Halloween-ul a fost un pretext perfect al Teatrului Regina Maria pentru a-i introduce pe copii în fascinanta lume a teatrului. Sâmbătă, Sala Transilvania s-a transformat într-un tărâm al misterelor cu „Eclectic Halloween”, o zi plină de activități creative pentru copii și adulți.  

De-a lungul zilei, copiii s-au bucurat de ateliere interactive și jocuri creative, iar la lăsarea serii, atmosfera a devenit palpitantă cu o proiecție de film horror pentru adulți, „Inocenții” de Eskil Vogt.

Activitățile au fost concepute pentru a stimula imaginația celor mici, transformându-i în eroii propriilor povești de Halloween.

Ziua a început la ora 10.00, cu jocul „Personaje de poveste”. Acesta a pornit de la jocul InfiniTeatric destinat copiilor și adulților deopotrivă și include 72 de provocări grupate în şase capitole tematice. Prin aceste „provocări”, jucătorii îşi dezvoltă aptitudini specifice artei actorului, dar utile şi în viaţa de zi cu zi.

Copiii și părinții au format perechi (nu între ei. Copiii au format perechi cu alți copii, iar părinții – unii cu ceilalți), au stabilit o poveste a căror personaje au ales să fie și și-au ales costumele cele mai potrivite. Apoi au fost invitați de Mirela Niță Lupu (unul dintre creatorii acestui joc) și George Dometi să își interpreteze partea de rol din poveste. A fost o experiență inedită, atât pentru copii, cât și pentru părinți, cu toții beneficiind de implicarea celor doi actori. La finalul evenimentului, experiența a fost imortalizată printr-o fotografie de grup. Evenimentul a fost organizat de la 10.00 la 11.30 și de la 14.00 la 15.30.

În cadrul Eclectic Halloween, de la 11.40 la 12.50 și de la 15.40 la 16.50, a fost organizat și un atelier intitulat „Fețe fioroase”, o altă activitate care le-a stimulat copiilor creativitatea. Alături de Adela Lazăr și Cosmin Petruț, aceștia au explorat tehnica expresiilor faciale și au avut parte de o sesiune de „face painting” în care fiecare participant a putut alege să împrumute fața unora dintre cele mai celebre personaje înfiorătoare. De la fantome și vampiri, la creaturi înfricoșătoare, fiecare și-a putut alege propriul look.

O altă activitate care i-a încântat pe cei mici a fost atelierul „Monștri prietenoși”, organizat între 13.00 și 13.50 și 17.00 și 17.50. În cadrul workshop-ului, groaza a fost transformată în umor, iar frica în chicote. Copiii și-au desenat propriul „monstru înfricoșător” și, cu ajutorul colegilor și al actorilor Georgia Căprărin, Lucia Rogoz, Consuela Egyed și Armanca Serac, au transformat creaturile în prieteni amuzanți și colorați.

Seara a fost rezervată adulților, aceștia fiind invitați, de la ora 19.00, la un film horror. „Inocenții” (De Uskyldige), regizat de Eskil Vogt, un thriller psihologic norvegian, a fost lansat în 2021 și a cucerit numeroase festivaluri internaționale de film, impresionând atât publicul, cât și criticii. Povestea se concentrează pe un grup de copii care descoperă, în timpul vacanței de vară, că dețin puteri misterioase. Ce începe ca o joacă nevinovată capătă treptat valențe întunecate, iar copiii sunt împinși la limite periculoase. Filmul a explorat teme precum inocența pierdută și răul latent, creând o atmosferă tensionată și plină de suspans.

„Inocenții” a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Sitges și a fost nominalizat la Premiile European Film Awards, fiind elogiat pentru regia precisă, interpretarea copiilor-actori și modul în care reușește să îmbine elemente supranaturale cu un realism captivant. A fost o producție de neratat pentru pasionații de thrillere psihologice.

Taxa de participare la evenimentele dedicate copiilor a fost de 15 lei, iar accesul la proiecția de film a fost gratuit.

Evenimentele organizate de Teatrul Regina Maria sâmbătă pot fi date ca exemplu atunci când vine vorba de a utiliza prilejul, de a folos o sărbătoare (oricare ar fi ea), ca facilitator pentru distracție și bună dispoziție.

„Eclectic Halloween” a fost organizat de Teatrul Regina Maria, în parteneriat cu Asociația Culturală Eclectica, cu sprijinul Transilvania Film și TIFF.