Andrei Togor, de la Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, a anunțat vineri, 28 aprilie, într-o conferință de presă, lansarea unui noi proiect, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, intitulat „Arii protejate pentru viitor”.

 

Proiectul are ca scop implicarea a 12 școli

APS Aqua Crisius implementează, în perioada 15 aprilie -14 septembrie 2017, proiectul intitulat „Arii protejate pentru viitor”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

Proiectul are ca scop implicarea a 12 școli în promovarea unui sit - Valea Iadei - cu un traseu tematic nou, amplasarea a trei panouri informative referitoare la ariile protejate Pețea și conștientizarea a minimum 1000 de copii din 12 comunități prin acțiuni de tip Junior Ranger și realizarea unui caiet de activități Junior Ranger.

„Anul acesta, proiectul are ca scop implicarea a 12 școli din tot județul Bihor. Spre deosebire de alți ani, acum vom implica și școala din Sânmartin, care are în subordine mai multe localități. Vom ajunge inclusiv în comunitățile din Rontău și Haieu, unde am fost deja în școli și am văzut că sunt multe de îmbunătățit”, a declarat Andrei Togor, managerul de proiect, la conferința de presă.  

Concret, obiectivele proiectului sunt implicarea a minimum 24 de reprezentanți ai 12 școli și a 144 de elevi în realizarea ediției a IV-a a Zilei Liliacului Carpatin; realizarea unei poteci tematice în situl ROSCI0262 Valea Iadei și amplasarea a trei panouri informative referitoare la situl și rezervația Pețea în Băile Felix și 1 Mai; conştientizarea a minimum 1000 de tineri din localitățile Bulz, Curățele, Aușeu, Zerind, Cheresig, Diosig, Avram Iancu, Sînmartin, Vadu Crișului, Oradea, Șoimi și Sântandrei asupra necesităţii protejării speciilor şi habitatelor din ariile naturale protejate administrate de APS Aqua Crisius şi creşterii gradului de acceptare a siturilor respective, precum și realizarea „caietului de activități Junior Ranger”.

 

Ziua Liliacului Carpatin

„Practic, dorim să implicăm cele 12 școli în promovarea sitului Valea Iadului, întrucât vom organiza cea de-a patra ediție a Zilei Liliacului Carpatin, în data de 3 iunie 2017, unde dorim să implicăm peste 140 de copii din cele 12 localități. Reușita de anul trecut a evenimentului ne-a determinat să continuăm și să investim în copii, pentru că acolo vom organiza un concurs între ei”, a mai spus managerul de proiect.

Andrei Togor a menționat că în cadrul Zilei Ariei Protejate, va avea loc și tradiționalul Târg de produse locale, unde localnicii din Bulz, Remeți, Curățele vor participa cu produse tradiționale, atât alimentare, cât și nealimentare.

Tot în cadrul proiectului, va fi realizat un traseu tematic nou, tot pe Valea Iadului, care se va numi „O zi din viața unui păstrăv”, în ideea în care se va face trimitere și la valorile naturale din acest sit. „Acest sit este unul destul de bogat în biodoversitate, mai ales amfibieni, și dorim să înțeleagă atât un copil, cât și un adult prin ce trece un păstrăv în decursul vieții lui, și nu neapărat un păstrăv, cât mai ales un pește din apele de munte, mai exact să înțeleagă dieta acestuia, modul de înmulțire, principalii prădători și, mai ales, conduita pe care trebuie s-o avem referitor la animalele care populează apele de munte, și nu numai”, a explicat Andrei Togor.

 

Panouri informative în Felix și 1 Mai

Nu în ultimul rând, proiectul va urmări amplasarea unui panou la Băile 1 Mai, lucru pe care cei de la APS Aqua Crisius l-au făcut deja în Rezervația de la 1 Mai, pentru că panoul cel vechi era deteriorat și cu informații neactuale.

„Am avut ocazia să inaugurăm noul panou zilele trecute, în prezența a 50 de copii de clasa a XI-a, participanți la Olimpiada Națională de Geografie, și cărora le-am ținut o lecție deschisă în aer liber”, a mai spus Andrei Togor.

Tot în cadrul proiectului, la Băile Felix, cu sprijinul SCT Felix, vor fi amplasate două panouri, vizitatorii fiind, astfel, atenționați că este interzis să arunce mâncare la pești, să rupă florile sau frunzele de nufăr.

„În Băile Felix, există un bazin, în care am amenajat, începând cu iarna aceasta, un țarc mai mare. Practic, l-am extins pe cel existent în trecut, care era deja destul de deteriorat, și unde colegii de la Universitatea din Oradea au reușit, de vreo trei ani, aclimatizarea Nufărului termal. Mai exact, am delimitat acest țarc, în ideea în care dorim să introducem acolo și roșioara termală, pentru că va reuși să se înmulțească în mod spontan, și atunci ar fi o soluție de compromis ca să fie salvată specia. Acolo, la Băile Felix, cu sprijinul SCT Felix, pentru că ei sunt proprietarii lacului respectiv, vom amplasa două panouri, prin care să atenționăm vizitatorii să nu arunce mâncare la pești, să nu rupă frunzele și florile de nufăr și să aibă o conduită corespunzătoare. Am vrut să aduc deja roșioara lui Racoviță, dar sunt prezente acolo mai multe specii de pești care ar compromite popularea lacului cu specia endemică”, a arătat Togor în cadrul conferinței de presă.

 

Tabăra Junior Ranger

Pentru a selecta copiii care vor participa la Ziua Ariei Protejate, APS Aqua Crisius va organiza mai multe workshop-uri.

„Acolo unde este posibil, respectiv unde școala se află în vecinătatea unei zone adecvate, vor fi organizate și niște workshop-uri cu copiii, vizați fiind peste 1.000 de tineri din localitățile în care vom merge. Prin workshop-urile și activitățile din școală, dorim să conștientizăm copiii cu privire la valorile naturale din ariile protejate situate în vecinătatea localităților lor, să creștem gradul de acceptare a siturilor Natura 2000, aflate în custodia Asociației Aqua Crisius și a partenerilor noștri”, a mai spus managerul proiectului.

În cadrul Zilei Ariei Protejate, vor fi selectați și copiii pentru deja tradiționala Tabără Junior Ranger.

„Anul acesta, vizăm o participare de minimum 24 de copii și, pentru a le crea o experiență cât mai favorabilă, planificăm realizarea unui caiet de activități Junior Ranger, în colaborare cu diverse personalități de la nivel național, specializate pe educația non-formală a copiilor. Practic, dorim să realizăm un caiet care, ulterior, să fie distribuit și altor organizatori de tabere Junior Ranger, caiet în care copiii să facă observații referitoare la faună, la viața de zi cu zi din tabără, la geografie etc.”, a precizat Andrei Togor. El a menționat că, în cadrul Taberei Junior Ranger, fiecare copil va primi cadou câte un pașaport al ariilor protejate, întrucât, începând din acest an, Valea Iadului și Defileul Crișului Negru, ca arii protejate, sunt incluse în acest pașaport al copiilor pentru arii protejate.

„Nu în ultimul rând, vrem să ne dotăm cu cinci perechi de cizme de cauciuc piept și cinci mincioace sau ciorpace. Dorim să luăm mai multe mărimi, pentru că vrem să implicăm și copii, cel puțin cinci dintre ei să ne poată însoți la activitatea de monitorizare, de inventariere a faunei”, a concluzionat Andrei Togor.

 

Proiectul „Arii protejate pentru viitor” are o valoare totală de 26.510,00 lei, din care contribuția APS Aqua Crisius reprezintă 6.550 lei.