Ștei. Spitalul Orășenesc - Centrul balneologic a fost dat în folosință
Unul dintre proiectele de mare anvergură derulate în urbea de la poalele Munților Apuseni - „Extindere, reabilitare și modernizare secție balneologie Ștei” - a fost finalizat, iar Centrul balneologic și-a deschis larg porțile pentru cei suferinzi.
Finalizată într-un timp record, clădirea care a găzduit un vechi internat dezafectat din cadrul CN „Avram Iancu” Ștei și-a deschis larg porțile pentru cei suferinzi la începutul lunii aprilie, iar ieri (luni, 14 aprilie) a avut loc o slujbă de sfințire oficiată de preoții parohi Gheorghe Tal și Adrian Suciu, care au ținut și un cuvânt de învățătură. Dacă în urmă cu aproape doi ani, mai precis la începutul lunii mai 2023, șantierul a fost vizitat de Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, domnia sa a fost prezent din nou la Ștei, fiind plăcut impresionat de finalizarea acestei baze de tratament. Ministrul Cseke Attila a fost întâmpinat de primarul și viceprimarul orașului Ștei, Iulian Balaj și Marius Cioară, de managerul Spitalului Orășenesc Ștei, dr. Sorin Luigi Vesa, împreună cu directorul medical dr. Monica Teaha – care începând cu data de 15 aprilie va ocupa funcția de manager al Spitalului Municipal Beiuș „Episcop Nicolae Popovici” –, dr. Darius Andreescu, medic șef secția interne, și dr. Cosmin Mălan, coordonator îngrijiri paleative. De asemenea, au fost prezenți prof. Cristian Andru, directorul CN „Avram Iancu” Ștei, prof. Cristian Vieriu, directorul adjunct al LT „Unirea” Ștei, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Orășenesc Ștei, precum și foarte multe cadre medicale. Primarul Iulian Balaj, în alocuțiunea sa, a mulțumit încă o dată minstrului Cseke Atilla pentru rolul esențial avut în cadrul acestui proiect, specificând și importanța acestei realizări atât pentru locuitorii orașului Ștei, pentru județul nostru, cât și pentru judeţele limitrofe. Managerul Sorin Luigi Vesa a expus serviciile de care vor beneficia pacienții în acest adevărat centru balneologic. Ministrul Cseke Attila a fost impresionat de finalizarea proiectului și de calitatea lucrărilor, specificând că, acum, județul Bihor dispune de trei locații de acest gen, la Băile Felix, Marghita, și, binențeles, Ștei, dar și felicitându-l pe primarul Iulian Balaj pentru munca și efortul depus de-a lungul anilor în folosul comunității din care face parte. Conceptul, proiectele, patrimoniul (terenul, proprietățile), avizele, procedurile pentru creșterea maturității proiectului, precum și alte diligențe administrative, pentru aceste investiții, precum și pentru celelate din această zonă, au fost elaborate de către Primăria Orașului Ștei.
Finanțarea proiectului „Extindere, reabilitare și modernizare secție balneologie Ștei”, în valoare de 33.825.464,57 lei inclusv TVA, a fost făcută de către Compania Națională de Investiții, din care bugetul local a fost de 762.594,18 lei inclusiv TVA, suprafața construită fiind de 1.109,95 mp, iar suparafața construită desfășurată de 3.630,80 mp. Obiectivul a fost realizat prin conversia unui fost cămin de elevi dezafectat într-o construcție modernă care găzduiește funcțiunea propusă. Construcția existentă a fost extinsă cu un corp ce găzduiește un bazin acoperit, special pentru activitățile de recuperare. Pentru a asigura circulația pe verticală, s-au montat două lifturi panoramice cu structură independentă. Construcția a fost adusă la un standard cât mai ridicat de eficiență energetică pentru a limita consumul de resurse necesare funcționării și întreținerii obiectivului. La primele două niveluri sunt amenajate cabinete medicale de specialitate – hidrokinetoterapie, băi galvanice, împachetare cu parafină, duș subacval și baie Stanger, masaj, drenaj limfatic și ultrasunet, terapie ocupațională, kinetoterapie, ultrasunete, electroterapie, laserterapie și magnetoterapie –, iar celelalte două niveluri găzduiesc camere de cazare pentru 48 de persoane. Cabinetele sunt dotate cu echipamente și tehnologie modernă, pentru a asigura un nivel ridicat al calității serviciilor oferite. Secția de balneologie face parte din Hub-ul de clădiri ce vor avea autonomie energetică prin folosirea apei geotermale, a pompelor de căldură și a energiei electrice produse de către parcul fotovoltaic de 0,5 MW aflat în proximitate. Hub-ul de clădiri este format din Secția de Balneologie, Sala de Sport, Bazinul Didactic de Înot, cantină, internat și Hub-ul Colegiului Național „Avram Iancu” Ștei. Ambulatoriul în specialitatea Recuperare, medicină fizică și balneologie și Baza de tratament funcționează de la 1 aprilie. Pacienții vor beneficia de servicii medicale în contract cu CAS Bihor, în baza biletului de trimitere, constând în consultații de specialitate și diverse proceduri. În viitorul apropiat se preconizează și cazarea pacienților. Noua bază de tratament dispune de aparatură de înaltă performanță și infrastructură în conformitate cu normele europene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.