În timp ce studenţii îşi subţiază salteaua, "Fabrica de diplome" îşi face safteaua
Din bugetul învăţământului românesc sunt alocaţi, în fiecare an, mii de miliarde de lei pentru finanţarea de bază a universităţilor româneşti de stat. Printre acestea se află şi Universitatea Oradea, care a beneficiat, "pe barba" fostului rector, anual, de importante alocaţii bugetare destinate finanţării de bază a instruirii studenţilor "bugetari", şcolarizaţi pe locurile fără taxă. Numai între 1999 şi 2003, valoarea finanţării de bază la Universitatea orădeană a depăşit 800 miliarde lei, în condiţiile în care numărul studenţilor bugetari a fost scos din burtă. Sumele ar fi trebuit utilizate pentru plata salariilor personalului didactic şi a cheltuielilor de întreţinere a spaţiilor de învăţământ...
Când locurile scad, birurile cresc
Şi cum finanţarea este acordată în funcţie de numărul de studenţi, nici anul acesta Universitatea din Oradea nu se dezminte, punând la bătaie aproape 4.500 de locuri la toate formele de învăţământ. Faţă de anul trecut, numărul locurilor şcolarizate de Universitatea Oradea este mai mic cu aproximativ 1000, majoritatea, adică aproape 3000, fiind cu taxă. Restul, cele fără taxă, vor fi ocupate de studenţii bugetaţi, pentru fiecare dintre ei instituţia de învăţământ superior beneficiind de o finanţare anuală în valoare de aproximativ 16 milioane lei. Studenţii cu taxă, în schimb, vor trebui să plătească din buzunarul propriu toate serviciile oferite de universitate, achitând în fiecare an o taxă de şcolarizare deloc neglijabilă. Astfel, dacă un an de studenţie costa, în octombrie 2004, între 200 şi 350 euro - taxă convertită peste noapte din dolari în euro - începând cu anul universitar 2005-2006, taxa de şcolarizare va fi cuprinsă între 400-600 euro. De asemenea, şi taxele de admitere au fost majorate de la 500.000 la 800.000 lei, bani pe care fiecare candidat este obligat să îi achite indiferent dacă va deveni sau nu student. Anul trecut, numai taxele de admitere, raportate la numărul de locuri, au adus la bugetul Universităţii aproape trei miliarde de lei. Ţinând cont de faptul că la unele facultăţi numărul de candidaţi a depăşit cu mult numărul locurilor scoase la concurs, este de la sine înţeles că veniturile din această sursă au crescut.
Taxă mare pe contract fără valoare
Având în vedere toate aceste surse generoase de finanţare pe care Universitatea Oradea le are, conducerea instituţiei a ţinut să scuze într-un fel majorarea taxelor de şcolarizare, spunând că acestea trebuie să fie cel puţin egale cu suma pe care un student fără taxă o primeşte de la stat. Numai că taxele au mai fost mărite o dată în acest an, iar explicaţia a fost aceeaşi. Din anul universitar 2005-2006, majoritatea studenţilor va scoate din buzunar 400-450 de euro pentru un an de studenţie, excepţie făcând cei care vor opta pentru Facultatea de Medicină şi Farmacie sau cea de Muzică, unde taxa este nici mai mult nici mai puţin de 600 euro pe an. Astfel, din taxele de şcolarizare, alocaţiile bugetare la care se adaugă taxele pentru restanţe, pentru mărire de notă, pentru eliberarea diplomei etc, în buzunarul universităţii intră anual sute de miliarde de lei, care nu se regăsesc, din păcate, în condiţiile oferite studenţilor. Mai mult, tinerii care urmează deja cursurile instituţiei de învăţământ nu sunt foarte siguri că noua mărire de taxe nu îi va afecta, cu atât mai mult cu cât, în loc să semneze la începutul studiilor un contract privind cuantumul taxei de studii şi menţinerea acesteia pe toată durata anului, s-au ales cu o hârtie fără nici o valoare.
Cert este că cei care conduc acum destinele universităţii trebuie să găsească cât mai repede soluţii viabile pentru a ieşi din dezastrul financiar şi din situaţia care a ajuns atât de critică, încât, din lipsă de fonduri, o bună parte din personalul auxiliar urmează a fi disponibilizat de luna viitoare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.