Tileagd - Bilanţ la sfârşit de mandat
Comuna Tileagd, atestată documentar în anul 1075, printr-un document emis de regele maghiar, Geza II, se organizează ca şi comunitate la începutul secolului al XII-lea, lângă un castru roman de graniţă, zonă străbătută de un vechi drum comercial. Evoluţia în timp a comunei, a cunoscut vicisitudinile epocii medievale, similare cu toate aşezările româneşti din această parte a Transilvaniei. La începutul secolului XIII, intensa activitate comercială şi meşteşugărească, transformă Tileagdul în oraş, care cunoaşte o dezvoltare continuă până după în anul 1950.
În perioada interbelică, în oraşul Tileagd au existat: primărie, notariat administrativ, notar public, percepţie, poştă-telegraf, bancă de credit şi schimb valutar, post de jandarmi, dispensar medical uman şi veterinar, farmacie, abator, 3 măcelării, casă de cultură, 2 cinematografe, hotel, 2 restaurante, cooperativă de consum, brutărie, 6 magazine de coloniale, îmbrăcăminte şi încălţăminte, 2 mori, etc. Această dinamică economică, a avut ca urmare firească creşterea populaţiei, care în anul 1934, pe baza unui recensământ, număra 3115 locuitori, români şi maghiari, dintre care 1217 muncitori, 1625 agricultori, iar restul, comercianţi, funcţionari intelectuali. În anul 1950, ca urmare a organizării administrativ-teritoriale a ţării, Tileagdul pierde titlul de oraş, pe care îl deţinea din 1692, devenind comună. Epoca comunistă, cu toate „reformele" ei a diminuat rolul economic al comunei, care rămâne totuşi o comună de referinţă în Bihor. După revoluţia din 1989, sau făcut eforturi pentru modernizarea instituţională şi a infrastructurii, încercând să i se redea Tileagdului, strălucirea de altă dată. Pe linia acestor eforturi se înscriu realizările obţinute în ultimii patru ani de mandat a primarului Adrian Codreanu, a viceprimarului Filip Iosif, care împreună cu consiliul local şi-au onorat funcţiile obţinute prin voturile cetăţenilor. Cu o populaţie de cca. 7.000 locuitori, comuna Tileagd este alcătuită din 6 sate, în care trăiesc şi convieţuiesc în deplină armonie români, maghiari şi rromi, care prin hărnicia şi priceperea lor, făuresc un prezent şi un viitor demn pentru ei şi urmaşii lor. Pentru o dezvoltare echilibrată şi armonioasă, a satelor, în funcţie de necesităţi, s-au acordat investiţiile şi s-au executat lucrările necesare. Aceste realizări din fiecare sat component, confirmă preocuparea permanentă a edililor în gestionarea şi cheltuirea cu chibzuinţă şi eficienţă a banilor publici. După cum era firesc, în toate satele comunei, priorităţile au fost învăţământul şi sănătatea. Vom prezenta succint principalele realizări pe sate.
Reabilitări şi renovări
S-a reabilitat şcoala din Tilecuş, în care s-au montat uşi şi geamuri termopan, s-a şlefuit şi lăcuit parchetul. Preşcolarii beneficiază de o grădiniţă nouă, cu grup sanitar în interior. Aceleaşi lucrări de reabilitare le întâlnim şi la dispensarul medical, precum şi la căminul cultural, unde s-a introdus încălzire centrală, s-au construit grupuri sanitare moderne, o bucătărie proprie, pentru nunţi, 120 scaune tapiţate şi 20 mese mari. Copiii, beneficiază de un parc de joacă şi un teren de fotbal împrejmuit. S-a prelungit reţeaua electrică spre Vârciorog, s-au reparat poduri, s-a curăţat păşunea. În acest an se vor încheia lucrările de introducere a apei şi canalizarea.
Şi în Bălaia acest sat, reabilitarea şcolii şi grădiniţei au fost obiectivele prioritare ale edililor (geamuri şi uşi termopan, încălzire centrală, grupuri sanitare în interior). În acest an, prin Banca Mondială, grădiniţa, este cuprinsă într-un program de reabilitare şi modernizare. S-a amenajat un parc de joacă pentru copii şi un spaţiu verde în faţa bisericii. S-a îndiguit valea din centrul satului, s-au reparat poduri şi s-a asfaltat drumul Bălaia-Botean. Păşunea satului a fost curăţată şi s-au amenajat fântâni. S-au pietruit drumurile din sat şi s-a început amenajarea în vederea asfaltării a drumului Uileacu de Criş-Bălaia-Sărbi.
S-a asfaltat drumul Tileagd-Călătani, iar cel din sat s-a pietruit. S-a curăţat păşunea. A fost reabilitat căminul cultural din Poşoloaca, s-a amenajat un parc pentru copii, s-a extins reţeaua electrică, s-au construit trotuare, s-au pietruit drumuri. În Uileacu de Criş este o şcoală nouă în construcţie, cămin cultural reabilitat, parc pentru copii, drumul spre cimitir asfaltat.
