Săptămâna trecută s-a încheiat cu un eveniment foarte important: prezentarea proiectelor din Bihor pentru care au fost semnate contracte de finanțare prin Programul Regional Nord-Vest. La eveniment a participat și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care a subliniat că modelul de dezvoltare a Bihorului ar trebui urmat și de celelalte județe.

 

Desfășurat în Sala de Ședințe a Prefecturii Bihor, evenimentul s-a bucurat de prezența ministrului Finanțelor – Marcel Boloș, a directorului general interimar ADR Nord-Vest – Csilla Hegedüs, a șefului Autorității de Management a Programului Regional Nord-Vest – Petru Alboi-Șandru, a președintelui Consiliului Județean (CJ) Bihor – Ilie Bolojan, a primarului Municipiului Oradea – Florin Birta, a primarilor din Sântandrei – Ioan Mărcuș, Salonta – Török László și a rectorului Universității din Oradea – Constantin Bungău.

Csilla Hegedüs a spus că ADR Nord-Vest a reușit să atragă cei mai mulți bani dintre toate agențiile de dezvoltare, 130%, și că își propune să ajungă la 150% până la finalul perioadei. „Acest lucru, sigur, nu îl bucură pe ministrul Marcel Boloș, a cărui instituție va trebui să suplimenteze banii pentru proiecte cu cei 50%. Toate aceste realizări vi se datorează dumneavoastră, primarilor și președinților de Consilii Județene, care ați făcut și depus proiecte”, a spus directorul general interimar al ADR Nord-Vest.  

Petru Alboi-Șandru a prezentat situația la zi a proiectelor în regiunea Nord-Vest, subliniind că au fost depuse 839 de proiecte și au fost semnate 29 de contracte. „În județul Bihor, pe Programul Regional Nord-Vest, au fost depuse proiecte în valoare de puțin peste 754 de milioane de euro, adică 17,7% din valoarea totală a proiectelor depuse pe regiune. Cele mai multe proiecte, 18, au fost depuse de Primăria Oradea, urmată de Consiliul Județean Bihor cu 11 proiecte, Aleșd și Salonta, cu câte 6 proiecte, Săcueni și Ștei, cu câte 5 proiecte, Marghita, cu 4 proiecte, Beiuș și Valea lui Mihai, cu câte două proiecte. Vă felicit și vă invit să depuneți cât mai multe proiecte. Chiar dacă știu că implementarea lor va veni cu multe provocări, Autoritatea de Management vă oferă sprijin pe toată această perioadă”, a spus șeful Autorității de Management a Programului Regional Nord-Vest.

Ionuț Sarac a prezentat apoi, din partea CJ Bihor, mai multe proiecte aflate în desfășurare, la fel ca Marius Moș, din partea Primăriei Oradea, Ioan Mărcuș – Sânmartin, Liviu Cociubei – Salonta, Zsigmond Levente – Săcueni și Constantin Bungău – Universitatea din Oradea.

La finalul evenimentului a luat cuvântul și ministrul Finanţelor, care a spus că este mândru să vadă roadele a ceea ce a muncit în ultimii ani, a descentralizării în primul rând. „Nu mai trebuie să faceți drumuri la București să vă rugați pe acolo pentru semnarea unui contract. Ceea ce în urmă cu câțiva ani dura un an, un an și jumătate, astăzi se rezolvă în câteva luni. Un alt lucru important este că nevoile cetățenilor sunt mai aproape de cei care fac proiecte și în acest fel proiectele sunt mult mai utile pentru cetățeni. Proiectele de infrastructură rămân etaloanele acestei regiuni. Coloana vertebrală este formată din Autostrada Transilvania și electrificarea căii ferate. Miza noastră e atragerea de investitori prin dezvoltarea infrastructurii”, a declarat Marcel Boloș, care a lăudat apoi administrațiile din Bihor: „Modelul de dezvoltare de aici este aparte și se vede în calitatea vieții oamenilor, care a fost mult îmbunătățită. Îi îndemn și pe ceilalți, din celelalte județe, să se uite cu atenție spre acest model. Un exemplu îl reprezintă centurile ocolitoare ale județului. Prin punerea la punct a acestor centuri, drumurile care trec prin orașe nu vor mai trebui reparate atât de des, nu se vor mai cheltui atât de mulți bani, iar cetățenii scapă de zgomot și de poluare. Este un model de dezvoltare sănătoasă a localităților”.

Proiectele de pe raza județului Bihor, semnate până în luna aprilie prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, au o valoare cumulată de aproximativ 170 de milioane de euro și vor contribui la creșterea semnificativă a standardului de viață pentru locuitorii județului.