Cine pune "fiola" farmaciilor orădene?
Bani buni pentru vaccinuri expirate
Un om de afaceri orădean a organizat, ieri, o conferinţă de presă pentru a dezvălui că a cumpărat dintr-o farmacie din Oradea trei fiole de vaccin antigripal expirat, dirigintele unităţii respective asumându-şi incidentul.
Iarna-i ici, vara departe
Sâmbătă seara, orădeanul Sorin Şarba, om de afaceri, a cumpărat dintr-o farmacie orădeană trei fiole de vaccin antigripal, pentru el, soţia şi copilul lor de trei ani. "În contextul în care există pericolul gripei aviare, ne-am gândit să ne vaccinăm, pentru orice eventualitate", a explicat orădeanul. Ajuns acasă, Şarba a constatat că cele trei doze de vaccin erau expirate de mai bine de trei luni, pe cutie scriind că termenul de valabilitate al vaccinului este iunie 2005. Bărbatul a declarat că, iniţial, dorea să cumpere un alt vaccin, dar pentru că nu exista pe stoc, farmacistul i l-a recomandat pe acesta şi i-a spus că în ultima vreme a vândut în jur de 40 de fiole.
Expiraţi, inspiraţi, expiraţi...
La conferinţa da presă organizată de orădeanul nemulţumit au participat şi Eugenia Hamza, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor, Traian Bejan, şef serviciu în cadrul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, şi şefa farmaciei care ar fi pus în vânzare vaccinuri expirate. Maria Popescu, diriginta farmaciei, şi-a asumat incidentul, punându-l în primul rând pe seama farmacistului, care, conform legii, era obligat să verifice data de expirare a produsului, dar şi a cumpărătorului, pentru că şi acesta ar fi trebuit să fie mai atent. "A fost o greşeală. Nu s-a mai întâmplat niciodată. În ultima perioadă s-au dat mai multe vaccinuri antigripale. Stocul s-a epuizat foarte repede şi numai aşa îmi explic această eroare. Vaccinurile au fost păstrate la frigider, la temperaturi conform prescripţiilor, separat, într-o pungă pe care, e adevărat, nu scria că sunt expirate. Cum am fost sesizaţi, le-am verificat şi le-am scos de acolo. Au fost în total 12 astfel de vaccinuri, dintre care trei au fost vândute domnului Şarba", a afirmat Maria Popescu.
Mai bine să previi decât să vindeci
Propunerea venită din partea farmacistei diriginte de a schimba cele trei doze de vaccin cu unele în bună regulă din stocul propriu a fost refuzată de Sorin Şarba. "Am apreciat că este mai bine să fac public acest incident, pentru ca şi alţi cetăţeni, mai puţin îndrăzneţi, să ştie să-şi revendice dreptul la un tratament corect, mai ales când este vorba de securitatea persoanei," a afirmat păgubitul. Preşedinta Colegiului Farmaciştilor, Eugenia Hamza, prezentă la conferinţa de presă, a precizat că, la momentul expirării, vaccinurile ar fi trebuit puse într-un loc separat şi inscripţionate cu "retrase din vânzare". Deşi la început a ameninţat că va da farmacia în judecată, orădeanul Sorin Şarba a declarat, în final, că nu va cere nici un fel de daune, însă intenţionează să facă demersuri pentru stabilirea unor termene până la care farmaciile să trimită spre distrugere medicamentele expirate, actele normative în vigoare fiind deficitare la acest capitol.
Farmacia respectivă a fost amendată cu 500 de lei (cinci miloane vechi) de către Agenţia Naţională a Medicamentului, urmând să se stabilească dacă şi ce măsuri vor fi luate împotriva farmacistului care a vândut vaccinurile.
Farmacia amendată
Sorin Şarba, care este administratorul unei societăţi de publicitate din Oradea, intenţionează să facă demersuri pentru introducerea actuală a unor termene până la care farmaciile să trimită spre distrugere medicamentele expirate, actele normative în vigoare fiind deficitare la acest capitol.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.