Deşi a suferit zeci de operaţii şi se află la o vârstă înaintată, Vasile Platon nu a contestat niciodată priceperea şi dăruirea medicilor. Singurul pe care l-a dat în judecată şi din cauza căruia spune că a pierdut un rinichi este chirurgul Doru Cojocariu de la Spitalul Militar de Urgenţă „Avram Iancu" din Oradea. De celalată parte, medicul se apără afirmând că problemele incriminate existau şi înainte de operaţia efectuată de el şi că bătrânul ar trebui să îi mulţumească în loc să îl dea în judecată.

Vasile Platon are 72 de ani, s-a născut în Republica Moldova şi s-a mutat în Oradea în 1996 unde a lucrat 11 ani ca asistent medical. Trăieşte singur deşi are o fată în Oradea şi un băiat departe, în Rusia. Nu îi dau lacrimile atunci când îţi povesteşte prin ce a trecut, dar se vede pe faţa lui că întâmplările au lăsat urme adânci.  Necazul lui a început în 2010 când, în urma unui control la Spitalul Pelican a fost diagnosticat cu cancer la intestinul gros. „Pentru că mi-a recomandat cineva, m-am adresat doctorului Doru Cojocariu de la Spitalul Militar. În luna iunie, în urma unei operaţii, mi-a scos porţiunea de intestin cu tumoare. Cât am stat internat, plaga mi-a curs foarte tare. Doctorul Cojocariu a spus că aşa este normal pentru că locul se curăţă. După câteva zile m-a externat iar a doua zi, cand m-am dus să-mi schimbe pansamentul, i-am arătat un cearşaf mare atât de ud încât putea fi stors. Mi-a facut un test cu albastru de metil şi aşa a aflat că prin plaga postoperatorie curgea urină. Am rămas peste noapte în spital. A doua zi, doctorul Cojocariu mi-a spus că probabil mi-a înţepat vezica urinară când mi-a cusut plaga şi mi-a recomandat să mă adresez urgent la un alt spital pentru că la Spitalul Militar n-au urologie", povesteşte bătrânul.

„A umblat cu bisturiul prin burta mea cum se umblă cu furca în fân!"

Atitudinea doctorului l-a deranjat pe Platon. „Cojocariu a luat plicul cu o mie de lei, dar, după ce că a greşit grav, nici măcar nu mi-a făcut legătura cu vreun medic urolog, prieten de-al lui. M-a trimis ca pe un câine, <>, nici măcar bilet de trimitere nu mi-a dat", afirmă bătrânul, care îl acuză pe Cojocariu de lipsă de profesionalism: „A umblat cu bisturiul prin burta mea cum se umblă cu furca în fân, că doar ureterul se găseşte jos când stai pe spate, lipit de muşchii spatelui. Cum a ajuns el acolo cu bisturiul? În plus, a mai chemat un prieten de-al lui să termine mai repede operaţia că se grăbea. A scurtat-o de la patru ore la două şi jumătate. A luat şi celălalt medic plic. Nici măcar nu-l ştiu, nu l-am văzut". De celaltă parte, medicul Doru Cojocaru spune că nu a luat niciun ban şi că pe celălalt medic l-a chemat să îl ajute pentru că operaţia era foarte grea. „Mă jur pe viaţa mea şi pe Biblie că nu am primit niciun ban de la el, niciodată. Sunt printre puţinii chirurgi din ţara asta care nu cer pentru operaţii nimic. Cu medicul Corneliu Negrini mă ajut atunci când am de făcut operaţii foarte grele. În ciuda a aceea ce se spune despre acest medic, eu cred că este cel mai bun chirurg din zonă pentru acest tip de operaţii", a explicat Doru Cojocariu, pentru Crişana.

Cancer pe toate planurile

După operaţia nefericită prin care a trecut, fostul asistent medical a avut de înfruntat două tipuri de cancer, ambele extrem de grave. Unul care l-a ţintuit la pat şi din cauza căruia şi-a pierdut stomacul, părul şi unghiile de la mâini şi picioare şi celălalt, unul de care suferă de ani buni România, birocraţia, care l-a adus în imposibilitatea de a-şi cere drepturile. „În luna iulie, mi-am făcut mai multe investigaţii la Spitalul Pelican, unde s-a stabilit că nu vezica e lezată ci ureterul stâng partea superioară. Ca să nu se stranguleze compet, cum s-ar fi întâmplat dacă îl coseau, mi-au pus stent şi sondă urinară vezicală ca urina să curgă permanent şi să nu se creeze presiune. Investigaţiile ulterioare au arătat că urina nu se mai elimina prin plagă. Însă, din cauză că urina a curs încontinuu, timp de două săptămani, în noiembrie s-a făcut eventraţie, adică sa rupt cusătura muşchilor şi s-a format o umflătură mare ca un balon de fotbal pe parte dreaptă a burtei. Tot la Pelican am făcut şi a doua operaţie", povesteşte Vasile Platon.  După ce a fost externat de la Pelican, din cauza durerilor insuportabile, bătrânul s-a internat la secţia de urologie a Spitalului Judeţean. „Nu am mai avut bani să mă duc la Pelican aşa că am mers la Judeţean. După mai multe investigaţii, au ajuns la concluzia că rinichiul e mort. Ureterul lezat de Cojocariu s-a strangulat complet iar rinichiul sa umflat până a murit. Deşi mi-au spus că viaţa îmi este pusă în pericol, am refuzat operaţia pentru scoaterea rinichiului, pe semnătură, înainte de a mă externa", îşi aminteşte Platon.

