Aproape 100 de evenimente s-au desfășurat pe parcursul a nouă zile, fiind prezenți în jur de 50.000 de participanți. Acesta ar fi, pe scurt, bilanțul celei de-a 12-a ediții a Zilelor Sfântului Ladislau, desfășurat sub mottoul „Festival fără granițe”.

 

„Semnificativ pentru relația dintre Cetatea Oradea și Zilele Sfântului Ladislau a fost faptul că festivalul de anul acesta s-a încheiat cu concertul îndrăgitului interpret maghiar Zorán. Aceasta întrucât, în urmă cu nouă ani, în 2015, cetatea medievală proaspăt renovată a fost „cucerită” de Zilele Sfântului Ladislau, festivalul fiind primul eveniment găzduit după încheierea lucrărilor - ediția din acel an încheindu-se tot cu un concert Zorán. Iar acum, în 2024, din păcate, Zilele Sfântului Ladislau e festivalul care „pune lacătul” pe cetate, deoarece, din motive de securitate, evenimente cu atât de mulți participanți nu vor mai putea fi organizate decât în parcul cetății”, a remarcat Zatykó Gyula, organizatorul principal al festivalului, în cuvântul de încheiere a festivalului.

Zilele Sfântului Ladislau au atras și în acest an mulți vizitatori, în special la evenimentele din weekend, când zidurile cetății medievale au prins viață. Ploaia torențială de vineri după-masă s-a oprit la timp, pentru ca la concertul lui Deák Bill Gyula numeroșii fani să se poată bucura de un show de zile mari. Vremea a fost fără cusur în zilele de sâmbătă și duminică, astfel că distracția fără granițe și-a intrat în rol, în orele de dinaintea amiezii programele fiind consacrate în special celor mici, iar după-masa și seara fiind pentru toate vârstele și gusturile.

Pe lângă vedetele amintite, pe scenă au mai pășit Kowalsky și Vega, publicul a avut parte de un ABBA Tribute Show și a putut asculta și hiturile lui Máté Péter și Cserháti Zsuzsa, în interpretarea lui Mahó Andrea, Miller Zoltán și Vágó Bernadett. Cântărețul de operă Molnár Levente a urcat pe scena orădeană împreună cu orchestra sa Fényerő, iar cei mici s-au bucurat, pe lângă multe alte aventuri palpitante, de concerte cu Tompeti și prietenii săi, precum și cu Veronaki. Dintre trupele orădene, au evoluat pe scenă Stevie Ker, Hakeshet Klezmer Band și Rius & The Band.

O pată vie de culoare a festivalului a reprezentat-o trupa de dans și cea de mânuitori de drapele Pavane care, alături de grupul de interpreți Renaissance Consort, au invitat spectatorii la o adevărată călătorie în timp în epoca medievală, dar au produs impresie și husarii prezenți în zona cortului cu produsele de brand Hungarikum, precum și programele ecvestre prezentate de Viktória Hamza.

De un mare succes de public în cadrul festivalului Zilele Sfântului Ladislau s-a bucurat spectacolul „În mâna Maicii Domnului”, susținut de Ansamblul Popular Harghita la Teatrul Szigligeti, precum și musicalul „Cerul susține pământul - Elisabeta, sfânta iubirii”, cu Teatrul Katona József din Kecskemét.

Sponsorul principal al celei de-a 12-a ediții a Zilelor Sfântului Ladislau a fost OTP Bank Romania, festivalul beneficiind de sprijinul instituțional al Primăriei Oradea, Visit Oradea, Consiliului Județean Bihor, Fundației Culturale Naționale, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. și al Fundației MOL-Új Európa.