Modul în care mai marii Primăriei Oradea înţeleg să folosească banul public este, chiar şi după atâţia ani de democraţie, un subiect tabu. Transparenţa procedurilor folosite pentru realizarea achiziţiilor publice este un principiu pe care conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea nu şi-l poate însuşi, ani de-a rândul refuzând să ne comunice numele firmelor care au executat lucrările scoase la licitaţie.

Una vorbim, alta fumăm?
Pe data de 21 noiembrie a.c., formulam o cerere de informaţii prin care solicitam conducerii AIO să ne comunice obiectul contractelor încheiate în acest an în urma finalizării procedurilor de licitaţie publică; numele firmelor cărora le-au fost atribuite aceste contracte; procedura de achiziţie la care s-a recurs, precum şi valoarea contractului. La câteva zile, a venit şi răspunsul: într-un tabel ne era enumerată denumirea lucrărilor executate şi valoarea lor, iar într-un alt tabel, ne erau comunicate de-a valma toate firmele care în acest an s-au pricopsit cu contracte pe banii publici. E inutil să mai menţionăm că această stratagemă avea ca scop zădărnicirea corelării între numele firmelor şi lucrările executate, o strategie bine gândită de către cei de la AIO, în acest fel ei neputând fi acuzaţi că, în mod deliberat, au încercat să eludeze legea şi să ascundă adevărul legat de numărul şi valoarea lucrărilor atribuite unor firme abonate la banul public.

Ofertă la cererea de ofertă
În raportul Asociaţiei Pro Democraţia cu privire la integritatea şi transparenţa care vizează activitatea Primăriei Oradea, dat publicităţii în această vară, se arată că "se utilizează cu precădere procedurile de achiziţii publice cu un grad redus de transparenţă". În acest sens, s-a arătat că, în 2005, 36,51% din fondurile alocate pentru achiziţii publice au fost destinate procedurilor de licitaţie deschisă, 47,56% cererilor de ofertă, iar 15,92% au reprezentat negocierile directe. Cu toate aceste avertismente, angajaţii AIO au continuat să aplice aceleaşi metode. Astfel, conform informaţiilor transmise privind activitatea de licitaţie desfăşurată în acest an de AIO, valoarea lucrărilor atribuite prin cerere de ofertă s-a ridicat la 26.622.879 lei, în timp ce doar valoarea lucrărilor pentru care s-a organizat procedura de licitaţie deschisă s-a ridicat la 14.042.850 lei. Astfel, din totalul de lucrări, 40.665.729 lei, adică 65%, au fost atribuiţi firmelor prin cerere de ofertă, o procedură care nu asigură întreaga transparenţă.

Licitaţie cu dedicaţie
Din cele 194 de proceduri executate sub auspiciile AIO, doar 17 dintre ele au urmat procedura de licitaţie deschisă. Dintre acestea amintim licitaţia privind execuţia lucrărilor la faţada Colegiului Naţional "E. Gojdu", care se ridică la 3.217.636 lei, proiectele de racord apă-canal Orăşelul copiilor - 11.018 lei, de racord electric - 3.724, pentru tipărirea Ziarului Primăriei Oradea - 535.500 lei, pentru limba română, respectiv 169.646 lei, pentru limba maghiară. Cea mai mare sumă cheltuită în acest an de către AIO nu a fost, conform aşteptărilor, utilizată pentru vreo construcţie, ci pentru elaborarea unui proiect. Astfel, 3.510.500 lei au fost cheltuiţi doar pentru serviciul de proiectare care are ca obiect Cetatea Oradea, sumă ce reprezintă contravaloarea reabilitării a trei străzi. În acest an, conducerea AIO a acordat o atenţie deosebită activităţii de proiectare. Din cele 194 de obiective licitate, 50 reprezintă doar întocmirea unor proiecte a căror valoare depăşeşte uneori chiar valoarea lucrărilor. Pentru activitatea de proiectare pentru Şcoala "Ioan Slavici" s-au cheltuit 82.920 lei. De asemenea, pentru proiectarea iluminatului exterior al Bisericii "Sf. Apostol Andrei" s-au cheltuit 132.219 lei, în timp ce tot pentru proiectarea iluminatului exterior, de data aceasta, al Catedralei Greco-Catolice "Sf. Nicolae", s-au cheltuit 114.958 lei. O sumă identică a fost alocată şi lucrării de proiectare a iluminatului de la Biserica Romano-Catolică "Sf. Sirit". Nu mai puţin de patru firme, SC Atelier Arhitect Arnold, SC Jewell Designs, SC Proiect Bihor, SC Colonna Proiect SRL şi patru persoane fizice autorizate şi-au oferit serviciile Administraţiei Imobiliare, contra unor sume impresionante.

Divide et impera
O altă strategie prin care s-a încercat ocolirea procedurilor de licitaţie deschisă a fost şi fragmentarea pe obiective mai mici a lucrărilor necesare a fi executate la câte un obiectiv aflat pe lista de investiţii a Primăriei. Un astfel de caz este Sala Sporturilor "Antonio Alexe", pentru reabilitarea căreia conducerea AIO a organizat opt proceduri de licitaţie apelând la cererea de ofertă. În acest an, valoarea investiţiilor s-a ridicat la 4.751.460 lei. Banii au fost împărţiţi astfel: lucrările de arhitectură peisagistică au costat 245.359 lei, lucrare executată de către firma Dacardi, reparaţiile capitale la grupurile sanitare şi vestiare au costat 684.451 lei, înlocuirea tâmplăriei - 868.828 lei, înlocuirea pardoselii - 924.862 lei, demolarea şi refacerea pardoselii pentru suprafaţa de joc - 712.661 lei, achiziţionarea sistemului şi echipamentului de sonorizare - 120.106 lei, proiectul şi execuţia tribunelor - 219.600 lei, iar achiziţia mobilierului a costat alţi 150.737 lei. Şi asta nu e tot, pentru împrejmuirea zonei s-au alocat alţi 824.359 lei, în condiţiile în care împrejmuirea Parcului 1 Decembrie, cu o suprafaţă dublă, a costat 827.962 lei. (va urma)