Ca şi cum această problemă nu ar fi fost de ajuns, bătrânul a mai trecut în iulie 2011 printr-o altă operaţie foarte grea. „Am fost operat de cancer gastric la Cluj, o operaţie în care mi-a fost scos tot stomacul. După această intervenţie chirurgicală am început un tratament oncologic care mi-a fost ulterior prelungit. Şedinţele cu tratamentul cu citostatice puternice le-am suportat foarte greu. Mi-au picat unghiile la mâini şi picoare, mi-a picat părul, mi s-au cojit tălpile picioarelor şi palmele. Mai mult, în aprile 2012, din cauza acestui tratament puternic, am fost luat de acasă cu salvarea şi internat la oncologie în Oradea", povesteşte bătrânul, încercând să explice de ce nu a reuşit să se adreseze Colegiului Medicilor din Bihor decât în 13.04.2012. „La Colegiul Medicilor din Bihor nici măcar n-am fost chemat la discuţie, totul a fost prin hârtii. Puteau să mă cheme să le lămuresc pe viu cum s-au petrecut toate aceste lucruri, şi de ce nu am făcut plângere mai devreme. O birocraţie de nemaivazut!", spune Platon a cărui plângere a fost respinsă ca fiind tardivă.

În Legea Reformei de Sănătate, la capitolul trei, cel care priveşte „Organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România", secţiunea 6, articolul 449, se precizează că „acţiunea disciplinară poate fi pornită în termen de cel mult şase luni de la data săvârşirii faptei sau de la data cunoaşterii consecinţelor prejudiciabile". Prin urmare, dacă din neglijenţa unui medic, un pacient este ţintuit la pat şase luni şi o zi, el nu mai are dreptul să se plângă Colegiului Medicilor. „Am făcut sesizare şi la Colegiul Naţional al Medicilor dar Astărăstoae (preşedintele Colegiului Medicilor din România-n.r.) nici măcar nu s-a obosit să îmi răspundă", mai spune bătrânul.

 

„Sigur e pus de cineva!"

Doctorul Doru Cojocariu se consideră nevinovat şi afirmă că Vasile Platon ar trebui să îi mulţumească pentru că nu l-a lăsat cu anus contra naturii, cum se întâmplă de obicei în urma unor astfel de intervenţii chirurgicale. „Când am văzut că a apărut acel lichid m-am întrebat ce se întâmplă? Nu sunt mulţi medici care şi-ar fi dat seama. De asta am spus că este probabil o problemă la vezică. La cancer se poate întâmpla orice, mai ales că vezica urinară era în contact cu cancerul şi cu intestinul, aşa că exista posibilitatea ca acolo să fie problema", a spus medicul, încercând să explice de ce i-a spus lui Platon, după operaţie că, „probabil i-a înţepat vezica".    

„Cancerul apăsa pe ureter şi putea să apară o fistulă mică pentru că în acea zonă vascularizaţia este foarte puternică. Ureterul este într-o legătură intimă cu intestinul. Mai mult, înainte de această operaţie, a făcut multiple intervenţii pentru cancer de prostată care putea la fel de bine să îi atace ureterul. Dacă tăiam ureterul şi nu îl refăceam se putea vorbi despre culpă medicală. Se poate dovedi uşor că nu este vorba despre aşa ceva pentru că am înregistrare pe operaţie, făcută cu un aparat special", spune Cojocariu care nu crede nici că organul este mort: „Rinichiul lui nu funcţiona aşa cum trebuie, înainte de operaţia pe care am făcut-o eu. În plus, nu cred că rinichiul este mort. Poate că nu funcţionează la capacitatea normală, dar dacă era mort se făcea necroză şi trebuia operat de mult".

Deşi Vasile Platon a suferit enorm, trecând printr-o mulţime de intervenţii chirurgicale şi tratamente oncologice, medicul vede în gestul lui, adevărate conspiraţii. „Sunt un doctor care a făcut carieră în chirurgia românească, am peste 20 de mii de operaţii. Uite ce am ajuns! Aceste lucruri sunt comandate de cineva. De unul care nu mă suportă, de diverşi căţei de aici. Sigur e cineva în spatele acestei situaţii" a spus Cojocariu, care a mai adăugat: „Am o firmă de asigurări în spate care poate să plătească. Pe asta se bazează. Ştiu că a aflat de la un prieten de familie că am asigurare de 60.000 de euro". 

„Trebuie să plătească..."

Dacă la Colegiul Medicilor nu a fost băgat în seamă, lui Vasile Platon i-a mai rămas varianţa acţiunii în instanţă. „Pe 5 mai am depus cerere la judecatorie, iar pe 20 septembrie am avut prima şedinţă. Am depus tot ce a cerut instanţa şi am fost scutit de taxele pe care nu aş fi avut bani să le plătesc", spune Platon care crede că justiţia este singura care poate face dreptate în acest caz. „Procesul l-am intentat pentru a mă despăgubi de cheltuielele cu Spitalul Pelican (4 mii de lei) şi mai cer şi daune morale 20 de mii de euro pentru a pleca în Austria să rezolv problema făcută de Cojocariu, unde ziua de spitalizare costă o mie de euro. Mai vreau să suporte şi toate cheltuielele de judecată pentru că dacă nu m-ar fi nenorocit, nu ajungeam până aici", mai spune Platon.

De cealaltă parte, chirurgul se teme că îi va fi afectată imaginea. „Lăsaţi materialul pentru altă dată pentru că îmi afectează imaginea", a spus Cojocariu, la finalul întîlnirii cu reporeterul Crişanei.