Pe tot parcursul anului trecut, obiectivele Oradea Heritage au reușit să atragă 93.267 de persoane, cu o serie de programe pentru comunitate, spectacole, expoziții, concerte și evenimente speciale.

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor (Oradea Heritage) și-a prezentat luni, 12 februarie, raportul de activitate pe anul trecut, detaliind obiectivele realizate, proiectele continuate, precum și planurile pentru 2024.

Conferința de presă a fost susținută de Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, și Grigore Morar, președinte al fundației.

În timp ce Angela Lupșea a prezentat în detaliu activitățile realizate la fiecare obiectiv turistic pe care fundația îl are în subordine, Grigore Morar a subliniat câteva direcții de acțiune care țin, de asemenea, de Oradea Heritage.

„Ne dorim în primul rând să oferim o experiență în toate obiectivele turistice, mai mult decât un bilet de vizitare, inițiative prin proiecte care surprind publicul, dar și suntem promotori în redescoperirea monumentelor istorice ale orașului. Tot ce s-a făcut până acum, la obiectivele turistice în primul rând, iată că ne arată direcția spre care trebuie să ne îndreptăm mai mult decât să așteptăm un vizitator. Din statistica pe care am făcut-o se vede clar că evenimentele au crescut și veniturile din evenimente au crescut și ele. Este un mod de a gândi un altfel de management care are potențial”, a explicat Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice.

Obiectivele Oradea Heritage, 93.267 de vizitatori

Obiectivul turistic cel mai vizitat a fost şi în anul 2023 Turnul Primăriei, dar obiectivul care a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de vizitatori față de anul precedent este Casa Darvas La Roche, cu o creștere de 40%, acest lucru datorându-se şi activităților desfășurate în curtea casei pe perioada verii. Per total, numărul vizitatorilor a crescut cu cca 20% față de anul trecut. Perspectivele pentru anul 2024 sunt legate de exploatarea potențialului obiectivelor turistice în creșterea veniturilor obținute în urma organizărilor de evenimente, în anul 2023 acest sector înregistrând o creștere de aproape 300%.

Creșterea numărului de vizitatori s-a remarcat însă la fiecare obiectiv turistic în parte:  Casa Darvas-La Roche - 28.749 de vizitatori, față de 21.087 în 2022, Turnul Primăriei - 36.554, față de 34.610, Templul Francmasoneriei - 8.232, față de 7.918 în 2022, Sinagoga Neologă Sion - 15.390, față de 13.798 în 2022 și Sinagoga Aachvas Rein - 4.342, față de 4.173 în 2022.

Concerte, expoziții, programe pentru comunitate

La Casa Darvas - La Roche a continuat îndrăgitul eveniment „Joia la Darvas”, în perioada mai-septembrie, pe lângă concerte, diferite ateliere, au avut loc și o serie de programe culturale care au atras un număr mare, de peste 28 de mii de vizitatori.

De asemenea, în anul 2023, Fundația a organizat diferite evenimente și la celelalte obiective turistice, printre ele remarcându-se Sinagoga Neologă Sion cu zece evenimente, Templul Francmasoneriei cu șapte evenimente și Sinagoga Aachvas Rein cu două evenimente.

Fundația a avut și momente speciale anul trecut, precum: Ziua Mondială Art Nouveau, Euroiudaica, Zilele Culturii Naționale, spectacol cu drone, expoziția dedicată Centenarului Constituției României Mari sau primul Coffee Festival de la Palatul Vulturul Negru etc.

„Suntem la un bilanț în care trebuie să precizăm că obiectivele turistice se îndreaptă spre un drum care poate să fie dezvoltat din ce în ce în ce mai mult, ne dorim implicare și mai multă în anul 2024. Consider că veniturile provenite din evenimentele organizate ne arată modul în care trebuie să gestionăm aceste obiective, să gândim obiective speciale, să atragem publicul nu doar pentru a descoperi un patrimoniu Art Nouveau sau patrimoniu turistic, ci și pentru a readuce în atenția fiecăruia ce pot să facă în aceste obiective”, a menționat Angela Lupșea.

Punerea în valoare a monumentelor de for public

Președintele Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Grigore Morar, este cel care a coordonat activitatea ce vizează monumentele de for public.

Conform strategiei stabilite, Fundația a urmărit și acționat ca lucrările efectuate să se realizeze corelat cu finalizarea lucrărilor de investiții derulate de Primăria Oradea în zonele în care sunt amplasate aceste monumente. În acest sens, în anul 2023, Fundația a executat următoarele lucrări: restaurarea statuii lui Szigligeti Ede, conform proiectului avizat, valoarea lucrărilor fiind în sumă de 91.681,32 lei cu TVA inclus; realizarea soclului pentru amplasarea statuii ecvestre a Regelui Sfântul Ladislau în curtea interioară a Cetății Oradea, pentru care s-a achitat suma de 413.799 lei cu TVA inclus; realizarea expertizei de către specialist în vederea stabilirii lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea statuii ecvestre a voievodului Mihai Viteazul și durata de timp necesară pentru executarea acestora, realizarea proiectului tehnic și începerea demersurilor necesare pentru reamplasarea acesteia în actuala Piața Gojdu, până la sfârșitul lunii mai 2024.

Pentru executarea acestor lucrări a fost alocată, prin buget, suma de 595.000 lei, din care s-au cheltuit 586.189 lei.

Conform spuselor președintelui Fundației, în anul 2024, și-au propus realizarea unor lucrări, precum: finalizarea proiectului tehnic, obținerea avizelor necesare pentru reamplasarea statuii lui Mihai Viteazu, realizarea soclului și reamplasarea statuii ecvestre a domnitorului Mihai Viteazul în actuala Piața Gojdu; întreținerea statuilor: Iosif Vulcan, George Enescu și Ostașului Necunoscut, pe măsura reabilitării zonelor respective.

Pentru aceste lucrări Fundația are alocată în bugetul pe anul 2024 suma de 800.000 lei.