Ochită de reprezentanţii comunităţi maghiare, existenţa Grădinii Zoologice se află sub semnul întrebării
Oradea riscă să rămână fără grădină zoologică, autorizaţia de mediu a acesteia expirând vinerea trecută. În cursul acestei săptămâni, o comisie din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Bihor a efectuat un control pentru a verifica dacă măsurile impuse de această instituţie au fost îndeplinite.
Mai "dansează" doar o vară?!
Regia Autonomă Pieţe Agrement Salubritate (RAPAS) a solicitat APM Bihor obţinerea unei noi autorizaţii, însă la controlul efectuat de specialiştii acestei instituţii la Grădina Zoologică, în 26 iunie, a rezultat că dintre cele 13 măsuri impuse în planul de conformare, administraţia acesteia a reuşit să îndeplinească doar cinci: reabilitarea gardului perimetral, reorganizarea, redotarea şi refacerea spaţiilor de coabitare pentru speciile carnivore mari doar pentru specia lup, refacerea plăcuţelor de prezentare a animalelor, extinderea perdelei vegetale, dotarea cu un calculator şi asigurarea serviciilor unui biolog. Alte opt măsuri impuse de APM Bihor nu au fost îndeplinite: asigurarea reţelei de apă şi canalizare, care să fie prevăzute cu un bazin de colectare a apelor reziduale provenite de la platforma de disecţie, realizarea unei platforme betonate pentru colectarea deşeurilor solide şi asigurarea colectării scurgerilor de lichide în bazin vidanjabil, extinderea reţelei de canalizare şi alimentare cu apă (canalizare exista pe circa 80% din suprafaţă, reţea de alimentare cu apă, integral), racordarea la reţeaua de termoficare a adăposturilor, reabilitarea clădirilor, construirea unui complex de prezentare a maimuţelor din familii şi specii diferite şi asigurarea efectivului optim de animale corelat cu spaţiul existent.
Deocamdată, nu se ştie dacă grădina va fi închisă sau va rămâne în actualul spaţiu. Potrivit purtătorului de cuvânt al APM Bihor, Felicia Enache, conducerea acestei instituţii va analiza în perioada următoare situaţia Grădinii Zoologice şi va lua o decizie în decurs de maximum 45 de zile de la solicitarea formulată de RAPAS.
"Şacalii" UDMR dau târcoale la Zoo
Gurile rele spun însă că spaţiul ocupat de Grădina Zoologică a fost ochit de anumite interese ale unora dintre reprezentanţii comunităţii maghiare, care ar dori să o transforme în parc cu valoare de simbol al acestei naţiuni şi să poarte denumirea Redai Lajos, de la numele fostului proprietar al acesteia, urmând ca după evacuarea animalelor să reintre în circuitul turistic. Terenul ocupat actualmente de Grădina Zoologică, pe o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi, a aparţinut unui grof maghiar, Redai Lajos, prin anii 1800, primar pe atunci al oraşului Oradea, care l-a lăsat pe cale testamentară patrimoniului public. Acesta a fost înmormântat împreună cu soţia sa în capela din incinta Grădinii Zoologice, dar mai târziu, sub ocupaţia horthystă, cele două morminte au fost dezgropate, iar rămăşiţele celor doi, duse pentru reînhumare în Keretes (Ungaria). Zvonurile spun însă că, în realitate, cele două morminte ar fi fost devastate, iar rămăşiţele acestora aruncate în Peţa.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.