Beiuș - Onor Armatei române!
La 25 Octombrie 1944, a fost scrisă una dintre glorioasele file ale istoriei naționale: în urma cu 74 de ani, trupele române și cele sovietice au eliberat nord-vestul Transilvaniei de sub barbara și vremelnica ocupație horthystă, ultimele brazde dezrobite din sfântul pământ românesc fiind orașele Satu Mare și Carei.
Instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, Ziua Armatei Române este sărbătorită la 25 Octombrie, țara întreagă îmbrăcând haine de sărbătoare în această zi sfântă pentru Neamul românesc. La Beiuș, festivitatea aniversară a avut loc, în mod tradițional, la Monumentul Vânătorului de Munte, cunoscută fiind importanța acestei arme în istoria militară a urbei. La eveniment, cadrelor militare active, în rezervă și în retragere și membrilor Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” li s-au alăturat parlamentarii Gheorghe Bogdan și Cornel Popa, primarul Petru Mlendea-Căluș, consilieri locali, reprezentanți ai poliției, jandarmeriei, pompierilor și ai altor instituții publice, cadre didactice și numeroși elevi.
După intonarea Imnului de Stat și ceremonialul religios, locotenent-colonelul Ionică Goarnă, locțiitorul comandantului Unității Militare Beiuș, a dat citire mesajului generalului de armată Nicolae-Ionel Ciucă, Șeful Statului Major al Apărării.
Colonelul în rezervă Ioan Ojică și primarul Petru Mlendea-Căluș au vorbit despre însemnătatea istorică a Zilei de 25 Octombrie. Discursul colonelului în rezervă Ioan Ojică a emoționat profund asistența, acesta evocând momentele înălțătoare ale eliberării ultimei palme de pământ românesc: „Asaltul asupra localității Carei este început în ziua de 24 Octombrie, de către forțele Diviziei 9 Infanterie. În seara zilei, militarii Diviziei 9 Infanterie pătrund în localitatea Carei, angajând, în cursul nopții, lupte de stradă, astfel că, în dimineața zilei de 25 Octombrie, localitatea Carei este eliberată, pe clădirea Primăriei fiind arborat drapelul României.
În după-amiaza aceleiași zile, militarii Diviziei 9 Infanterie ating granița de vest a României în dreptul localității Urziceni; jurnalul de bord al diviziei menționa că, în strigăte de bucurie, în urale, aceștia și-au scos lopețile, au făcut mușuroaie din pământ în care înfigeau bețe și spuneau: «Aceasta este adevărata graniță de vest a României».”
Festivitatea dedicată aniversării Zilei Armatei Române a continuat cu ceremonialul depunerii de coroane de flori, după care participanții la manifestări au asistat la defilarea Gărzii de Onoare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.