O mare onoare pentru Universitatea din Oradea. John Mearsheimer, unul dintre cei mai importanți specialiști americani în relații internaționale, „sfătuitor” al lui George W. Bush și specialist despre care studenții din toată lumea învață la cursuri, a primit ieri, în Aula Magna, titlul de Doctor Honoris Causa.

Onoarea este cu atât mai mare cu cât renumitul profesor de la Universitatea din Chicago, a venit pentru prima dată în România.

La evenimentul ținut în Aula Magna au participat viceprimarul Oradiei - Mircea Mălan, prorectorul Eugen Macocian, președintele Senatului Universității - Sorin Curilă și decanul Facultății de Istorie Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării - Ioan Horga.

„Se spune că tinerii din ziua de astăzi nu mai au modele de urmat. Profesorul John Mearsheimer este un astfel de model, iar prezența dumnealui aici nu crește doar presigiul Universității, ci și al orașului Oradea”, a spus Mircea Mălan. Ioan Horga a subliniat, înainte de citirea Laudatio-ului, dimensiunea simbolică a evenimentului, John Mearsheimer fiind un specialist din aceeași țară și din același domeniu ca Woodrow Wilson, cel care, prin teza autodeterminării popoarelor, a impulsionat Marea Unire.

„Este un profesor despre care studenții din toată lumea învață în cărți. 3 din cele 6 cărți ale lui Mearsheimer au fost traduse și sunt foarte căutate în România. Pentru studenții orădeni este o zi specială pentru că nu este puțin lucru să te întâlnești cu un autor ale cărui cărți le ai în bibliografie”, a mai spus Horga.

Trump versus restul lumii!

Impresionantă a fost și Lectio Magistralis, ținută de John Mearsheimer, care a vorbit despre politica externă americană în epoca lui Trump.

„Viitorul lumii depinde în mare măsură de politica externă a SUA. Pe unde merg, cu cine vorbesc, toți vor să știe ce cred eu despre Donald Trump (râsete în sală - n.r.). Este greu de știut care este direcția politicii externe a lui Trump, mai ales că nu este încă nici la jumătatea mandatului, în contextul în care există voci care cred că ar avea șanse la încă un mandat. Cert este că viziunea lui este una radicală. A înfrânt deja establishment-ul prin faptul că a devenit președinte. Nu discutăm aici despre cum a făcut-o sau dacă mijloacele întrebuințate au fost oneste. Este însă o diferență destul de mare între viziunea și abordările lui Trump din camania electorală și cele de după ce a fost ales. Cert este că lupta lui cu ordinea internațională liberală a continuat. Trei sunt palierele importante ale acestei ordini, și toate au fost atacate. Primul este cel de „împrăștiere” în lume a democrației. Lui Trump nu îi mai pasă și nu mai vrea acest tip american de politică. Al doilea palier este cel al economiei libere, deschise. Și asta s-a încheiat, dacă urmărim ce s-a întâmplat în ultimii ani în care a declarat în nenumărate rânduri că SUA este „jefuită economic” de partenerii europeni. În ceea ce privește instituțiile (NATO, NAFTA, EU etc.), nici ele nu-i plac, de asta le critică constant și se retrage din toate aceste tratate. Această politică poate fi pe placul americanului de rând căruia nu îi prea pasă de politica externă. Gândiți-vă că de la Războiul Rece, noi am luptat în șapte războaie. În fine, lupta care se dă sub ochii noștri și care va continua în următorii ani este între establishment, ordinea internațională liberală, și Donald Trump care vrea să își impună radicalismul. Este greu de spus cine va câștiga, dar asta va avea consecințe extrem de importante în configurarea lumii de mâine”, a spus, printre altele, John Mearsheimer.

Desfășurat cu sala plină, evenimentul a fost condimentat cu muzică de calitate, cântată excelent de corul Departamentului de Muzică al Facultății de Arte.

Profesorul John Mearsheimer este o personalitate foarte căutată pentru opiniile sale nu numai în mediile universitare din toată lumea (SUA, Marea Britanie, Australia și China), dar și de către practicienii din domeniul politic, îndeosebi din zona administrațiilor republicane, cum a fost cea a președintelui George W. Bush, sau actuala administrație de la Casa Albă.

Orădenii interesați să-l întâlnească pe Mearsheimer au putut-o face ieri, de la ora 16.00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, unde a avut loc o dezbatere cu teme variate: eșecul liberalismului hegemonic în Relațiile Internaționale, situația din Orientul Mijlociu, relațiile SUA cu China, India și Rusia, relațiile transatlantice, criza ucraineană și recentele evoluții din problematica armelor nucleare.

Evenimentele au fost organizate de Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene, din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea.