Funcţionarii publici participă, dar nu prea se bagă
Greva bugetarilor, între dezinteres şi exces de zel
Finanţiştii bihoreni au întrerupt, ieri, timp de două ore, programul de lucru, solidarizându-se astfel cu sindicatele din întreaga ţară afiliate Alianţei Federative a Sindicatelor Funcţionarilor Publici "SED Lex". Lor li s-au alăturat şi vameşii care, în întervalul 8.00-10.00, au înţeles să dea dovadă de o rigurozitate ieşită din comun, controlând amănunţit fiecare autoturism care intra sau ieşea din ţară. Şi sindicaliştii de la Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă au ţinut să-şi apere interesele printr-o grevă de avertisment, în rest celelalte instituţii afiliate la "Sed Lex", Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, Casa Judeţeană de Pensii Bihor şi Garda de Mediu şi-au desfăşurat activitatea fără nici o întrerupere.
Obloane trase, la Finanţe
Promotorii grevei de avertisment desfăşurate ieri au fost cei care lucrează în domeniul finanţelor, peste 600 de membri încetându-şi activitatea între ora 8.00 şi 10.00. Filiala Judeţeană "Sed Lex" are aproximativ 1.000 de membri, printre care se numără salariaţi din Direcţia de Finanţe, cea Vamală, Garda de Mediu, ITM, CJP Bihor şi AJOFM. Dintre aceştia, doar jumătate şi-au susţinut revendicările printr-o grevă de avertisment. Cetăţenii prezenţi la primele ore ale dimineţii la ghişeele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor s-au arătat destul de indignaţi de faptul că au fost siliţi să aştepte câteva minute în frig în faţa instituţiei, până ce liderul de sindicat a cerut portarilor să deschidă uşa şi să le permită acestora să aştepte în interior până la reluarea activităţii.
Protest inedit al vameşilor
Celor 600 de finanţişti bihoreni care au încetat activitatea, li s-au alăturat şi alţi 200 de lucrători vamali. În vămile de interior activitatea a încetat în totalitate, însă vameşii de la Borş au protestat într-un mod inedit, verificând meticulos fiecare maşină. "La punctele de control din Salonta, Oradea şi Episcopia Bihor, în intervalul 8.00-10.00, activitatea a încetat în totalitate. În schimb, la Borş greva generală s-a materalizat printr-o verificare atentă a fiecărui autoturism care intra sau ieşea din ţară. De regulă, controlul se face prin sondaj", a declarat Daniela Cucu, lider zonal al Sindicatului Naţional Vamal "Unirea".
Unii - da, alţii - ba
În Bihor, peste 3.000 de funcţionari publci îşi desfăşoară activitatea în administraţiile publice locale şi în instituţiile descentralizate, însă cei mai mulţi nu au ţinut deloc să se solidarizeze cu colegii de breaslă. "Nu poţi să aştepţi ca numai unii să se zbată pentru drepturile tale şi tu să profiţi de pe urma acestor succese. Noi am luat legătura şi cu reprezentanţii sindicatelor din administraţiile publice locale, însă multe dintre ele nu sunt afiliate nici unei confederaţii. Unii reprezentanţi de sindicat, cum sunt cei de la Consiliul Judeţean Bihor, nu au dorit să aibă nici un dialog cu noi", a declat preşedintele Filialei Judeţene "Sed Lex", Virgil Codrea. Cel mai numeros sindicat din administraţia publică locală, Sindicatul "Civica", al Primăriei Oradea, care reuneşte peste 660 de membri, nu a dat nici el curs cererii de încetare a activităţii, pe motiv că nu este afiliat nici uneia din cele patru confederaţii naţionale. "Deşi suntem constituiţi încă din 2001, nici până acum nu ne-am hotărât care dintre cele patru confederaţii naţionale ale funcţionarilor publici poate să ne reprezinte cel mai bine interesele. Totuşi, chiar dacă nu protestăm, susţinem revendicările formulate de Sed Lex", a declarat Gheorghe Bejan, preşedintele Sindicatului "Civica", din cadrul Primăriei Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.