Din 1997, în prima zi de Crăciun cultele din Vadu Crişului susţineau, împreună, un concert de colinde în faţa Primăriei. Din cauza pandemiei, evenimentul din acest an s-a anulat.

 

De-a lungul vremii, Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos a dat naştere la diverse tradiţii creştine cu elemente specifice fiecărei etnii şi confesiuni religioase. Sărbătorile de Crăciun sunt minunate, mai ales în satele unde se respectă tradiţiile străvechi. Şi la Vadu Crișului s-au respectat, până în acest an, când din cauza restricţiilor, unele evenimente nu s-au mai putut organiza. 

Până în acest an, la Vadu Crişului, în ziua de 24 decembrie, la prânz, copiii porneau cu Steaua, iar tinerii umblau cu Viflaimul - atât români, cât şi maghiari, din casă în casă, să vestească naşterea Domnului. Obiceiul, textul s-a transmis de la o generație la alta, iar colindatorii își împrospătau repertoriul de colinde prin repetiții în timpul Postului. În Seara de Crăciun feciorii şi bărbaţii porneau şi ei la colindat, însoţiţi de muzicanţi, să invite locuitorii satului la bal. Desigur, colidatorii porneau de la biserică şi treceau pe la toate lăcaşurile de cult ale satului, pentru că naşterea Mântuitorului şi spiritul Crăciunului au efecte benefice asupra sufletelor creştinilor, sentimente ce se manifestă prin iertare, înţelegere şi bunăvoinţă între oameni. Un asemenea sentiment, unic prin modul de manifestare, se petrecea de 23 de ani în prima zi de Crăciun în comuna Vadu Crişului. La sfârşitul slujbelor religioase, în faţa sediului primăriei se strângeau reprezentanţii celor cinci culte din comună şi se „întreceau” în interpretarea celor mai frumoase colinde, închinate Naşterii lui Iisus Hristos. La o comandă imaginară, în jurul orei 12.00, parcarea din faţa Primăriei se umplea cu o mare de oameni şi copii care, în calitate de spectatori, au aşteptat derularea concertului. În final, un cor format din peste 300 de persoane aparţinând confesiunilor baptista, greco-catolică, reformată, penticostală şi ortodoxă, simbol al toleranţei şi bunei convieţuiri, cânta „O, ce veste minunată”. Evenimentul se încheia cu împărţirea a 500 pachete cu dulciuri pentru copiii din comună prezenţi la manifestare. Totodată, Vadu Crişului era printre puţinele localităţi din judeţ unde s-a menţinut şi tradiţia organizarii balului de Crăciun, atât pentru români, cât şi pentru maghiari.

În acest an, din cauza restricţiilor, aceste evenimente nu au mai avut loc în Vadu Crişului. Primarul Dorel Cosma şi viceprimarul Hasas Ioan ne-au relatat că pachetele pentru copii au fost distribuite bisericilor din satele Vadu Crişului, Topa de Criş, Birtin şi Tomnatic.