Programul pregătit de Primăria Oradea în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor pentru "Carnavalul Florilor" a cuprins şi o conferinţă cu tema "Oradea şi Debreţin în Uniunea Europeană - strategii de dezvoltare", în cadrul căreia au fost organizate şi două workshopuri cu privire la furnizarea energiei termice, respectiv eficienţa gospodăririi deşeurilor.

 

Regii locale reunite într-un holding

Strategiile de dezvoltare ale celor două oraşe au fost prezentate, în cadrul conferinţei, de către Marcel Boloş, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Durabilă şi Finanţări Externe din Primăria Oradea, respectiv Bak Ferenc, director economic la Societatea Comercială de Administrare a Patrimoniului oraşului Debreţin. Bak a scos în evidenţă faptul că, în Debreţin, toate regiile din subordinea Primăriei au fost reunite într-un "holding", fiecare societate având însă conducere proprie. "Majoritatea societăţilor care fac parte din holding, cu excepţia uneia, au ca proprietar 100% administraţia publică, dar cu conducere proprie, ele au produs venituri importante, astfel încât, în doi ani consecutivi, proprietarul a primit dividende de aproape un miliard de forinţi", a precizat Bak Ferenc, adăugând că societatea pe care o conduce este deschisă la organizarea unui schimb de experienţă mai profund, astfel încât administraţia orădeană să poată analiza mecanismul şi să poată decide dacă va urma sau nu acelaşi drum. La rândul său, Marcel Boloş a prezentat priorităţile administraţiei orădene în această perioadă de criză. Acestea sunt: continuarea investiţiilor în infrastructura rutieră, investiţia în infrastructura de afaceri prin parcul industrial, precum şi investiţii în infrastructura culturală şi de agrement. La acest ultim capitol a inclus restaurarea Cetăţii Oradea, proiect în valoare totală de 20 milioane euro, majoritatea banilor provenind de la Uniunea Europeană, restaurarea imobilelor monumente istorice, precum şi modernizarea Ştrandului Municipal, care ar urma să fie înclus într-o staţiune balneară.

 

Workshopuri pe tema energiei termice şi a deşeurilor

În ceea ce priveşte workshopurile, acestea au avut ca temă "Experienţe în domeniul furnizării energiei termice" şi "Eficienţă în gospodărirea deşeurilor". Potrivit directorului societăţii de furnizare a energiei termice Debreţin, Csonka Tibor, sistemele sunt foarte asemănătoare între cele două societăţi de distribuţie (din Oradea şi Debreţin). "Există o diferenţă semnificativă pentru care suntem foarte invidioşi pe colegii noştri din Oradea. CET-ul din Debreţin nu mai este în proprietatea oraşului, ci a unei companii multinaţionale. Noi suntem puţin mai avansaţi în ceea ce priveşte modernizarea reţelelor", a precizat Csonka, adăugând că, împreună cu societatea de gestionare a patrimoniului din Debreţin, produce profit pentru oraş. "Cifra noastră de afaceri este de 40 milioane euro, iar profitul în acest an este de 2 milioane euro", a mai menţionat Csonka. Totodată, oaspeţii maghiari şi-au exprimat acordul de a oferi din experienţa lor orădenilor, aşa cum vor colabora şi în gestiunea deşeurilor, domeniu în care ei sunt mai avansaţi, şi au acordat o mare atenţie comunicării cu populaţia, în scopul colectării selective. La Debreţin, acest sistem a fost introdus încă din 2003, având peste 200 de "insule" de colectare la dispoziţia populaţiei. Din anul 2006, administraţia locală din Debreţin a construit o hală foarte mare, unde populaţia poate depune gratuit deşeurile selectate. Oaspeţii au prezentat şi metodele prin care transformă nămolul de la staţia de epurare în biomasă şi pământ pentru flori. Colectarea selectivă înseamnă la Debreţin şi selectarea resturilor organice, care sunt compostate şi folosite ca materie primă într-o staţie de biogaz.