Pentru credincioșii catolici din localitatea Băița, aparținătoare de orașul Nucet, ultima zi a săptămânii trecute a fost una de mare sărbătoare, nașterea Sfintei Fecioare Maria, deoarece s-a sărbătorit hramul Bisericii Romano-Catolice, situată pe deal, „Nașterea Preasfintei Fecioare Maria”.

 

Așadar, duminică, 8 septembrie, enoriașii care au fost prezenți la „biserica din deal” din Băița, cum este cunoscută, au putut lua parte la un frumos eveniment religios, hramul Bisericii Romano-Catolice „Nașterea Preasfintei Fecioare Maria”. „Această biserică a fost construită în anii 1776-1778 pe linia tipologică simplificată a barocului provincial frecvent întâlnit în Transilvania, inspirat de barocul imperial central-european. Este ridicată pe o culme de deal, la o înălțime apreciabilă, astfel că din pragul ei se deschide o amplă priveliște asupra întregii văi a Băiței. Dar piesa cea mai importantă a interiorului este un tablou de altar de mari dimensiuni ce, din punct de vedere stilistic, este contemporan cu biserica atât ca tehnică picturală, cât și ca tematică. Pictura în ulei este de foarte bună calitate, are o atmosferă picturală creată printr-o tehnică a clar-obscurului remarcabilă. Rama tabloului este modelată și ea în stil baroc, cu ornamente vegetale poleite sub formă de ghirlande specifice stilului „zopf” agreat la curtea imperială vieneză. Tema tabloului evocă cultul marial ce a fost reabilitat în perioada Contrareformei, atunci când reapar, cu forță sporită, scenele de devoțiune. Între acestea, o scenă emoționantă, plină de umanism și gingășie, este cea a Nașterii Fecioarei Maria, sărbătorită în fiecare an în data de 8 septembrie”, după o descriere, succintă, a istoricului și criticului de artă, dr. Ramona Novicov.

 

Momente înălțătoare

Sfânta Liturghie a fost oficiată de protopopul Antal Fugedi, împreună cu preotul paroh Iosif Mihăeș, dar și preotul din Beiuș, Anton Jitaru, precum și preotul greco-catolic din Băița, Marcel Rostaș. Au fost clipe deosebit de înălțătoare, de rugăciune și reculegere, la care un aport substanțial și-a adus și corul bisericesc în acordurile de orgă. La finalul Sfintei Liturghii a fost resfințită Crucea de Lumină, al cărei soclu a fost refăcut de Asociația „Înv. Bortoș Costea Maria” – președinte col (r) Nicolae Bortoș – cu sprijinul SC General Fittings Trade SRL Oradea, prin implicarea doamnei Lăcrimioara Crăciun, precum și SC Marmogran SRL Oradea, care a asigurat scrierea plăcii de pe soclu. Soclul a fost realizat de SC Desion Impact Construct SRL Șuștiu. Prin acest proiect Asociația „Înv. Bortoș Costea Maria” și-a propus atât refacerea integrală a soclului, cât și repunerea în valoare a acestui monument Arhitectural de for public, încercând să redea demnitatea de odinioară a lăcașului de cult care se înscrie în Lista Monumentelor Istorice cu nr. de COD BH-II-m-01106. Crucea de Lumină, sau Crucea de Iubire, care se regăsește în curtea bisericii este una dintre numeroasele cruci de lumină (iubire) construite după modelul Crucii Glorioase de la Dozule (Franța). Crucea de Iubire reprezintă a suta parte din Crucea Glorioasă (734 m – altitudinea Muntelui Golgota). Crucile de Lumină sunt alcătuite pe schelet metalic în culorile alb-albastru, culorile preferate ale Sfintei Fecioare, și sunt luminate. Acest adevărat eveniment de la poalele Munților Apuseni, unde au participat credincioși din Beiuș, Ștei, dar și din alte localități învecinate, s-a încheiat cu o agapă frățească, pregătită cu multă dragoste de către enoriașii din Băița și servită în curtea bisericii, unde s-au legat noi prietenii care, cu siguranță, nu vor fi uitate niciodată.