Însuflețit de o vie pasiune pentru floricultură, Iosif Mateuț, fost preot din Oradea, aduce în fiecare primăvară bucurie și culoare în viața de zi cu zi a sătenilor din Ciocaia, dar și din întreg județul, prin munca depusă de-a lungul anilor în grădina proprie, unde explodează, an de an, în lumina soarelui, sute de mii de lalele, mica Olandă a bihorenilor.

 

Descoperită acum peste 45 de ani în Biharia, în grădina părinților, pasiunea lui Iosif Mateuț pentru flori a culminat cu o splendoare de grădină plină de lalele, care înfloresc an de an, spre bucuria vizitatorilor, nu puțini la număr. Aflată în Ciocaia, Exploatația floricolă se întinde pe o suprafață de trei mii de metri pătrați și găzduiește peste 150 de soiuri de lalele, dar unde găsim și narcise, zambile, cu flori simple si duble, și alte flori de primăvară, teren pe care în mare parte, Iosif Mateuț îl lucrează singur, ca hobby.

„Sunt un autodidact, mă ocup de flori de peste 45 de ani, am făcut totul din pasiune, am pus și pun în continuare suflet, altfel nu există rezultate pe măsură”, spune Iosif Mateuț, care a adus, ca experiment, numeroși bulbi din Olanda. Pentru a obține florile dorite în fiecare an, bulbii trebuie protejați, chiar și modul în care rupem florile fiind foarte important. Printre soiurile pe care le cultivă acum, pe lângă cele locale, se numără foarte multe aduse din Olanda - Parade, Oxford, Apeldoorn, Apeldoorn’s Elite, Beauty of Apeldoorn, Miranda, Verry Christmas, Banya Luka etc., soiuri care acum dau culoare și grădinii Palatului Baroc, care a achiziționat bulbi de la Exploatația floricolă Ciocaia, spre mândria și bucuria dânsului. Din păcate, din cauza vârstei, domnul Mateuț având acum 73 de ani, spune că nu reușește să se mai ocupe singur de grădină, dar nici nu găseste forță de muncă dornică să îl ajute, astfel încât se vede nevoit să vândă exploatația. Până la acel moment, însă, peste o sută de mii de lalele așteaptă să fie admirate, tăiate, să aducă bucurie nu doar în suflete, ci și în casele tuturor.