Preşedintele Traian Băsescu se încăpăţânează să salveze România de politicieni. Cine ne salvează însă de domnia sa?
El nu a obosit să repete, la ultima emisiune televizată la care a participat, că actuala clasă politică e depăşită, că nu vrea să se modernizeze, că e, de fapt, o gaşcă de pradă transpartinică, mânată doar de o lăcomie mafiotă şi complice.

Acestea sunt simptomele bolii. Leacul amar şi drastic - uninominalul, care le va curma suferinţa celor 322 de "listaci". Pentru că, să ne lămurim, politicienii sunt retrograzi, dar există printre ei şi oameni de bine, excepţii înregimentate, confortabil, numai în PD şi în PLD. Şi, cum preşedintele tuturor românilor nu îi poate iubi decât pe cei care-l iubesc şi-l votează, e normal să considere o datorie să ajute aceste figuri luminoase. "Nu fac nici un secret din a vă spune că la fel de bine am înţeles că lansarea referendumului simultan cu alegerile europarlamentare e de natură să se constituie într-un sprijin de partidele care mă susţin, fie că vorbim de PD, fie că vorbim de PLD", a mărturisit Băsescu. Mai mult, el consideră că are voie să fie partizan, făcând trimitere la Avizul consultativ al Curţii Constituţionale privind propunerea de suspendare din funcţie a şefului statului. Numai că decizia invocată îi recunoştea doar dreptul "să păstreze legături cu partidul care l-a susţinut în alegeri sau cu alte partide politice", iar nu să facă deşănţat campanie electorală în favoarea vreunei formaţiuni politice. Băsescu a dezvăluit chiar că va folosi aceeaşi reţetă şi în viitor, probabil la următoarele alegeri, care vor fi îngânate de plebiscite pentru boci şi stolojeni. "Şi vă rog să aveţi în vedere că voi mai genera referendumuri în anul 2008, pentru că sunt probleme pe care clasa politică nu vrea să le rezolve, ele trebuie rezolvate şi voi consulta poporul şi în alte probleme", a avertizat primul dintre români. Ce-i încă neisprăvit? Păi, primarii şi parlamentarii trebuie să treacă voioşi de partea portocalie a forţei. Doar nu îşi închipuie nimeni că Băsescu va face referendum ca să întrebe electoratul despre retragerea din Irak de pildă, sau cum să procedeze în cazul casei din Mihăileanu?! E clar ce înţelege Băsescu prin primenirea politicienilor. În aceste condiţii, rezultatul e doar continuarea actualului război civil. Ceea ce nu acceptă Băsescu e că şi el trebuie să se schimbe. Sau să fie schimbat odată cu "generaţia expirată" pe care o patronează. La urne, bineînţeles.
Dar electoratul trebuie ajutat. Nu poate alege doar între Băsescu şi Băsescu. Din păcate, deocamdată, viitorul pare lipsit de opţiuni. Singura şansă a partidelor politice (altele decât PD şi PLD) este să înţeleagă că vor pierde următoarele bătălii. Şi, în consecinţă, să acorde cea mai mare atenţie luptei finale din 2009. Pentru aceasta au nevoie de prezidenţiabili. De prezidenţiabili capabili să-l concureze pe Băsescu. Adică de oameni măcar proaspeţi, dacă nu noi, care să fie cultivaţi şi scoşi la bătaie în faţa naţiunii.
Să nu ne amăgim, votul uninominal nu va schimba mare lucru. Listacii vor fi înlocuiţi de aplaudaci sau de oameni cu bani, capabili să-şi plătească intrarea în Legislativ. Lăcustele vor lăsa locul altor lăcuste. Printre candidaţii la europarlamentare nu există nici un independent, în afara episcopului reformat (deja) Laszlo Tokes. Asta spune multe despre interesul cetăţenilor neînregimentaţi pentru politică. Dar poate tocmai printre aceştia trebuie căutaţi cei care ar putea să-l reformeze pe Băsescu.