Cabinetele medicale şcolare stau pe un butoi de pulbere. Regulamentul de funcţionare propus de municipalitatea orădeană prin Administraţia Socială Comunitară Oradea reprezintă o veritabilă feudalizare a raporturilor dintre medici, asistenţi medicali şi funcţionărimea din administraţia locală. Corpul medical acuză că prin viitorul regulament li se încalcă statutul profesional, li se încalcă drepturi fundamentale precum cel la liberă exprimare, iar unele paragrafe stârnesc ilaritate prin faptul că un funcţionar public va trebui să se pronunţe asupra unor manifestări ştiinţifice medicale. În plus, Regulamentul va institui o veritabilă legare de glie a corpului medical, în sensul că orice părăsire neanunţată a cabinetului şcolar va fi considerată abatere disciplinară, chiar dacă, spre exemplu, medicul deserveşte două sau trei cabinete şcolare. De cealaltă parte primarul Ilie Bolojan transmite: gata cu boieria!

Una din primele reţele medicale de care s-a dezbărat Ministerul Sănătăţii (MS) este cea a cabinetelor medicale şcolare. Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO), prin compartimentul Cabinete medicale-şcolare, a preluat prin transfer de la Minister personalul şi bunurile ce privesc asistenţa medicală desfăşurată în cabinetele medicale şcolare, universitare şi de medicină dentară din unităţile de învăţământ, în conformitate cu prevederile OUG 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate până atunci de MS către autorităţile locale. De atunci cabinetele au funcţionat având dublă subordonare: pe de-o parte Direcţia de Sănătate Publică, din punct de vedere profesional, şi administraţia locală, administrativ şi financiar. Un Regulament propus de funcţionarii ASCO a provocat însă revolta celor care lucrează în cabinete.
„Corpul medical, care asigură asistenţa medicală în colectivităţile de preşcolari, şcolari şi studenţi, îşi exprimă nemulţumirea vizavi de felul cum a fost conceput Regulamentul de organizare şi funcţionare a Compartimentului cabinete medicale-şcolare, de felul cum au fost redactate fişele de protecţia muncii (...) de către angajatorul nostru ASCO", se arată într-un memoriu al corpului medical din cabinetele medicale-şcolare, semnat de peste 30 de medici şi asistente. Corpul medical arată că aşa cum este conceput Regulamentul, el este destinat unor funcţionari publici, or „noi suntem membrii ai Colegiului Medicilor Bihor, Ordinului Asistenţilor Medicali şi dependenţi de Direcţia de Sănătate Publică", de aceea el trebuie să fie în concordanţă cu statutul profesiilor respective. „Aşa cum este redactat (regulamentul-n.r.) este restrictiv, abuziv şi nerealist" arată semnatarii.

Abateri disciplinare contestate
Halatele albe îşi argumentează punctual fiecare acuzaţie. Astfel, deşi în art.43 se recunoaşte „Independenţa profesională absolută", în articolele următoare privind disciplina muncii acest drept este stipulat, considerându-se abatere disciplinară părăsirea locului de muncă fără aprobarea şefului ierarhic. „Menţionăm că în decursul unei săptămâni trebuie să ne desfăşurăm activitatea în mai multe puncte de lucru arondate - două-trei şcoli şi trei până la şapte grădiniţe/medic şi câte două unităţi/asistent(ă). Nu avem un singur loc de muncă, iar cadrele medicale medii nu sunt normate conform art.9 din Regulament. În focarele de boli infecto-contagioase, campanii de vaccinare naţionale, recuperarea restanţierilor la vaccinări, competiţii sportive şi artistice, trebuie să ne desfăşurăm activitatea conform legislaţiei medicale, în folosul copiilor şi al colectivităţilor respective; nerespectarea protocoalelor medicale înseamnă malpraxis" arată semnatarii memoriului. ASCO doreşte anunţarea în scris, cu cinci zile înainte, despre modificarea programului de lucru. În plus, obligă corpul medical să participe la şedinţele cu părinţii, neachitarea de această sarcină fiind văzută tot abatere disciplinară.
Corpul medical consideră abuzivă şi de tot râsul pretenţia celor de la ASCO de a aproba pe bază de referat participarea medicilor şi asistenţilor la programe cu caracter strict profesional avizate şi creditate de Colegiul Medicilor şi Ordinul Asistenţilor Medicali. „Trebuie să participăm la astfel de manifestări ştiinţifice deoarece fac obiectul Educaţiei Medicale Continue, medicina fiind în continuă perfecţionare, îmbogăţindu-se cu noi cunoştinţe" arată semnatarii. Cu atât mai mult prevederea este abuzivă cu cât astfel de cursuri nu sunt suportate de ASCO.

