsta de 3-4 ani. Implicarea, talentul și angajamentul său de-a lungul anilor au dat naștere la rezultate remarcabile în cadrul mai multor proiecte la nivel local și naţional.

„Interacțiunea cu noul chip, prezenta unei noi identități figurative în spațiul public, transcende către o manifestare liberă a spiritului prin joc şi frumusețe estetică. Interacțiuni figurative în spațiul public sub aspecte provocatoare, de identificare și personalizare a mesajului artistic, diverse interacțiuni între personajul mascat și public sunt câteva menționări în ceea ce privește metoda de reprezentare artistică.

Tema propusă cu titlul «Masca venețiană», inspirită din tradiția Carnavalului din Veneția, prezintă structura unui plan pe mai multe etape de lucru: procesul creativ-laborios prin metodele și varietatea exprimării plastice, prezentarea scenetei, vernisajul expoziției și balul mascat, o celebrare a muncii și a reușitelor. Masca este un obiect purtat de regulă pe față, corp, cu scopul de a deghiza, proteja pentru divertisment, folosită încă din antichitate și are o tradiție veche de peste 9000 ani. Chipul ascuns stârnește curiozitate, este un chip «sincer» iar mintea noastră caută să descopere ceea ce se află în spatele acestei măști care transmite diverse stări emoționale: frică, groază, bucuria, strigătul, figuri de tot felul tineri, bătrâni etc.”, afirmă Florina Silvia Iepure.

Copiii de la Cercul de pictură de șevalet/ grafică din cadrul Clubului Copiilor Marghita, coordonați de prof. Florina Silvia Iepure s-au deghizat în costume venețiene ori ținute personalizate, cu accesorii în stilul personajelor din Comedia delle Arte. Măștile provin din celebrele ateliere de măști din Veneția pe care le-au pictat în atelierul de la Cercul de pictură din Marghita.