Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crișului, în parteneriat cu Asociația Culturală „Moșuț”, Primăria și Consiliul Local Vadu Crișului, a organizat duminică,  22 mai, ediția a VI-a al Festivalului „Tradiții culturale pe valea Crișului Repede - Din vatra satului” . La acest eveniment au participat elevi de la opt școli din județul Bihor.

Tradițiile, obiceiurile, portul și folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic și nemuritor, în ciuda scurgerii timpului. Manifestarea, care a avut loc duminică la căminul cultural - sala fiind frumos împodobită cu piese ornamentale din bogata și frumoasa zestre țărănească, cu covoare viu colorate și șterguri meșteșugite în război -  începand cu ora 12.00, a încercat să dezvaluie iubitorilor de tradiții autentice latura mistică a lumii tradiționale, prin reconstituirea unor practici sociale sau tradiții, pline de însemnătate, specifice obiceiurilor de peste an.

Recuperarea valorilor trecutului și transmiterea acestora către generația actuala și cea viitoare reprezintă nu doar un demers de cercetare științifică în sine ci și o datorie onorantă pentru cel care, cunoscându-le, își asumă perpetuarea acestora. Presupune, totodată, pricepere și disponibilitate. În satul românesc trăiesc din ce în ce mai puțini oameni în comportamentul cărora se recunosc elemente tradiționale ale culturii țărănești, cu aplicabilitate în viața de zi cu zi. Prea puțini și uneori deja prea în vârstă pentru a putea revigura singuri unele elemente ale culturii populare autentice. De aceea sarcina dascălului de azi este și aceea de a continua înregistrarea, conservarea, promovarea, popularizarea a ceea ce a mai ramas din tradițiile noastre populare autentice, care au o valoare inestimabilă pentru istoria și cultura românească, dar și pentru cea europeană, afectată de globalizare.

Concurenții s-au putut înscrie la următoarele secțiuni: I. Soliști vocali II. Solisti instrumentisti III. Obiceiuri de peste an IV. Dans popular V. Pictură, icoane pe sticlă. Prestația copiilor a fost evaluată de un juriu de specialitate prezidat de catre doamna Biriș Mihaela, inspector de specialitate.

Festivalul-Concurs „Tradiții culturale pe Valea Crișului Repede - Din vatra satului”, aflat la ediția a V-a, a avut drept scop cunoașterea particularităților folclorului zonal, regional și național, stimularea interesului pentru această sferă de activitate, descoperirea, susținerea și promovarea tinerelor talente care să ducă mai departe tradițiile folclorice specifice zonei. Coordonatorii proiectului au fost prof. Maria Mălai și prof. înv. primar Liana Boț. Manifestarea a fost o oportunitate prin care elevii din cele 8 școli participante au luat contact direct cu valorile culturale, s-au întors la izvoare, la tot ce este autentic, pentru a se constitui în ceea ce trebuie să numim cu dragoste și mândrie „identitate națională”. Dupa deschiderea evenimentului de către elevele Iulia Lazăr și Denisa Boer a început concursul propriu zis, urcând pe scenă și prezentând programele elevii sosiți de la Școala Gimnazială „Alexandru Roman” Aușeu, Liceul Teoretic „Gabriel Țepelea „Borod, Școala Gimnazială nr. 1 Bulz, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea, Școala Gimnazială  nr.1 Roșia, Liceul Tehnologic nr.1 Șuncuiuș și Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crișului. În cadrul evenimentului au urcat pe scenă soliștii vocali, cu obiceiuri de peste ani, soliștii instrumentiști, respectiv formațiile de dansuri populare. Dupa spectacolul artistic a avut loc premierea tuturor participanților prezenți la ediția a VI-a al festivalului. La categoria „Soliști vocali” locul I l-a obținut Maria Raluca Cseke, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea, și Ușvat Denisa, Pupea Emilia (Școala Gimnazială nr.1 Roșia), locul II Filip Mut (Colegiul Național „Emanuil Gojdu”), locul III Anastasia Parus (Colegiul Național „Emanuil Gojdu”). La categoria „Obiceiuri peste an” locul I - Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crișului, locul II -  Școala Gimnazială nr.1 Roșia, locul III -  Liceul Teoretic „Gabriel Țepelea „Borod. La categoria „Soliști instrumentiști” juriul a acordat tuturor participanților locul I (Alex. Mudura,Vereș Ionut, Vlad Chira - Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crișului, și Raul Rostaș, Școala Gimnazială „Alexandru Roman” Aușeu. La categoria „Dans popular” locul I - Liceul Tehnologic nr.1 Șuncuiuș, locul II - Școala Gimnazială nr. 1 Bulz.

I.H.