În faţa liceenilor de la Suplacu de Barcău - Poveştile de succes cu... jurnaliști
Vineri, 23 noiembrie, cei doi colegi ai cotidianului CRIŞANA, Remus Toderici şi Cristina Puşcaş, au fost invitaţii Liceului Tehnologic nr. 1 din Suplacu de Barcău, în cadrul proiectului „Poveşti de succes”. Cele două poveşti de viaţă au avut darul să-i inspire pe tinerii liceeni, nu doar în alegerea profesiei, dar şi în a-i motiva în a fi mai activi, mai implicaţi în comuniatatea din care fac parte.
Sub coordonarea prof. Olimpia Dragoş, consilier şcolar şi a directoarei şcolii prof. Orban Ilona, în acest an, Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău a implementat un proiect de orientare în carieră pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, proiect sponsorizat de Petrom. Proiectul „Poveste de succes” are în centrul atenţiei zece oameni şi zece poveşti menite să inspire tânăra generaţie la una dintre vârstele cele mai dificile ale vieţii: 17-18 ani. Elevii claselor a XI-a şi a XII-a sunt în pragul unor alegeri majore, iar presiunea care se pune asupra lor poate să-i înhibe. De aceea, consilierul şcolar Olimpia Dragoş a iniţiat o serie de activităţi constând în întâlniri cu profesionişti din diferite domenii care să împărtăşească tinerilor liceeni experienţele lor de adolescenţi şi adulţi. Până acum, în cadrul proiectului şi-au prezentat poveştile: medicul Ioan Purcar, farmacista Eva Brigitta Patay, directorul de bancă Gabriel Roşan, apicultorul Alin Prunean şi Larisa Chiș, hairstylist.
Vineri, liceeni au avut o întâlnire aparte cu doi „presari” de la cotidianul CRIŞANA. Remus Roderici, fotoreporter, le-a vorbit liceenilor despre alegerile pe care le-a făcut în viaţă, decizii care i-au asigurat un confort emoţional şi fericirea că face ceea ce îi place. Fotograf la locul de muncă, fotograf în timplul liber, fotograf dimineaţa şi seara, fotograf în concedii, Remus Toderici face, zi de zi, ceea ce îi place. „Nu cred că aş putea să mă trezesc în fiecare zi să merg la un loc de muncă care să nu îmi placă. Este important să facem ceea ce ne face fericit”, le-a spus Remus Toderici liceenilor. Acesta le-a vorbit despre numeroasele lui experienţe ca fotograf, prezentându-le un set dintre fotografiile realizate în una dintre cele mai frumoase experienţe ale sale, vizita în Cuba de anul trecut. Contrastele, bogăţia şi sărăcia, culorile, cultura diferită a cubanezilor şi poveştile lor, i-au fascinat pe elevi.
Al doilea invitat a fost dr. Cristina Liana Puşcaş, actualmente colaborator al ziarului CRIŞANA, muzeograf la Muzeul Oraşului Oradea şi lector universitar la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea. Aceasta le-a vorbit, în primul rând, despre experienţa sa ca jurnalist, despre munca pe teren în anii în care a fost reporter full-time la CRIŞANA. „Avantajul principal de a lucra în presă este că te bucuri înaintea tuturor de unele lucruri, cum ar fi inaugurarea unei clădiri spectaculoase, cunoşti oameni faimoşi, afli înaintea tuturor cele mai importante ştiri etc. Să urci în cupola Sinagogii Sion şi să asişti la întreaga sa renovare este un lucru pe care nu oricine îl poate face. Abia în anul 2151, adică peste 134 de ani, se va mai putea urca, din nou, în cupolă, pentru renovare. Sigur nimeni din generaţia noastră nu va mai urca”, a declarat Cristina Puşcaş. Celor interesaţi de meseria de reporter, actualul profesor la Jurnalism le-a sugerat elevilor să citească, să acumuleze cât mai multe informaţii, fără de care nu poţi fi un bun jurnalist. În ce priveşte curajul, acesta vine în timp.
Azi, elevii vor cunoaşte povestea de succes a renumitului actor orădean Şerban Borda, iar mâine, liceenii de la Suplacu de Barcău implicaţi în proiect vor face o vizită la Michelin. În decembrie, vor avea două ateliere interactive cu angajaţii Petrom.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.