Comunicat al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului şi Sălajului
În urma dialogului dintre Comisia mixtă ortodoxă - greco-catolică, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Bihorului şi Sălajului, de comun acord cu Parohia Centrală I Oradea, a hotărât ca, începând cu data de 15 noiembrie 2005, biserica Sfântul Nicolae din Oradea să intre în folosinţa Episcopiei greco-catolice din Oradea, ca fostă catedrală greco-catolică.
În ceea ce priveşte disputele patrimoniale dintre cele două Biserici, Biserica Ortodoxă rămâne deschisă dialogului, dar unui dialog real şi constructiv, luând în considerare ponderea credincioşilor ortodocşi şi greco-catolici, în fiecare caz în parte. Menţionăm faptul că atât ortodocşii, cât şi greco-catolicii sunt moştenitorii unui patrimoniu comun, care trebuie să fie gestionat în funcţie de numărul credincioşilor. În ceea ce priveşte situaţia bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din Oradea, raportat la campania de presă din ultimul timp, ne rezervăm dreptul de a prezenta anumite aspecte mai puţin cunoscute credincioşilor şi opiniei publice, dar de o deosebită importanţă juridică:
1. Soluţionarea cererilor greco-catolice asupra lăcaşurilor de cult aflate în proprietatea credincioşilor ortodocşi este atributul exclusiv al Comisiei mixte de dialog ortodox - greco-catolic, care, potrivit legislaţiei civile speciale în vigoare, funcţionează la nivel de Centre Eparhiale şi nu la nivelul unor comisii constituite ad-hoc, precum cele ţinute în 25 şi 31 octombrie a.c., la Seminarul greco-catolic Oradea.
2. Lăcaşurile de cult, foste greco-catolice şi revendicate, sunt ale credincioşilor foşti greco-catolici, reveniţi la ortodoxie şi rămaşi ortodocşi din 1948 până astăzi, singurii proprietari de drept ai acestora, cum este şi cazul bisericii parohiale Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din Oradea.
În aceste condiţii în care prevederile legale speciale sunt eludate flagrant, în ciuda ultimatumului avansat de Episcopia greco-catolică, prin purtătorul ei de cuvânt, ne rezervăm dreptul de a păstra lăcaşul de cult în lipsa unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, sprijinindu-i pe slujitorii şi credincioşii parohiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Ne exprimăm regretul că o instituţie religioasă, cum este Episcopia greco-catolică din Oradea, prin purtătorul ei de cuvânt, se pretează la afirmaţii susceptibile de interpretare, în sensul articolelor nr. 210, 266, 359 şi 361 Cod penal: ameninţare, tulburare de posesie, tulburarea ordinii publice, instigarea la săvârşirea de infracţiune.
Ne declarăm total împotriva ideii de a transforma eventualele litigii de drept comun în veritabile conflicte interconfesionale. Dacă aceste litigii nu vor putea fi soluţionate pe cale amiabilă, să fie soluţionate de instanţele judecătoreşti competente în limitele stabilite de legislaţia în vigoare, aferentă statului de drept.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.