„Eu plec, dar vă las câteva pagini de istorie locală în cartea „Bratca - arheologia unei civilizații rurale” spre amintirea celor care cu demnitate și spirit românesc au făurit România întregită în anul 1918”, par să fie cuvintele distinsului profesor Ioan Groze încondeiate cu un real talent și măiestrie în monografia comunei Bratca, apărută în anul 2009.

Pe data de 30 noiembrie Bratca a fost în sărbătoare. O sărbătoare marcată așa cum se cuvine în An Centenar de către Primăria comunei Bratca și Consiliul Local Bratca. Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului de Stat, urmată de dezvelirea unei plăci comemorative în cinstea celor cinci cetățeni din Comuna Bratca care au participat la Marea Unire de la Alba Iulia din anul 1918. Aceștia au fost: Manea Teodor, primarul, Tripon Iosif, învățător, Domocoș Pavel a Fanii, econom țăran, Dimitrie Cipleu a Ilenii, econom, Bradea Dumitru, econom, din Ponoară. Serviciul religios de sfințire a plăcii comemorative a fost oficiat de către  preotul paroh Radu Marian. Au fost rostite alocuțiuni privind însemnătea evenimentului de către dl. primar prof. Alexandru Gaboraș și prof. Balaj Cristian. Au fost depuse coroane de flori. Elevii de la Liceul Teoretic Bratca au prezentat un frumos recital de cântece patriotice. Cireașa de pe tort  a constituit-o defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

Au fost momente înălțătoare pentru toți cei prezenți. Putem spune că azi, prin generozitatea localnicilor comunei și a primăriei s-a mai scris o filă în cartea de istorie a comunei Bratca. „Ca mărturie a prețuirii și respectului pe care noi cei de-acum l-am arătat celor ce în urmă cu un secol au fost artizanii Marii Uniri. La mulți ani, România, La mulți ani, dragi români, La mulți ani, dragi concetățeni”, au fost cuvintele cu care primarul Alexandru Gaboraș și-a încheiat alocuțiunea.

Larisa Groze