Trenul „Connecting Europe Express”, haltă la Oradea - Proiectul drumului de fier european
Conștienți că Europa trebuie unită și printr-o infrastructură performantă și sustenabilă dar și prin simboluri, Comisia Europeană a pus la punct proiectul „Connecting Europe Express”, în cadrul căruia, o delegație a Comisiei călătorește cu trenul prin 26 de țări pentru a vedea care sunt obstacolele în calea creării unei rețele feroviare interconectate. Sâmbătă, trenul a trecut prin Oradea.
Gara Oradea a fost luată cu asalt sâmbătă seara, peste 100 de orădeni venind să vadă trenul „Connecting Europe Express”. Echipaje de poliție și jandarmi au împânzit peroanele, lăsând totuși zecile de curioși să fotografieze și să filmeze delegația Comisiei Europene. Aceasta a fost întâmpinată de city-managerul Mihai Jurca, care a tradus pentru orădeni cuvintele directorul DG MOVE. Acesta a demonstrat că s-a documentat înainte, punctând lucrul care este cel mai important pentru Oradea în ceea ce privește infrastructura feroviară, electrificarea liniilor.
„Aș vrea să vă salut, cetățeni ai orașului Oradea. Am plecat de la Lisabona pe 2 septembrie și vom ajunge la capătul acestei lungi călătorii, pe 8 octombrie, la Paris. 36 de zile, 26 de țări și peste 20.000 km parcurși. Știm că proiectul Connecting Europe Express este pentru dumneavoastră și o expresie a speranței și un pas spre viitor. Nu e doar un gest de speranță. Știm că Oradea, aflată la granița cu Ungaria, va fi conectată în viitorul apropiat și printr-o linie electrificată și va putea primi astfel de trenuri. În «Anul european al căii ferate» vrem să subliniem că trenul este cel mai bun mijloc de transport sustenabil pe care îl avem, și trebuie să îl promovăm. La fiecare oprire pe care am făcut-o, spre exemplu astăzi, am început cu București și am continuat cu Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, urmând să ajunge și la Arad, am schimbat steaguri. Pentru că noi vom lua drapelul orașului Oradea, alături de celelalte 100, pe care le-am primit și le vom primi pe acest traseu, și îl vom duce la Paris, ca un semn că voi, cei din Oradea, sunteți parte a acestei călătorii” a spus Herald Ruijters, directorul DG MOVE, una din direcțiile aflate în subordinea Comisiei Europene.
În timp ce vorbea, unul dintre curioșii care fotografiau a spus, spre amuzamentul celorlalți, „oare ăștia` au intrat vreodată într-un tren care circulă la noi?”.
„Înmânez drapelul orașului și al României pentru a ne arăta susținerea și disponibilitatea în dezvoltarea de proiecte pentru calea ferată atât în regiune, cât și în zona metropolitană din Oradea”, a spus apoi Mihai Jurca, city-managerul municipiului Oradea.
În Gara Oradea, oficialii, ghidați de Mihai Jurca au putut admira o expoziție de imagini feroviare organizată în incinta holului stației CFR. Apoi au fost invitați să vadă centrul orașului în cadrul unei vizite scurte, cu oprirea finală în Piața Unirii, după care s-au reîntors în gară, trenul plecând din Oradea la 22.16.
Având în vedere că anul 2021 a fost desemnat ca fiind „Anul căilor ferate”, în UE s-a decis ca trenul simbolic, numit „Connecting Europe Express”, să traverseze Europa timp de mai bine de o lună. Pe traseu, trenul a trecut prin Milano, Viena, Atena și a intrat în România pe la Giurgiu, pe 17 septembrie. A oprit la București, Brașov, Sibiu, Oradea și Arad și a ieșit din țară pe 18 septembrie, pe la Curtici. Pe 21 septembrie trenul va fi la Varșovia, pe 25 septembrie la Praga și pe 1 octombrie la Stockholm. Punctul final va fi, pe 7 octombrie, la Paris.
Între 21 și 22 septembrie va exista și un tren pentru țările baltice, între Tallinn și Kaunas, pentru că rețeaua baltică are ecartament diferit și ar trebui să fie unită de rețeaua din restul UE prin proiectul Rail Baltica.
Pe tot parcursul anului, în toată Europa, vor fi organizate diverse activități menite să scoată în evidență transportul feroviar pentru a încuraja deplasarea pe calea ferată, atât pentru transportul de călători, cât și pentru transportul de mărfuri, precum și pentru a contribui la îndeplinirea obiectivului stabilit în „Pactul verde european”, acela de a avea o Europă neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Trenul este una dintre inițiativele emblematice ale Anului european al căilor ferate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.