Statuia lui Mihai Eminescu, în proces de restaurare - Termen de finalizare, 15 ianuarie
Lucrările de reabilitare a statuii lui Mihai Eminescu, din Piața Independenței, au demarat, ele urmând să fie finalizate până în data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, când se vor împlini 173 de ani de la nașterea poetului.
Conform contractului de lucrări încheiat cu SC Construcții Bihor SA, privind amenajarea platformelor pietonale, a zonei de spații verzi și a statuii poetului național Mihai Eminescu, în baza avizului dat de Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, s-au efectuat lucrări de înlocuire parțială a plăcilor de piatră din soclu, șlefuirea soclului pentru a avea o culoare unitară și impregnarea cu o soluție specială de protecție.
La statuia din bronz se vor efectua, în aceste zile, următoarele operațiuni: curățare manuală/mecanică și chimică după caz; desprăfuire (eliminarea depunerilor neaderente), îndepărtare prin aspirare și/sau spălare; remedierea degradărilor mecanice sau a celor cauzate de coroziuni, dacă este cazul și refacerea aspectului estetic prin uniformizarea patinei.
„Restaurarea monumentului de for public este coordonată de către Andras Tihamer, specialist atestat de Ministerul Culturii pe componente artistice de metal, și de către Ioan Brai, expert în conservarea și restaurarea metalelor, colaborator al Muzeului Național Brukenthal. Operațiunile efectuate la statuie nu vor afecta componentele artistice sau alte aspecte care să implice avize/acorduri speciale”, a precizat Angela Lupșea, directorul Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor
Valoarea totală a lucrărilor este de 22.000 lei (TVA inclus).
Municipalitatea orădeană menţionează că, odată cu finalizarea acestor lucrări, se va crea posibilitatea organizării la statuia lui Mihai Eminescu a evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale Române, în data de 15 ianuarie.
Daca aratau urat datorita neglijarii si nu exista posibilitatea reabilitarii lor prin toaletare se puteau scoate si reloca...nu masacra. Cat despre statuie...da, nu inspira pe nimeni...ca si statuia lui Mihai Viteazu sau statuia din fata pompierilor care e cea mai penibila.
Teii aceia arătau oricum oribil, şi în vremurile lor bune mascau statuia - care este şi ea destul de hidoasă. În timpul şantierului la parcarea subterană arborii au fost afectaţi de utilaje, decis soluţia îndepărtării lor era evident cea mai potrivită. Acel perimetru ar trebui reamenajat în ton cu Piaţa Unirii, arbuşti decorativi, copaci medii, pavaj etc.
Masacrarea (fara replantare) a copacilor din zona statuii este o palma grea pe obrazul primariei, a ecologistilor si a cetatenilor orasului de pe Cris. Obsesia (tipic rurala) pentru beton cenusiu este observabila peste tot, de la amenajarea centrului pana la gardurile de beton cenusiu ale cartierelor de case noi...orbil.