In memoriam Tiberiu Şerban - Fost deţinut politic, decedat în Canada
Tiberiu Șerban s-a născut la 14 septembrie 1930, în Suiug, judeţul Bihor. Era fiul învăţătorului Vasile Şerban care, în anul 1945, a fost încarcerat la Penitenciarul Gherla pentru şase luni, fiind membru al PNŢ - Maniu. Ulterior, a fost din nou reţinut în 1946 şi readus la Gherla, tot pentru şase luni, pentru apartenenţa sa politică, fără a fi judecat.
Olimpia Şerban, sora lui Tiberiu Şerban, a fost şi ea arestată în iunie 1948, pentru că a făcut parte din organizaţia „Avântul tinereţii”, alături de alte nouă eleve de la Şcoala Normală de Fete din Beiuş: Onel Ana, Şerban Tamara, Jude Irina, Trifu Viorica, Savu Florica, Pârlog Georgeta, Florescu Elena, Popa Maria şi Giulai Florica. Fetele au fost învinuite că au cântat cântece patriotice.
Tiberiu Şerban a fost, la data arestării, elev în clasa a XI-a la Liceul „Alexandru Roman” din Oradea, fiind încadrat în Organizaţia România Independentă. Organizaţia i-a avut ca principali actori pe elevii Liceului „Alexandru Roman”, ai Şcolii Normale Română Unită, ai Liceului Industrial Oradea şi ai Liceului „Emanuil Gojdu”, toate din Oradea.
Tiberiu Şerban a fost arestat, potrivit propriei mărturii, între 10 şi 15 mai 1948. A fost ridicat din sala de cursuri şi dus la sediul Siguranţei Oradea, de pe Strada Republicii, nr. 52, colţ cu strada Pescăruşului, aproape de Gara Centrală. A fost anchetat de Ludovic Weiss, locotenent colonel, şeful Secţiei de Anchete, ulterior anchetator al „lotului Pătrăşcanu”. Dacă la început Weiss doar l-a ameninţat, mai târziu trece la represalii, Tiberiu Șerban fiind bătut cu bastonul de cauciuc, la tălpi, până a leşinat.
După cinci-şase luni de anchetă, întregul lot a fost mutat la Penitenciarul Oradea, unde tinerilor elevi li s-a aplicat un regim de exterminare. „Dimineaţa primeam raţia de pâine, 250 grame pe zi, şi aşa numitul «terci», care era o apă în care era puţină făină de mălai. La prânz primeam un «polonic» de 250 ml de ciorbă de fasole uscată, iar seara o supă de varză crudă”, a mărturisit Tiberiu Şerban.
A fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare. Transferul la Penitenciarul Gherla, în plin proces de reeducare, a însemnat pentru Tiberiu Şerban unul dintre cele mai cumplite experienţe. Eliberarea sa avut loc în 20 noiembrie 1951. A fost încadrat ca muncitor necalificat de către o rudă prin alianţă, care lucra pe un şantier de construcţii, a reuşit să îşi finalizeze studiile liceale şi să absolve Şcoala Tehnică de maiştri. A lucrat, ulterior, la Drum Nou.
Tiberiu Şerban a avut două fiice, Carmen şi Diana, care locuiesc în Canada, acolo unde s-a mutat şi el împreună cu soţia, cu mulți ani în urmă. Acolo, departe de țară, și-a găsit sfârșitul pe 3 decembrie 2022. Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică!
Cristina Liana Pușcaș, președinta Asociației „Cei 40 de Mucenici”
Multumim din suflet pentru in memorian . Calin , Carmen Carmazan , Marioara Serban , Diana , Marcel Salajan .