Centrul de comună, amenajat
Centrul comunei a beneficiat de lucrări de reabilitare şi modernizare, la şcoli, primărie, poştă, poliţie, dispensar medical. S-au amenajat parcuri pentru copii, în centru şi la gară, s-au asfaltat şi pietruit străzi, s-au construit trotuare. Remiza PSI, a fost reabilitată, s-a achiziţionat o maşină de pompieri, cu capacitatea de 3000 litri. Au fost create spaţii verzi. Au fost amenajate şi modernizate piaţa agro-alimentară şi de cea de animale, conform normelor igienico-sanitare. Peste Valea Copand a fost construit un pod. A fost finalizate lucrările la blocul cu locuinţe sociale şi a fost dat în folosinţă. Pentru alimentarea cu energie electrică a blocului şi a încălzirii centrale de la şcoala gimnazială, s-a instalat un punct trafo pentru înaltă tensiune. Alimentarea cu apă şi canalizarea continuă. Vor fi instalate 12 camere video de supraveghere în diferite puncte ale satului. Primăria, cu sprijinul financiar al Consiliului judeţean, au finanţat proiecte pentru cultură şi sport. S-a înfiinţat asociaţia „Cununa de pe Criş" şi formaţia „Pocirtak" şi o echipă de fotbal ce activează în liga a V-a. Sunt sprijiniţi investitorii străini, oferindu-li-se terenuri pentru activităţi economice în vederea creării de locuri de muncă. Trei firme s-au anunţat interesate. Cultele religioase şi bisericile au primit subvenţii din partea primăriei. S-a organizat „Zilele Comunei". Pe agenda primarului, Adrian Codreanu şi a Consiliului local, se găsesc câteva proiecte înaintate spre finanţare: grădiniţă cu program prelungit; casă de cultură; extinderea reţelei electrice în Uileac; bază sportivă; alimentarea cu apă şi canalizare în Uileac, Poşoloaca, Călătani; 17 Km. drumuri asfaltate; 20 Km. piste biciclete; parc cu spaţiu verde şi fântână arteziană.
Proiecte de viitor
Bun manager şi gospodar, Adrian Codreanu, priveşte spre viitor, prefigurând prin noi şi îndrăzneţe proiecte, viitorul oraş Tileagd. Desecretizăm câteva: asfaltarea tuturor drumurilor din comună; amenajarea unui centru de permanenţă medicală; înfiinţarea serviciului de evidenţă a populaţiei; construirea unei capele, care să deservească toate confesiunile; acordarea de terenuri tinerilor, pentru construirea de locuinţe etc. Un mandat, fructuos, cu realizări pe măsură, cu proiecte ce merită continuate şi puse în valoare. Îi dorim succes!
rezultatul algerilor este in favoarea actualului primar..insa..uitati-va la rezultatele contracadidatilor... 2353 voturi au ceilalti candidati impreuna...daca candida de ex ficut sau todea impotriva lui adrian codrean....adrian era invins...in plus daca guvernul de pe vremea aceea nu schimba legea si existau 2 tururi in al 2-lea tur adrian era zdrobit !!! familia lui a fost cercetata de dna...comuna arata oribil ! rata infractionalitatii este mare !!!din cate stiu todea a ajutat oamenii chiar incalcand unele reguli adevarat...insa pt a ajuta din mila... din cate stiu nu are averi circula cu o masina cam veche pe cand codrean are casa langa felix ...bloc in centrul tileagdului... si altele..si vreti sa spuneti ca doar din salariul de primar ? oamenii l`au votat pt un plic cu 50 lei si un bograci pe stadion... oricine altcineva era mai bun decat codrean.. ficut un om care a ajutat biserica.. sau candidatul pdl un om bun.... nu exista padure fara uscaturi !!!
Cum e cu amr fratilor? Toata lumea fura numai voi nu? Treceti pe la primarie sa vedeti cate doc false a emis todea.pensii false,pentru careincasa
Acest primar este un hot , toata lumea stie de excrocariile lui nu e nevoie sa detaliem.Votati Viorel Todea un om care a lucrat acolo de peste 20 ani cunoaste tot ce se poate cunoaste in aceasta comuna , a ajutat pe toata lumea de la mic la mare.Votati pentru voi dragi cetateni inainte apoi pt primar !Acest primar a cheltuit banii publici in folosul lui si al familiei ! Hotii striga hotii !
După revoluţia din 1989, sau făcut Atentie domnule reportercum se scriesau in acel context
După revoluţia din 1989, sau făcut Atentie domnule reportercum se scriesau in acel context
A.M.R. 28 ZILE DUPA AIA LA TEJGHEA VANZATOR IAR VOLOSENIUC LA TRAS DE CABLURI TVS SI CORNEL LA BUTOI
cred ca e cel mai tare primar care l-a avut tileagdul de la revolutie.prima data si-a rezolvat familia(Indries&)plina de datorii ,ia dat fosta baza sa poata face afaceri acolo,zeci de tiruri de lemne se aduc acolo din padurile primariei tileagd pe care le exploateaza fara sa dea un leu,complexul unde acum 4 ani era un simplu vanzator angajat la cooperatie acum este al lui.cand e vorba sa faca bani ce se poate da sau vinde o face la preturi de nimic se multumeste cu comisionul cand e vorba sa cumpere o face la preturi exagert de mari(masina de pompieri nu stie nimeni la ce pret a fost cumparata sigur la pret triplu ca sa poata da si la cumnatul si consilierul sau din Balaia(Labai)ceva caci prin ei a fost adusa.Daca e asa de corect sa-si faca publica declaratia de avere din 2008 si cea din 2012.Acum are si casa in oradea langa preot caci impreuna au furat si impreuna si le-au facut si acu cauta sa se spele pe maini de pacate ambi.Ce e mai tare ca tot ce decide acolo decide sotia sa care conduce tot tileagdul angajata laa primarie 1800 ron/luna si merge maxim 5 ore pe saptamana,dar zilnic are si bani de deplasare ca sa mearga la oradea sa-si aprovizioneze magazinul.
nu-l mai laudati, cat a facut pentru localnici si cat a facut pentru el? iar ce a facut ....el doar a finalizat, sa fim seriosi, sunt proiectele altora, dar asta se intampla in romania, unii muncesc iar alti vin se instaleaza , termina proiectele incepute de altii si ne mai si laudam, pentru ca asa da bine , sa ne laudam......., domnule Nicolae Răcuciu cat v-a sponsorizat de a-ti scris un asemenea articol