Deoarece Beiușul este în cod galben de pandemie, nici școlile urbei nu au putut trece la scenariul „verde”, care permite prezența fizică la cursuri a tuturor elevilor, conducerile celor patru instituții de învățământ beiușene adoptând soluții hibride pentru noul an școlar.

Mihaela Ilieș, directoarea Colegiului Național „Samuil Vulcan”, a precizat că vor începe cursurile după scenariul al doilea, scenariul galben, dar că unitatea școlară pe care o conduce are spații generoase, astfel încât poate trece oricând – dacă situația epidemiologică o va permite – la scenariul unu, cel cu prezență fizică a elevilor la ore. Totuși, clasele terminale – a VIII-a și a XII-a – cărora li se adaugă cele de-a V-a, vor începe cu prezență fizică de sută la sută, în timp ce restul vor fi împărțite fiecare în câte două grupe, una venind la școală, iar cealaltă urmărind online desfășurarea procesului instructiv-educativ.

O situație asemănătoare am găsit și la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, directoarea Claudia-Florina Cighir declarând că, după verificarea spațiilor deținute de unitatea de învățământ, împreună cu Consiliul de administrație a decis ca toate clasele de gimnaziu, cele de-a IX-a și a XII-a să vină la școală, cu prezență față în față, fizică. Cât privește celelalte formațiuni de studiu de la nivel liceal și profesional, acestea vor fi împărțite – jumătate cu prezență fizică, jumătate online, grupele schimbându-se între ele la fiecare două săptămâni.

Singura unitate școlară care a recurs și la desfășurarea activității în două schimburi este Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”. Preșcolarii și elevii din învățământul primar vor veni zilnic la școală, numai că aceștia din urmă, din cauză că nu li se poate asigura distanțarea fizică, vor fi împărțiți în două schimburi, cu ore scurtate, primul de la 8.00 la 11.00, iar cel de-al doilea, între orele 11.00 și 14.00, desigur cu asigurarea unui interval de timp, între schimburi, pentru dezinfecția și igienizarea sălilor de clasă.

La nivelul învățământului gimnazial și liceal scenariul prezentat de directorul Lucian Ropa este următorul: clasele terminale – de-a VIII-a și de-a XII-a – vor veni zilnic la școală, vor face activitate față în față, iar celelalte clase de gimnaziu și de liceu vor lucra mixt, în sistem hibrid, jumătate din efectivul fiecărei clase venind la școală timp de o săptămână, desfășurând activitatea fizică în clasă, cealaltă jumătate rămânând acasă, pentru a desfășura activitatea online, pe o platformă educațională. Cât privește durata cursurilor, aceasta va fi de patruzeci de minute.

Și la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” pregătirile pentru aplicarea scenariului galben sunt în plină desfășurare. Aici, majoritatea claselor, de la cea pregătitoare și până la a VIII-a, vor face cursuri cu prezență fizică, excepție făcând elevii claselor VI-VII, care vor participa la procesul instructiv-educativ în sistem hibrid, jumătate dintre ei în clase și jumătate online.