Poliţiştii compartimentului Urmăriri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bihor nu pot pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei emis pe numele judecătorului orădean Mihai Viorel, condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită, pentru că decizia nu a ajuns încă la Oradea.

"Noi încă nu am primit nimic. Iar fără mandat, nu putem face nimic. Aşteptăm", a declarat, ieri, comisarul-şef Iosif Mante, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Bihor, care are în subordine şi compartimentul Urmăriri. În urma comunicării sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, mandatul de executare a pedepsei ar trebui emis şi trimis Poliţiei de domiciliu de către Curtea de Apel Braşov, aceasta fiind instanţa de fond care s-a pronunţat prima în cazul lui Mihai Viorel, achitându-l. Potivit comisarului-şef Mante, o asemenea procedură poate dura între două zile şi o săptămână. "Am văzut şi noi ştirea privind condamnarea. Până nu primim înştiinţarea oficială, însă, nu putem acţiona. Intră în atribuţiile instanţei să înştiinţeze autorităţile de frontieră să ia măsuri", a mai declarat şeful Serviciului de Investigaţii Criminale. Contactaţi, membrii familiei judecătorului Mihai Viorel au spus că acesta este plecat de acasă de două-trei zile. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, miercuri seară, pe fostul şef al Secţiei penale a Tribunalului Bihor, Mihai Viorel, la patru ani de închisoare, pentru luare de mită. Hotărârea este definitivă şi irevocabilă. În ianuarie 2004, Mihai Viorel a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de luare de mită. Potrivit rechizitoriului, magistratul ar fi cerut şi primit, în cursul anului 1998, 150.000 de mărci germane pentru a da o soluţie favorabilă lui Viorel Pop, zis "Uscatu'", cercetat în stare de arest preventiv pentru şantaj şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Banii ar fi fost primiţi de la soţia lui Pop prin intermediul lui Matei Cornel - arestat şi trimis în judecată de Parchetul Naţional Anticorupţie într-un alt dosar de corupţie aflat pe rolul Tribunalului Bihor.

Imediat după ce a primit suma pretinsă, Mihai Viorel, în calitate de preşedinte al completului de judecată, a admis recursul inculpatului şi a dispus punerea sa în libertate pe cauţiune, iar un an mai târziu a admis apelul aceluiaşi inculpat şi a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei. Atât soţia inculpatului, cât şi intermediarul Matei Cornel au denunţat darea de mită.