Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Mircea Mălan a anunţat o strategie de introducere și extindere a rețelelor de gaze naturale în peste 30 de noi comune din județul Bihor până în anul 2030. Astfel, numărul unităților administrativ – teritoriale cu gaz ar fi de peste 80, din 101 ale judeţului.

 

„Vrem să prezentăm un proiect prin care până în 2030 să se extindă reţelele de gaz în judeţul nostru, în toate comunele şi oraşele unde există posibilitate tehnică şi dorinţa administraţiei şi a cetăţenilor. În anul 2021 am început acest program multianual de sprijinire a comunelor şi oraşelor din Bihor care doresc să introducă sau să extindă reţelele de gaze naturale. În paralel, s-au derulat mai multe programe cu finanţare europeană şi naţională, astfel încât, astăzi, în judeţul Bihor, există 22 de UAT-uri care au reţele de gaz, alte 27 sunt în etape diferite de implementare, iar alte 33 ne propunem să aibă reţele de gaz până în anul 2030”, a declarat Mircea Mălan.

Reţeaua de distribuţie a gazelor este preconizată să se dezvolte pe structuri inelare între câteva localităţi învecinate, astfel încât să se evite posibilitatea de a rămâne unele localităţi fără gaz, în caz de avarie.

„Ne propunem să ducem conducta principală de gaz până în localitatea de reşedinţă a comunei şi reţeaua secundară să o realizăm în satul respectiv, după care în etape ulterioare, prin investiţii ale operatorului şi locale sau alte surse, să se realizeze extinderea acolo unde se cere, pornind de la oameni şi de la mediul de afaceri”, a precizat vicepreşedintele CJ Bihor.

Mircea Mălan a explicat că în prezent există UAT-uri care își întocmesc documentații pentru înființarea unor rețele de gaz, însă nu se pot racorda la reţelele din comunele vecine din cauza modului deficitar în care acestea şi-au introdus propriile conducte. Un exemplu în acest sens este cel al comunei Popeşti, care nu se poate racorda la reţeaua din Balc pentru că are conducte prea mici, astfel că ar trebui să se racordeze la cea din Sâniob, care e la distanţă de două comune, ceea ce ar presupune costuri uriaşe. Astfel că, cel mai bine ar fi ca atunci când comunele Derna și Chișlaz își fac documentațiile pentru propriile rețele, conductele să fie dimensionate în aşa fel încât să asigure transportarea gazului și în Popești.

Directorul general al firmei Distrigaz Vest, Mircea Lazăr, a declarat că această companie este deschisă în continuare pentru extinderea reţelelor de gaz din judeţ, având în prezent circa 500 de km de conducte, 18.000 de consumatori casnici şi 450 noncasnici. În următorii trei ani, lungimea reţelelor va ajunge la 1.000 de kilometri şi la peste 30.000 de consumatori.

Din anul 2020, conducerea firmei a avut întâlniri cu cel puţin 60 de unităţi administrativ-teritoriale din Bihor, întâlniri mediate de CJ, pentru a informa privind condiţiile de racordare.

Mircea Lazăr, directorul general al Distrigaz Vest, a dat exemplul comunei Sânnicolau Român, unde rețeaua pusă deja în funcțiune a atras doi mari investitori și continuă să se extindă la solicitarea cetățenilor.

„Rolul unui operator de distribuție este de a asigura siguranța în exploatare. La modul în care s-au gândit aceste inele, în momentul în care vor fi finalizate, probabilitatea de a rămâne localități întregi fără gaz este minimă. În momentul în care aceste rețele vor fi finalizate, confortul din locuințe și industria din județ vor crește, pentru că, din punctul nostru de vedere, industrie fără gaz nu se poate”, a explicat Mircea Lazăr.

Mircea Mălan a subliniat că proiectul se dezvoltă şi datorită cererii pentru racordare la gaz în judeţ, avantajele fiind evidente, a precizat preşedintele, atât în urma analizei, cât şi a contactului direct cu locuitorii beneficiari. Acestea se referă la confortul asigurat pentru încălzire, o mai mare siguranţă privind asigurarea energiei termice, cheltuielile mai reduse şi nu în ultimul rând, localităţile cu reţele de gaz devin mai atractive pentru investitori.

„Având în vedere că lemnul este din ce în ce mai greu de procurat, pentru încălzit şi că e nefiresc să ne tăiem pădurile ca să ne încălzim, când avem alte variante la îndemână, sunt convins că cea mai bună soluţie pe care o avem astăzi, nu teoretic şi nu în altă parte a globului, este reţeaua de gaze naturale”, a afirmat vicepreşedintele CJ.

Reamintim că în luna august 2021, Consiliul Județean Bihor a anunțat că va aloca în fiecare an un million de euro pentru extinderea rețelei de gaze naturale, ceea ce ar permite susținerea a 5 sau 6 primării. Sprijinul Consiliului Județean Bihor constă și în consiliere juridică și financiară, în obținerea avizelor necesare, întocmirea documentațiilor, dar și implicare în implementarea proiectului.

În județul Bihor sunt șapte operatori de distribuție: Delgaz, Distrigaz Vest, Premier Energy, Nova Power, Gaz Vest Arad și Salgaz.