Am primit la redacţie un punct de vedere transmis de avocatul Lucian Chisăliţă, care îl reprezintă pe Enache Petru, proprietarul service-ului auto Bosch Car Service, situat pe strada Simon Bărnuțiu numărul 39, referitor la exproprierea care vizează strada Simion Bărnuțiu, porțiunea dintre B-dul Decebal - William Shakespeare. Potrivit acestuia, Primăria Oradea „insistă să nu respecte o hotărâre judecătorească definitivă și continuă să amenințe cu exproprieri”.

Primăria Oradea, mai presus de lege? 

„Nimeni nu este mai presus de lege, stipulează fără tăgadă Constituția României. Cu toate acestea, Primăria Oradea, o instituție publică, insistă să NU respecte o hotărâre judecătorească definitivă și continuă să amenințe cu exproprieri pentru amenajarea unui drum între Bulevardul Decebal și strada William Shakespeare din Oradea. 
Printre proprietarii vizați este domnul Enache Petru, proprietarul service-ului auto Bosch Car Service, situat pe strada Simon Bărnuțiu numărul 39. În calitate de reprezentat legal al domnului Enache, am reușit în instanță oprirea procesului de expropriere și anularea parțială a HCL Oradea care aproba studiul de fezabilitate prin care se prevedea lărgirea străzii Simion Bărnuțiu în dreptul service-ului auto Bosch Car Service, o decizie relativ rară în justiția din Oradea”, arată avocatul.  
Concret, în 9 februarie 2022, Curtea de Apel Oradea a desfiinţat, prin hotărâre definitivă, Hotărârea de Consiliu Local din anul 2019 care aproba studiul de fezabilitate ce prevedea prelungirea străzii Simion Bărnuţiu prin exproprierea a trei imobile. Hotărârea instanței poate fi accesată pe site-ul www.portaljust.ro.  
„Curtea de Apel Oradea menţine dispoziţia de anulare a HCL Oradea 936/28.11.2019 în ce priveşte obiectul de investiţie constând în lărgirea străzii Simion Bărnuţiu între strada W. Shakespeare şi B-dul Decebal. Fără cheltuieli de judecată în recurs. DEFINITIVĂ. Pronunţată în şedinţă publică azi, 09.02.2022. Document: Hotarâre 87/2022 09.02.2022”

Hotărâre nouă, ilegalitate veche

„Inițial, primarul Florin Birta a declarat public că Primăria Oradea va respecta decizia instanței. Nu mica ne-a fost mirarea să aflăm că Primăria Oradea a adoptat în luna septembrie a acestui an Hotărârea de Consiliu Local nr. 804/2024 care aprobă un studiu de fezabilitate privind lucrarea de utilitate publică de interes local Construire/prelungire strada Simion Bărnuțiu între Bulevadul Decebal și strada Oneștilor din municipiul Oradea. Problema este că și acest studiu nou de fezabilitate este preluat din PUZ-ul Regenerare urbană zona Bulevardul Decebal strada Tudor Vladimirescu din 2021, care are în documentația de elaborare HCL-ul anulat parțial în instanță. 
Nici acest studiu de fezabilitate și nici PUZ-ul de regenerare urbană nu prevăd studii de trafic, care să argumenteze necesitatea lărgirii străzii Simion Bărnuțiu. Remarcabil este că studiul de fezabilitate aprobat prin actualul HCL este întocmit de aceeași firmă care l-a întocmit și pe cel anterior anulat prin hotărâre definitivă, firmă care a întocmit și un alt studiu de fezabilitate controversat în prezent, și anume cel privitor la lărgirea Străzii Universității.
De asemenea, important de menționat este că nici PUG-ul actual al municipiului Oradea nu prevede lărgirea străzii Simion Bărnuțiu, porțiunea între Bulevardul Decebal și strada William Shakespeare”.

Excesul de putere, sancționat în instanță

„Întrebarea pe care și-o pune firesc clientul meu, domnul Enache Petru, este: «În slujba cui lucrează Primăria Oradea? A cetățenilor onești care au construit o afacere de la zero în urmă cu treizeci de ani, timp în care au achitat taxe și impozite sau în slujba mafiei imobiliare? De ce insistă orbește Primăria Oradea să nu respecte puterea judecătorească? Este evident că există interese majore și presiuni din partea speculanților imobiliari, care au acaparat deja o mare parte din zona Decebal – Oneștilor, sub pretextul unei pretinse regenerări urbane. Absurd este că acest drum nici măcar nu are o traiectorie dreaptă, deși spațiul verde de la OMV ar permite acest lucru. Cu alte cuvinte, Primăria Oradea este dispusă să cheltuiască peste două milioane de euro din banii cetățenilor pentru exproprieri, în loc să se folosească de spațiul liber, pe care nu este construit absolut nimic din incinta benzinăriei. Și mai revoltător este că peste service-ul nostru ar urma să construiască o… pistă de biciclete». 
Tribunalul Bihor a reținut în cazul domnului Enache că nu a existat niciun PUG, PUZ sau PUD care să prevadă lărgirea străzii în dreptul proprietății lui și că studiul de fezabilitate nu respectă prevederile HG nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul cadru al documentaţiei tehnice economice. Important de menționat este că însăși instanța a considerat că Primăria Oradea face un abuz de putere. 
«Este adevărat că norma permisivă, în dreptul administrativ, exprimă puterea discreţionară dată autorităţii de a acţiona sau nu, libertatea de apreciere de a acţiona într-un sens sau altul, însă aceasta nu echivalează cu faptul că această putere poate fi utilizată abuziv, fără justificări legale ale opţiunii sale. A accepta punctul de vedere contrar, susţinut de autoritatea publică, înseamnă acceptarea excesului de putere fără niciun control al activităţii administraţiei, ceea ce nu este permis într-un stat de drept» - (Tribunalul Bihor)”, mai arată avocatul.