Staţiunea Balneoclimaterică Tinca, leac pentru alinarea afecţiunilor
O oază de verdeaţă, linişte şi sănătate
Localitatea Tinca şi-a câştigat renumele datorită proprietăţilor miraculoase ale izvoarelor cu ape minerale şi a staţiunii balneoclimaterice, care, în 2005, va împlini 110 ani de la atestarea sa documentară. Primul pavilion din incinta staţiunii a fost dat în folosinţă în anul 1895, de atunci în acest spaţiu de poveste, aşezat pe malul Crişului Negru, s-a dezvoltat o bază de tratament recunoscută pentru ameliorarea unui larg spectru de afecţiuni.
Mobilierul Marriott nu e pe gustul inspectorilor
Dacă acum un secol spaţiul de cazare şi baza de tratament se limitau la doar câteva camere, acum, pe o suprafaţă de 20 de hectare, au fost ridicate, în jurul vechiului pavilion, două hoteluri, o cantină, iar de la anul va fi dată în folosinţă o clădire pentru personalul administrativ şi atelierele de lucru. Unul dintre hoteluri a fost renovat în totalitate acum doi ani, reuşind să îndeplinească criteriile unui hotel de două stele. Clădirea, cu o capacitate de 72 de locuri, oferă celor veniţi aici la tratament confortul de care muţi dintre ei nici nu se pot bucura acasă, mobilierul şi decoraţiunile interioare fiind cele utilizate de lanţul hotelier "Marriott". Toate acestea însă nu au fost pe placul inspectorilor Direcţiei de Control din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism, care s-au gândit că lipsa unui dulap este un motiv suficient să ridice Societăţii Comerciale şi de Turism "Crişul" certificatul de clasificare. Acum o săptămână, în Bihor, şi-a făcut apariţia o echipă de inspectori care a verificat condiţiile de cazare din mai multe staţiuni. În procesul-verbal de constatare ei au mai trecut, la capitolul "Observaţii", şi insuficienţa umeraşelor, a unei perii de pantofi sau a unui prosop de picioare. "Au mai reclamat faptul că hotelul nu are un lift. Dar o astfel de investiţie nu e uşor de realizat şi până nu demult acordarea licenţei de funcţionare nu era condiţionată de un astfel de obiectiv", ne-a declarat Teofil Ficuţ, directorul general al Staţiunii Balneoclimaterice Tinca. Printre investiţiile care merită să fie amintite sunt cele care privesc grupurile sanitare şi sistemul de încălzire şi alimentare cu apă, care corespund întru totul cerinţelor impuse de normele de igienă şi cazare. "Şi acum o săptămână, când au venit în control inspectorii de la Bucureşti, eram cazată aici şi au constatat ceea ce puteţi vedea acum. Le-am povestit că sunt mulţumintă de condiţiile de cazare, pereţii arată de parcă ar fi proaspăt zugrăviţi, lenjeria de pat este curată, iar grupurile sanitare sunt igienizate permanent. La fel şi meniul zilnic este excelent. Nu înţeleg cum au putut denatura realitatea aceşti inspectori şi cum au putut ridica licenţa, când aici domneşte o curăţenie desăvârşită", ne-a declarat Maria Bercea, din Cărăsău.
Clienţi fideli de peste 20 de ani
La celălalt hotel, care adăposteşte alte 55 de camere, precum şi spaţiile de tratament, investiţiile sunt în curs de realizare. "În acest an, am investit aproape un miliard de lei din resursele proprii în realizarea unei staţii de preparare a apei şi a rezervei de apă cu staţie cu hidrofor, precum şi în modernizarea camerelor din corpul B", ne-a mai precizat directorul general. Pe holurile de la parter, înainte de prânz, aşteptau cuminţi zeci de pacineţi, majoritatea persoane în vârstă, să le vină rândul la acele proceduri medicale care le mai alină bătrâneţile. În funcţie de afecţiunile fiecăruia şi de prescripţia medicului, pacienţii urmează mai multe tratamente cu ultrasunete, împachetări cu parafină, masaj etc. "De 20 de ani, vin aici. De fiecare dată, mă bucur de un tratament regesc din partea personalului, iar procedurile pe care le urmez şi băile calde cu apă minerală îmi fac foarte bine", ne-a declarat Catiţa Monea, de 67 de ani, din Uileacu de Beiuş. O altă procedură pe care toţi pacienţii o urmează cu cea mai mare plăcere este cura de 10-20 de minute petrecută în vana plină cu apă de Tinca, care are numeroase proprietăţi benefice în tratarea bolilor reumatismale şi ale aparatului urogenital.
Cei care optează pentru Staţiunea Balneoclimaterică Tinca provin din categoria pensionarilor (cei mai norocoşi dintre ei), cărora casele judeţene de pensii le repartizeză biletele de tratament. Într-un an, aici sunt organizate 18 sejururi a câte 18 zile, în medie, într-o serie, peste 100 de persoane se bucură de tratament. Gradul de ocupare este în medie de 70% din capacitatea staţiunii, iar în lunile de după muncile agricole, procentul creşte simţitor, cu până la 90%. Pentru viitor, profilul de staţiune de tratament se doreşte să fie schimbat în unul de turism, în acest sens societatea intenţionând să atragă fonduri nerambursabile, pentru a realiza investiţii pe măsură în acest sector.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.