Premierul Emil Boc făcea, zilele trecute, o declaraţie cu privire la transmiterea cinematografelor către administraţiile locale, păstrând însă cel puţin un cinematograf în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ pentru promovarea filmului românesc sau organizarea unor acţiuni de cultură de nivel naţional. În Bihor, această măsură a fost realizată parţial, însă autorităţile locale nu au ştiut să se ridice la nivelul responsabilităţii încredinţate. Dovadă stă Cinematograful "Transilvania", predat Primăriei Oradea cu acte în regulă în urmă cu un an.
În urmă cu câţiva ani, în Bihor existau cinci cinematografe: "Libertatea" - cu o capacitate de 961 locuri, "Transilvania" - cu 399 locuri, "Patria" (652 locuri), "Crişana" (450 locuri), toate din Oradea, respectiv Cinema "Bihorul", din Beiuş, cu 501 locuri, şi "Victoria", din Salonta, cu 325 locuri. Din păcate, după Revoluţie aceste spaţii au fost date spre administrare unor diferite societăţi care le-au transformat în săli de jocuri de noroc, cum e cazul Cinematografului "Libertatea", sau într-o discotecă, aşa cum e la "Patria". Cel mai trist destin pare să-l aibă chiar Cinematograful "Transilvania", care a fost trecut în proprietatea Primăriei Oradea. Aici starea de degradare a imobilului în care nu a mai rulat un film de zece ani a atins cote maxime: pereţii holului poartă încă afişele filmelor care rulau în anii 1996-1998; infiltraţiile din plafon au ajuns chiar să găurească tavanul, care încet, încet, se prăbuşeşte peste scările de la intrarea în hol. Mirosurile pestilenţiale amintesc de ultimul incident, în care conducta de apă menajeră s-a spart şi a invadat complet sala de aşteptare. Cinematrograful nu mai este conectat la nicio sursă de curent, un angajat al Administraţiei Imobiliare Oradea, care ne-a facilitat accesul, având asupra sa şi o lanternă. La lumina acesteia am putut vedea starea de degradare în care a ajuns acest imobil. Sala de cinema fusese golită de orice fotoliu, iar podeaua era doar valuri, de la atâtea infiltraţii ale apei. În fundal, se mai distingea o veche pânză, pe care au rulat filme zeci de ani la rândul. La etaj, lemnăria balconului a fost smulsă, iar balustradele au fost complet distruse. Pereţii sunt plini de igrasie, iar tavanul - pe cale să se prăbuşească pe alocuri. Imaginea de ansamblu oferită este dezolantă, iar fiecare an care trece îşi lasă adânc urmele în structura de rezistenţă a clădirii. Cinematograful "Transilvania" are o suprafaţă desfăşurată de 647 mp, iar reabilitarea lui presupune costuri ridicate. De la preluare şi până în prezent, mai marii Primăriei nu au făcut nicio expertiză a imobilului şi nici nu au solicitat realizarea unui proiect tehnic pentru a vedea costurile pe care le-ar impune o astfel de lucrare. După unele zvonuri, acest imobil a stârnit interesul unor consilieri liberali, care şi-au exprimat dorinţa de a amenaja aici un centru de evanghelizare.

"Nu putem schimba destinaţia acestor cinematografe. Până în prezent, doar Teatrul şi-a manifestat dorinţa de a primi această sală. Nu ştim la cât se ridică lucrările capitale care ar trebui demarate aici. Dar totul va costa în funcţie de ceea ce dorim să facem", ne-a declarat Aurelian Cismaş, consilier în cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea.