După succesul evenimentului cultural „Bihorul colindă”, organizat de Consiliul Județean Bihor în perioada Sărbătorilor de iarnă, forul menționat a inițiat un proiect similar și pentru Paște.

După cum apare pe site-ul Consiliului Județean Bihor, evenimentul intitulat „Lumină din Lumină” se desfășoară în perioada 19 martie - 9 aprilie și constă într-o serie de zece concerte, artiștii aducând în fața publicului din Husasău de Criș, Beiuș, Ștei, Șuncuiuș, Roșia, Oșorhei, Aleșd, Salonta, Marghita și Oradea tradiționalele pricesne românești și creații muzicale culte cu tematică pascală. De asemenea, din programul spectacolelor vor face parte poezii, psalmi și imnuri cu tematică creștină. Alături de Consiliul Județean Bihor, la reușita acestui nou proiect cultural-artistic contribuie Filarmonica de Stat Oradea, Centrul de Cultură al Județului Bihor, cele zece primării din localitățile de pe itinerariul evenimentului „Lumină din Lumină”, precum și episcopiile ortodoxă și greco-catolică orădene.

După cum arătam, printre destinațiile evenimentului cultural-artistic „Lumină din Lumină” s-a numărat și Beiușul, concertul de muzică tradițională religioasă de sâmbătă, 26 martie, desfășurându-se la biserica ortodoxă Sfântul Dimitrie, din centrul urbei. În rândurile numeroasei asistențe de la biserica Sfântul Dimitrie i-am remarcat pe viceprimarul Dragoș Balog și pe Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, unul dintre promotorii proiectului „Lumină din Lumină”. De altfel, vicepreședintele CJ Bihor a explicat publicului care sunt scopurile organizării unor spectacole cultural-artistice cu tematică specifică Sărbătorilor pascale:

„În urmă cu două mii de ani, Dumnezeu a coborât pe pământ, a luat chip de om și, prin tot ceea ce a făcut, ne-a arătat cât de mult ne iubește: s-a născut, ne-a propovăduit Evanghelia, a înfăptuit minuni, a acceptat să fie batjocorit, răstignit și omorât pe cruce și, mai ales, a înviat din iubire pentru noi, pentru ca noi să ne bucurăm de această lumină a Învierii și să înțelegem că a iubi înseamnă a te pune pe tine pe locul doi și a face tot ceea ce-ți stă în putință pentru ca celuilalt, pe care spui că-l iubești, să-i fie bine. Acest concert este un prilej pe care ni-l oferim nouă, bihorenilor, de a mărturisi încă o dată adevărul despre Hristos”.

Cât privește afișul spectacolului, acesta a cuprins câteva nume îndrăgite ale folclorului bihorean - Corina Szatmari, Andrei Dem și Andreea Chișe, dar și artiști locali, precum membrii corurilor Bisericii ortodoxe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”.