Zilele trecute, la Şcoala cu clasele I-VIII "Nicolae Bălcescu" din Oradea, a avut loc o activitate din cadrul proiectului interjudeţean "Cultură - Civilizaţie - Comunitate" în care sunt implicate mai multe unităţi de învăţământ şi instituţii din Bihor şi alte judeţe.

Evenimentul, intitulat "Oradea văzută prin ochi de turist", s-a desfăşurat în cadrul proiectului "Cultură - Civilizaţie - Comunitate" ce a demarat în luna noiembrie a anului trecut şi are o perioadă de implementare de şase luni. Acţiunile proiectului se derulează în parteneriat cu cinci şcoli din judeţele: Alba, Braşov, Bihor, Bacău şi Galaţi. Potrivit organizatorilor, finanţarea activităţilor este asigurată din donaţii, parteneriate şi sponsorizări. "Scopul acestui proiect este de a educa tânăra generaţie în spiritul toleranţei, responsabilizării, implicării directe în acţiuni comunitare, conştientizării apartenenţei la o comunitate, socializării şi integrării sociale", a precizat Ioan Mocan, directorul Şcolii "Nicolae Bălcescu" şi totodată coordonatorul proiectului. De asemenea, acesta a mai punctat faptul că proiectul abordează educaţia pentru timpul liber, având o paletă vastă şi diversificată de activităţi: vizite la obiective istorice, muzee, rezervaţii naturale, peisagistice etc. În acest scop, Şcoala "Nicolae Bălcescu" a efectuat o serie de excursii în lunile decembrie şi ianuarie prin ţară, prilej cu care elevii au vizitat nordul Moldovei, dar şi pitoreasca staţiune Stâna de Vale. La activitatea de săptămâna trecută, invitat de onoare a fost criticul de artă Ramona Novicov, membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă şi conferenţiar universitar la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii din Oradea. Aceasta le-a vorbit elevilor şi profesorilor despre valoarea arhitectonică deosebită pe care Oradea o are, realizând totodată o prezentare a oraşului din punct de vedere istoric, arhitectural şi artistic. În zilele următoare, grupuri de elevi, însoţiţi de diriginţi, vor vizita oraşul, de data aceasta privind Oradea cu ochi de turişti şi cu informaţii noi, primite din partea unui specialist.

La prezentare, alături de cadrele didactice şi elevi, au participat şi profesorii Ioan Mocan, Dorina Szatmari, Alina Zaha, Adriana Matiu, Emil Prodan, responsabili de proiect, şi Alina Deliman, responsabilă cu munca educativă.