Plasture pe buze
Două paragrafe din regulament suprimă corpului medical din cabinetele şcolare dreptul la liberă exprimare. Astfel, la art.147 lit.o, „defăimarea, calomnierea directă sau indirectă a serviciului/instituţiei/beneficiarilor serviciilor de medicină şcolară/colaboratorilor" este considerată abatere disciplinară, ASCO arogându-şi astfel poziţia instanţei de judecată, singura în măsură să se pronunţe dacă o persoană a calomniat sau defăimat pe o altă persoană sau instituţie, dacă este cazul. Aberaţia continuă, cadrelor de aici interzicându-li-se sub sancţiunea desfacerii contractului de muncă „inserarea sau publicarea în ziare, reviste, broşuri, etc. a unor comunicări în legătură cu activitatea serviciului/instituţiei, fără acordul conducătorului acesteia", instituirea unei astfel de reguli a tăcerii semănând mai degrabă cu „omerta" mafiotă decât cu transparenţa democratică. Acest lucru constituie în opinia semnatarilor „oprimarea opiniei personale, îngrădirea dreptului la liberă exprimare, a dreptului la apărare, a dreptului de a spune adevărul."

Vor în subordinea unui spital
Memoriul corpului medical din cabinetele şcolare continuă cu înşiruirea altor numeroase observaţii pe marginea Regulamentului, considerând că multe dintre actele şi cererile pe care trebuie să le facă către ASCO sunt „manevre birocratice care ne încetinesc şi frânează activitatea". În memoriu se arată cum paragrafele privind protecţia muncii sunt întocmite superficial, copy-paste după alte sectoare medicale care nu au legătura cu medicina şcolară, iar o adresă a consilierilor UDMR despre întocmirea fişei de evaluare pentru copii nu ţine seama de ordinul Ministrului Sănătăţii în domeniu.
În final, personalul cere pur şi simplu scoaterea lor de sub jurisdicţia ASCO şi trecerea în subordinea unei instituţii medicale administrată deja de autorităţile locale (spital municipal sau judeţean). „Deoarece ASCO nu a reuşit să înţeleagă cum se desfăşoară activitatea noastră şi particularităţile profesiei noastre, considerăm necesar să fim tutelaţi de o instituţie sanitară" cer membrii corpului medical. „În procesul descentralizării, majoritatea instituţiilor sanitare au fost transferate la autorităţile locale aşa încât putem fi coordonaţi de o astfel de unitate care să se interpună între asistenţa medicală din colectivităţi şi autorităţile administrative locale" se încheie memoriul respectiv.

Gata cu boieria
"Sectorul cabinetelor medicale şcolare a fost unul care niciodată nu a fost controlat. Am făcut personal verificări în teren şi nu am găsit pe nimeni la cabinete. Cred că este timpul ca personalul de aici să se îngrijească şi de sănătatea copiilor" ne-a declarat primarul Ilie Bolojan. Edilul spune că medicii şi asistentele de aici nu vor în subordinea municipalităţii tocmai pentru faptul că vor fi verificaţi dacă îşi fac datoria, după ce ani de zile nimeni nu s-a obosit să verifice activitatea în cabinetele medicale şcolare. Astfel, corpul medical de aici s-a obişnuit să-şi motiveze absenţele ba că sunt plecaţi la DSP, la Casa de Asigurări în Sănătate, iar acum, prin trecerea la ASCO, aspectele administrative au încetat trebuind să se conformeze programului medical stabilit. Edilul admite că anumite prevederi din Regulament pot fi perfectibile, urmând ca acesta să fie votat apoi de consilierii locali.