Campania Padiș a devenit  una dintre cele mai mari mișcări ale societății civile bihorene de până acum, atrăgând sprijinul a 20 de ONG-uri , peste 450 de suporteri pe Facebook, dar şi sponsori. În această vară, bihorenii au realizat o campanie pentru turismul responsabil și pentru păstrarea bogățiilor naturale din arealul Padiș din Parcul Natural Apuseni. Campania culminează în 22 şi 23 august cu PadișFest.

Ce propun ONG-urile pentru Padiş

Pentru încurajarea turismului responabil dar şi pentru promovarea zonei care atrage mii de turişti din ţară şi străinătate, s-a realizat un potenţial scenariu de dezvoltare pentru Padiș care ar reduce din impactul asupra mediului. Propunerea include dezvoltarea de servicii de cazare în zonele Boga, Vârtop, și Valea Arieșului, zone din care s-ar realiza transportul către platoul carstic Padiș. Pe cât posibil, s-ar limita accesul cu mașina proprie, fiind dezvoltat un sistem de transport în comun. În ceea ce privește camparea, aceasta s-ar realiza în continuare la Glăvoi, însă găsindu-se o soluție pentru toalete și pentru reducerea accesului auto. În cadul Padiş Fest vor avea loc două dezbateri pe această temă, la care publicul şi reprezentanţii autorităţilor locale din Bihor, Alba şi Cluj sunt invitate să se implice: vineri, 21 august ora 16.30 pe tema turismului responsabil în zonă în general, și sâmbătă, 22 august, ora 16.00, pe tema campării și cazării în Padiș.

Programul Festivalului

Activitățile din cadrul Padiş Fest sunt menite să exemplifice turismul responsabil care s-ar putea dezvolta în zonă: tiroliană, escaladă, rapel la Poiana Ponor și ture ghidate în peștera Cetățile Ponorului, în parteneriat cu Clubul Speo Cristal și Speodava. Acestea se vor desfășura între orele 12.00 și 17.00 sâmbătă, 22 august. În serile de vineri și sâmbătă de la ora 20.00 publicul va avea ocazia să se relaxeze pe fondul muzical unplugged creat de artiștii care sprijină PadișFest, toate trupele contribuind pro-bono la eveniment. O parte din trupe vor cânta rock: N.O.R. din Oradea, Sonatic și Poșta Mare din Timișoara și Bucium din București vor pregăti repertorii speciale unplugged pentru eveniment. Alți artişti ca Boemis din Cluj, vor pregăti repertorii de folk, inspirate din cântecele din jurul focului specifice turismului montan.  O altă componentă importantă a PadișFest-ului va fi târgul de produse și obiecte tradiționale, de la țesături și lemnărie făurită în comunitățile din Parcul Natural Apuseni până la produse alimentare din zonă. Publicul va avea ocazia să deguste produse culinare preparate la fața locului, de la ceaun și virșli până la vițel la proțap. Acestea vor fi pregătite de către Asociația Fermierilor din Depresiunea Beiușului și Asociația Crescătorilor de Animale Pietroasa.

Organizatori

PadișFest e organizat ca partea a proiectului „Zilele Parcului Natural Apuseni", finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin Programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate și are o valore totală de 26.110 lei. Contribuția finanțatorului este în valoare de 19.850 lei, iar cea a Asociației Compas este de 6.260 lei.  Padiş Fest este eveniment organizat de Asociația Compas, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni și a atras următorii colaboratori: Ecotop Oradea, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius Oradea, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni", Clubul de Speologie Cristal Oradea, Clubul de Speologie Speodava Ștei, Clubul de Ecologie și Turism Montan Albamont, Clubul Ecologic Transilvania Cluj-Napoca, Proiectul Connect Carpathians - Fauna and Flora International, Asociația Geografică ,,Simion Mehedinți" Oradea, Asociația ,,Gheorghe Șincai" a studenților în Istorie, Asociatia Studenților Farmaciști Oradea, Asociația Life Learning Communities Oradea, Asociația Experiment Teatru Clandestin Oradea, Asociația Fermierilor din Depresiunea Beiușului, Asociația Crescătorilor de Animale Pietroasa, Crucea Roșie România, Rotaract, Federația Patronilor Bihor.