La mijlocul săptămânii trecute, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” din Beiuș a găzduit lansarea monografiei acestui așezământ de învățătură. Evenimentul editorial a avut loc joi, 15 februarie, chiar de Ziua Națională a Lecturii.

 

La eveniment au participat, pe lângă autorii lucrării, primarul Gabriel Popa, părintele Marian-Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, cercetătorii Ioan Laza și Vasile Todincă, precum și profesorii Claudia-Florina Cighir și Adrian-Ionuț Sabău, directoarea, respectiv directorul adjunct de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș.

Intitulat „Școala Gimnazială «Nicolae Popoviciu» din Beiuș la 55 de ani. Pagini de monografie”, volumul a apărut anul trecut, la editura orădeană Primus, sub semnătura Danielei Rada și a lui Simion Suciu, coordonator și finanțator fiind cercetătorul Ioan Degău, Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș.

Cercetătorul Vasile Todincă, în calitate de consultant științific al volumului, a precizat că demersul istoriografic finalizat cu apariția monografiei Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” a fost inițiat de cercetătorul Ioan Degău încă din decembrie 2022.

Lect. univ. dr. Ioan Laza, reputat jurnalist și cadru didactic, a subliniat importanța acestui an pentru evoluția școlii gimnaziale beiușene:

„Anul 2024 reprezintă, pentru școala dumneavoastră, unul de referință: în septembrie, se vor împlini 25 de ani de când această școală poartă numele vrednicului ierarh Nicolae Popoviciu. Este o mândrie pentru toată comunitatea școlară de aici, cadre didactice și elevi deopotrivă, de a activa într-o instituție care poartă numele ierarhului de vie amintire Nicolae Popoviciu, un om care s-a jertfit pentru propășirea culturii în această parte de țară, un om care a pătimit pentru credința sa și pentru înverșunarea cu care s-a opus unui regim totalitar”.

Primarul Gabriel Popa a salutat publicarea monografiei Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”:

„Ne aflăm la un eveniment important pentru școala gimnazială din Beiuș. Este, totodată, un moment prielnic pentru a aduce omagiul nostru tuturor care au contribuit la buna funcționare a acesteia, de la înființarea sa de către episcopul ortodox Nicolae Popoviciu și până în zilele noastre. De-a lungul anilor, cei de aici au depus multă muncă și mult suflet pentru a scoate generații de oameni destoinici, adevărate caractere, tineri care să ne reprezinte ca oraș de cultură și cu care să ne mândrim!”

Totodată, edilul Gabriel Popa a promis că unitățile de învățământ din Beiuș vor rămâne printre prioritățile actualei administrații locale, în bugetul pentru 2024 fiind cuprinsă și suma necesară pentru repararea fațadei Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”, în timp ce corpul de clădire din spatele imobilului principal va fi renovat cu fonduri europene. De asemenea, tot cu bani europeni va fi înlocuit mobilierul școlii și va continua dotarea acesteia cu aparatură IT. Pentru că administrația locală are un proiect de amploare pentru această școală, proiect care nu poate fi derulat decât etapizat, după finalizarea lucrărilor menționate va fi modernizat și terenul de sport.

La finalul manifestării, cercetătorul Ioan Degău a mulțumit, în numele colectivului de redacție al monografiei școlii gimnaziale beiușene, tuturor celor prezenți și a anunțat că un exemplar al acesteia a ajuns la Înaltpreasfințitul părinte Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, „cel mai important demnitar care a vizitat școala”, aceasta întâmplându-se în anul 2022, când ierarhului născut la Petrani i-a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș.

În replică, „pentru prestația deosebită și coordonarea activității cultural-educative Ziua Națională a Lecturii”, conducerea Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” Beiuș i-a înmânat economistului Ioan Degău o diplomă de apreciere.