În jur de 20 de angajaţi din primăriile comunale din judeţ, membri ai Federației Columna-SCOR, au protestat ieri, 20 mai, în Parcul Traian, în faţa Prefecturii Bihor, nemulţumiţi de nivelul de salarizare. Ei cer stabilirea indemnizațiilor, a salariilor de bază și a sporurilor astfel cum sunt prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

 

În Parcul Traian s-au adunat ieri, în jurul orei 11.00, aproximativ 20 de angajaţi ai primăriilor Batăr, Biharia, Derna, Sâniob, Abram, Pietroasa, Borod, Popești și Sântandrei, înarmaţi cu pancarte pe care se putea citi: „Și noi suntem Primăria”, „Li noi suntem afectaţi de inflaţie”, „Remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală”, „20 ani vechime cu studii juridice, caut loc de muncă, poate chiar muncitor necalificat în construcții”, „Salariul mediu net în primărie - 3.000 lei, „Dorel” - 3.150 lei minim garantat” etc.

Ei cer ca salariile să fie stabilite în baza Legii Salarizării unice din 2017. În prezent, salariile personalului din administrația locală sunt limitate la nivelul maxim al indemnizației viceprimarului.

Ioan Sorin Husăsan, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional SCOR (Solidaritatea Comunelor și Orașelor din România) şi preşedinte al filialei judeţene Bihor, a menţionat că acţiunea din faţa Prefecturii este „un protest – semnal”:  „Vrem să ni se actualizeze salariile după Legea Salarizării unice 153/2017, pentru că de cinci ani Guvernul tot dă ordonanțe trenuleț prin care au fost înghețate veniturile demnitarilor, iar pentru că salariații din primării au salariile limitate în funcție de indemnizațiile viceprimarilor, noi nu am mai avut salariile actualizate”.

Mai exact, sindicaliştii din primăriile comunale afirmă că „ordonanțele trenuleț” au limitat creșterea indemnizației primarilor și viceprimarilor la 5%. Astfel, salariul personalului din comunele cu sub 3.000 de locuitori poate avea o creștere cu maximum 202 lei net, în spatele viceprimarului.

„Consiliile locale funcționează în baza autonomiei locale, deci primăriile pot stabili salariile angajaților. Pentru că ordonanțele trenuleț au plafonat veniturile noastre în funcție de indemnizațiile demnitarilor, care au fost înghețate, iar viceprimarii sunt și ei demnitari, s-a ajuns în situaţia de a rămâne la nivelurile salariale din 2021, cu o majorare de 5% de atunci, în timp ce colegii noștri din asistența socială, educație și sănătate, activități coordonate de primării și la nivel de comune, au salariile actualizate la nivelul lunii decembrie 2023, cu o majorare de 25%”, a declarat Dan Cârlan, vicepreşedinte al Federaţiei.

Protestatarii susţin că premierul a anunțat o nouă lege a salarizării unice, care ar putea intra în vigoare abia anul viitor. Până atunci, angajaţii din administraţiile locale cer adoptarea unor măsuri tranzitorii, care să le soluţioneze problema.

După mai bine de jumătate de oră, o delegație a protestatarilor au intrat în sediul Prefecturii Bihor şi i-au înmânat subprefectului Bothazi Nandor o petiţie adresată Guvernului.

Dan Cârlan a anunţat că joi, 23 mai, protestele vor avea loc în faţa Guvernului, iar dacă nici după această acţiune situaţia funcţionarilor din primării nu va fi rezolvată, în data de 3 iunie va fi declanşată greva generală, ceea ce ar duce la blocarea procesului electoral din 9 iunie.