Expoziţia Naţională Columbofilă a Ungariei, ediţia 68, şi Cupa Europei Centrale şi de Est, ediţia a 9-a, care s-au desfăşurat în perioada 31 ianuarie – 2 februarie în localitatea Lakitelek, Hungarikum Liget, Ungaria, au adunat împreună, într-un cadru spectaculos, cei mai buni crescători și porumbei de top din această parte a lumii, înclusiv porumbeii din lotul României.

 

Cei mai buni porumbei voiajori din campionatul Ungariei și Europei Centrale şi de Est au putut fi admirați la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Expoziției organizate în sala de evenimente „Karpatia”, din localitatea Lakitelek. Expoziţia a fost deshisă de preşedintele Federaţiei Columbofile Internaţionale şi salutată de conducătorii federaţiilor prezente la eveniment: Polonia, Slovacia, Cehia, România şi Ungaria. În numele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România, preşedintele, bihoreanul Marius Tunduc, în salutul său, a spus următoarele: „Vă felicit pentru această organizare ireproşabilă. În urmă cu 18 ani s-a dat drumul la Cupa Europei Centrale şi de Est şi astăzi ne aflăm aici să-i vedem şi să-i aplaudăm pe cei mai buni columbofili şi porumbei din această parte a lumii. În această seară îi vom premia pe campioni, iar de mâine fiecare dintre noi vom pregăti următoarea ediţie a Cupei Europei. Mult succes tuturor!”

Revelaţiile ediţiei din acest an ai Cupei Europei Centrale și de Est au fost crescatorii din Polonia, care, prin rezultatele obţinute de porumbeii lor, au dominat majoritatea categoriilor de concurs, ocupând cele mai multe locuri în primii trei. Însă sunt unele rezultate de excepție şi pentru crescătorii români! Confirmând ascensiunea columbofiliei din țara noastră, Anghel Mihai, la Pui, și tandemul Glodan Ciprian & Haidu B., la Tineret, au obținut Locul I, devenind campioni. Totodată, columbofilii români s-au clasat de două ori pe locul secund la categoriile Viteză și Maraton, prin Popa Constantin, respectiv Familia Dima, în timp ce Tess Top Pigeons (Maraton), Matei N + Cojanu M. Alex (Pui) și Fraţii Sîrghi (Long Distance 1 Year) au ocupat treapta a treia a podiumului. În clasamentul pe naţiuni (unde la fiecare categorie pentru locul I s-au primit 3 puncte, pentru locul II – 2 puncte şi pentru locul III – 1 punct) a câştigat detaşat, cu 47 de puncte, Polonia, urmată de Cehia (15 puncte) şi România (13 puncte), Ungaria (3 puncte) şi Slovacia (0 puncte). O remarcă pentru crescătorii care au reuşit să aibă câte două păsări în lotul României: Popa Constantin la categoria viteză, Bercea Lucian la demifond şi Găitan Narcis şi Beny la categoria H, maturi.

Judeţul Bihor a fost reprezentat la Cupa Europei cu un singur porumbel, la categoria D, general, prin porumbiţa guta, cu seria RO-21-977159, a crescatorilor Fildan I. + V.&Rutten R. din satul Groşi, care a ocupat locul 15 în clasament.

În cadrul evenimentului au fost premiaţi şi cei mai buni porumbei la Concursul Internaţional de la Berlin, organizat de către România, unde, în premieră în ţara noastră, de la distanţe de peste 1.200 km au fost sosiri de la drum deja în prima zi, pe întuneric, după ora 23.00, ceea ce pune sub semnul întrebării teoria că porumbelul nu vede noaptea. În cadrul expoziţiei, vizitatorii au putut să cumpere, pe lângă porumbei, hrană sau medicamente pentru aceştia ori alte accesorii necesare columbofililor şi să participe la tombolă.

Ioan HASAS