"Eroii"?! Îi vom comemora la anul...
Total nemulţumiţi de modul în care a fost neglijată comemorarea eroilor grăniceri de către conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor, am îndrăznit să trimitem următoarea scrisoare domnului chestor de poliţie Nelu Pop, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră.
Stimate Domnule inspector general al Poliţiei de Frontieră,
Sunt nedumerit şi consternat de poziţia luată de purtătorul de cuvânt, comisarul Dan Lazăr, respectiv subcomisarul Dumitru Luncan, şef la IJPF Bihor, pe care i-am contactat personal şi ulterior la telefon, în legătură cu posibila şi, cred, necesara comemorare a eroilor grăniceri de la Diosig, căzuţi la datorie în septembrie 1940, în urma adoptării odiosului Dictat de la Viena.
În urmă cu o lună, crezând că se organizează a 65-a comemorare a acestui eveniment, am înmânat comisarului Dan Lazăr, care, după câte am aflat, ţine legătura cu presa, un articol amplu, publicat în urmă cu 12 ani de către autorul acestor rânduri, la inaugurarea troiţei din faţa sediului sectorului de frontieră din Diosig, în amintirea acestor eroi. Ofiţerul în cauză, pe lângă că era străin de subiect, a avut şi "inspiraţia" de a nu-i informa pe superiorii săi, demers pe care l-am făcut eu în ziua de 30 august a.c. Doar astfel am aflat că, pentru acest an, "sunt excluse orice manifestări privind comemorarea eroilor amintiţi", motivându-se "lipsa de bani pentru procurarea de coroane de flori".
În treacăt, amintesc că şi-au exprimat dorinţa de a participa la o astfel de comemorare atât Filiala Bihor a Asociaţiei "Cultul Eroilor", cât şi Asociaţia Deportaţilor şi Expulzaţilor din Transilvania de Nord şi, nu în ultimul rând, Editura TIPO MC din Oradea, care a scos recent de sub tipar cartea "Dictatul de la Viena" şi consecinţele acestuia asupra judeţului Bihor.
Am dori să aflăm dacă nu credeşi că faptele de arme ale eroilor grăniceri ar trebui să fie cunoscute de către poliţiştii de frontieră din Bihor, dar şi de către cei din întreaga ţară, care chiar s-au numit cândva "grăniceri"?
Vă rog să-mi iertaţi îndrăzneala de a vă ţine lecţii de patriotism. Totuşi, pentru documentarea celor care doresc să o facă, vă trimit alăturat un articol, care prezintă pe larg cele petrecute la Diosig, în urmă cu 65 de ani, dar şi preocupările noastre în acest domeniu, adică în cunoaşterea istoriei şi pentru cinstirea eroilor neamului.
Cu stimă şi consideraţie,
prof. Iosif POPA
Iată şi răspunsul primit de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră:
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ
Nr. 6928/12.09.2005
Către domnul prof. Iosif Popa
Conducerea Inspectoratului General a Poliţiei de Frontieră vă mulţumeşte şi apreciază, în acelaşi timp, interesul pe care îl maifestaţi faţă de eroii şi istoria instituţiei noastre, exprimând, însă, regretul că un ceremonial de comemorare a înaintaşilor căzuţi la datorie acum 65 de ani la Diosig nu a avut loc.
Vă informăm despre faptul că nici Ziua Poliţiei de Frontieră nu a fost sărbătorită anul acesta aşa cum se cuvine, din cauza inundaţiilor catastrofale care au lovit ţara noastră şi care au mobilizat pentru intervenţie imediată la acest neaşteptat dezastru toate instituţiile statului abilitate să intervină la calamităţi, inclusiv Poliţia de Frontieră. Inundaţiile, care ne-au îndoliat şi îndurerat, au determinat la sobrietate în ce priveşte Ziua Armei, la activităţi urgente de sprijinire şi întrajutorare a sinistraţilor. Toate acestea nu înseamnă că am uitat şi nu cinstim cum se cuvine memoria înaintaşilor.
Vă asigur că Poliţia de Frontieră, continuatoarea tradiţiilor instituţiei grănicerilor şi a celorlalte structuri, care, de-a lungul timpului, indiferent de denumire, au apărat fruntariile ţării, venerează faptele eroilor grăniceri, exemple de patriotism pentru toţi poliţiştii de frontieră, cum este şi cazul străjuitorilor fruntariilor conduşi de locotenentul Dumitru Lazea.
Jertfa supremă a grănicerilor de la Diosig trebuie cunoscută de toţi poliţiştii de frontieră, iar amintirea lor să rămână vie în memoria noastră.
Comemorarea eroilor grăniceri de la Diosig este o datorie de onoare a poliţiştilor de frontieră, iar circumstanţele nefericite care au făcut ca anul acesta tragicul eveniment să nu fie comemorat vor fi, sper eu, înlăturate pe viitor, ocazie cu care veţi fi invitat să participaţi la manifestările ce se vor organiza.
Ca semn de apreciere a interesului dumneavoastră, permiteţi-mi să alătur prezentei scrisori un set de reviste editate de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, în care se omagiază tradiţiile instituţiei şi memoria înaintaşilor, adresându-vă invitaţia de a colabora pe teme de istorie a Grănicerilor şi Poliţiei de Frontieră cu redacţia FRONTIERA. Persoană de contact, redactorul şef, inspector principal Ionescu Marius.
Cu stimă,
Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră,
Chestor de poliţie,
Nelu POP
Comentarii
Nu există nici un comentariu.