Corabia Jucătorului ia apă la bord
N-au apucat bine unii pedei orădeni să sară cu gura pe motiv că m-am grăbit scriind despre efectele legii pensiilor asupra imaginii taberei prezidenţiale, că presa de ieri dimineaţă le-a şi tăiat avântul revoluţionar: potrivit sondajului Gallup - va să zică instituţie cu ştaif, nu oficină dâmboviţeană - Primul Jucător al ţării a pierdut, în ultimele două luni, nu mai puţin de 20% din încrederea românilor.
Prăbuşirea cotei de încredere a preşedintelui Băsescu, de la 63% la 43%, din mai până în iulie, confirmă previziunile potrivit cărora vârful de popularitate atins la referendum - puţin relevant, de altfel, în condiţiile absenteismului masiv - se va spulbera rapid din cauza incapacităţii Cotrocenilor de a trece de la vorbe la fapte. Şeful statului şi-a dublat acest minus cu gafa de a cădea în capcana proiectului pesedist de majorare a pensiilor. Întreţinând subiectul verii prin insistenţe lipsite de sens pe lângă Guvern, Traian Băsescu şi-a subminat singur poziţia. De unde se vede că prea mult joc strică. O demonstrează răspunsul celor chestionaţi la întrebarea "Cum vi se pare propunerea Guvernului de a se mări pensiile substanţial în toamna acestui an şi anul viitor?": 36% din cei întrebaţi au o părere bună, iar 56% una foarte bună, doar 4% dezaprobând măsura. Solicitaţi să răspundă dacă propunerea respectivă poate să pună în pericol dezvoltarea economică a ţării, după cum susţine Traian Băsescu, românii au infirmat tezele prezidenţiale în proporţie de 60%. Sondajul Gallup confirmă şi creşterea semnificativă a percepţiei pozitive asupra activităţii Executivului. Dacă în mai, doar 21% erau de acord cu modul în care Călin Popescu Tăriceanu îşi exercită atribuţiile de premier, acum ponderea acestora a ajuns la 41%. Şi încrederea în liderul liberal a crescut de la 14%, în urmă cu două luni, la 21%. Traian Băsescu a pierdut 20 de procente, după cum spuneam, iar Theodor Stolojan a scăzut şi el, în clasamentul încrederii, de la 30% la 23%. Nici Gigi Becali nu stă pe roze, ajungând de la 31% în iunie, la 24%, confirmând tendinţa descendentă a popularităţii sale şi a partidului său, plasat în ultimele sondaje spre limita pragului electoral. O deteriorare accentuată a imaginii a înregistrat şi liderul PD Emil Boc, ajuns de la 27% în iunie, la 16% în iulie. În afară de Tăriceanu, au mai câştigat la capitolul încredere Vadim Tudor, care urcă de la 7% la 12%, şi Dan Voiculescu, cotat cu 9%, în loc de 3% la precedentul sondaj. Mircea Geoană e singurul politician constant: 14% în mai, 14% în iulie, ceea ce nu e de bine, având în vedere că nu a reuşit să-şi treacă în cont nici măcar un procent de pe urma promovării proiectului de majorare a pensiilor.
Alertaţi, tacticienii PD conturează, în aceste zile, strategia de contracarare a efectelor, dezastruoase în plan electoral, ale uneia din cele mai importante măsuri luate vreodată de un guvern român pentru îmbunătăţirea traiului pensionarilor. Deloc întâmplător, sunt puse la zid, brusc, câteva personaje mai mult sau mai puţin vizibile din PD: viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu, a fost nevoit să recunoască faptul că a avut angajament cu fosta Securitate, iar gălăgiosului senator Marius Marinescu, renumit pentru fidelitatea sa ostentativă de dulău de pază al lui Băsescu, urma să i se discute, ieri, excluderea din partid. Dacă, în cazul Murgeanu, motivul pare să fie stoparea eventualei sale candidaturi pentru funcţia de primar general, Marinescu plăteşte pentru alăturarea sa campaniei de salvare a Parcului Bordei, campanie contrară intereselor lui Videanu. "Adevărul stă într-un miliard de euro, care înseamnă afacerea Costanda - Parcul Bordei. Costanda este un Patriciu al PD", a acuzat recent Marinescu, după care a pus punctul pe i: "Liderii PD au avut de ales între Costanda, cu afacerea de un miliard de euro, şi mine. Au ales miliardul de euro!". Pentru a umple tabloul curăţeniei de vară, au fost sacrificaţi şi peşti mai mici, precum primarul pedist din comuna clujeană Jucu, arestat pentru luare de mită. Lipsiţi de alte atuuri în faţa populaţiei, în afara locomotivei Băsescu, pediştii pregătesc o campanie agresivă în care vor poza în purii scenei politice. Lăsaţi de PSD şi PNL fără caimacul facerii de bine, ei încearcă să compenseze prin gălăgia binecunoscută, pe temele lustraţiei şi anticorupţiei. Iar dacă această curăţenie de vară are, în substrat, şi reglări de conturi în familie, cu atât mai bine pentru sforarii PD.
Puteţi comenta acest articol pe Internet:
Comentarii
Nu există nici un comentariu.