În prezența presei și a multor curioși, vineri 27 aprilie, s-a deschis Via Ferata Montana la Șuncuiuș, după cele două trasee de via ferata de la Vadu Crișului, realizate de Salvamont Bihor și Casio Montana în calitate de parteneri.
.jpg&w=337&h=208&zc=3)
În prezența presei și a multor curioși, vineri 27 aprilie, s-a deschis Via Ferata Montana la Șuncuiuș, după cele două trasee de via ferata de la Vadu Crișului, realizate de Salvamont Bihor și Casio Montana în calitate de parteneri.
Profesor, poet, prozator, critic, publicist, Viorel Horj (1941-2004) a fost o personalitate complexă. „Ofrandă vocalei”, „O mie de lucruri”, „Imposibilul zbor de la cuib”, „Vestitorul din amurg” sau „Muntele acvilelor” sunt doar câteva dintre operele apreciatului scriitor bihorean, care, pe drumurile vieții, pe suișurile nebănuite ale creației și, în cele din urmă, prin spațiul eternității, a păstrat o indisolubilă legătura cu locurile natale.
A devenit o datorie de onoare a celor de azi să cinstească memoria iluștrilor înaintași, a celor care, cu prețul vieții, au înnobilat acest neam cu gena demnității și a justificatului orgoliu latin.
În această săptămână, 23-27 aprilie, elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Nucet vor trăi o „săptămână altfel” în care vor fi angrenați în tot felul de activități educative extracurriculare și extrașcolare în cadrul „Școala altfel”, unde vor fi coordonați de toate cadrele didactice.
La Școala Gimnazială nr.1 Hidișelu de Sus, s-a desfășurat vineri, 20 aprilie, activitatea cu titlul „Nutriția în viața tinerilor”, inclusă în Proiectul educativ județean ,,Adolescența altfel”.
Regenerarea pădurilor, conservarea și protecția acestora, în scopul dezvoltării lor durabile, sunt activități importante pe care le desfășoară silvicutorii din cadrul Ocolului Silvic Sudrigiu. S-au creat adevărate șantiere de lucru menite să marcheze așa cum se cuvine „Luna plantării arborilor 2018” în care sunt cuprinși atât angajațI, cât și voluntari.
Evenimentul, desfăşurat în Cetatea Oradea, face parte din proiectul „Asumarea identității etnice prin fotografie”, finanțat de Fundația Comunitară Oradea în cadrul programului „Bursa Talentelor”.
Târgul de la Vama Sării ajunge anul acesta la ediţia a 50-a, fiind una dintre cele mai longevive manifestări etno-folclorice din judeţul Bihor. De-a lungul anilor, folclorul, obiceiurile şi tradiţiile populare locale s-au asociat şi cu modernul. Evenimentul va avea loc în perioada 2 – 3 iunie, la Vadu Crişului.
O inițiativă lăudabilă și eficientă a avut-o Primăria Aleșd, condusă de Ioan Todoca: igienizarea drumului Aleșd - Peștiș - km 11 - Șinteu. În parteneriat cu cele două licee din oraș, Salubri, Ocolul Silvic, Poliția orașului şi Asociația Sportivă, s-a reușit colectarea a aproximativ 1.000 de saci cu resturi menajere și pet-uri, provenite din lipsa de educație civică a localnicilor și turiștilor ce frecventează această zonă, care sfidează regulile ecologice și cele de conviețuire.
Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca - program pilot de educație formală inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de romi din Tinca organizează vernisajul expoziției de fotografie „Comunitatea Tinca prin ochi de copil”.