Deşi preţul energiei electrice se majorează periodic, unităţile comerciale specializate în desfacerea produselor alimentare trebuie să menţine în funcţiune agregatele frigorifice, vitrine frigorifice, congelatoare etc. Sunt mărfuri alimentare care din depozit, transport şi magazin comercial, trebuie să fie manipulate asigurându-se "lanţul de frig". M-am convins că nu se mai respectă această prevedere şi comercianţii - ca să facă economie la energia electrică - întrerup, pe perioade mai scurte sau mai îndelungate, curentul, scoţând din priză agregatul. Sunt mărfuri alimentare, ca de exemplu carnea de pasăre - ambalată, porţionată, tranşată - şi ca să "tragă" la cântar se mai stropeşte cu apă, aşa că uneori plătim bani grei pe sloiuri de gheaţă. Aceste aspecte sunt alarmante şi ar fi bine să-i pună pe gânduri pe cei care se "perindă" în control, în dorul lelii, dar nu observă la ce pericol este expus cumpărătorul. Un alt aspect: sunt peste tot amplasate tarabe cu legume şi fructe, iar asta este foarte bine. Dar uneori se expun la aceste tarabe mărfuri degradate, necorespunzătoare calităţii şi preţului. Cei care se ocupă cu comercializarea fructelor au obligaţia ca, în momentul livrării acestora către tarabele pe care le au pe străzi, să sorteze marfa şi să vândă doar produse proaspete, cu aspect comercial şi de o calitate care să corespundă preţului afişat. Precizez că bieţii vânzători nu au nicio vină, deaoarece li se livrează marfă de calitate inferioara şi ei nu pot refuza. Perisabilitatea acestor mărfuri este destul de mare şi depozitele care le comercializează nu ar trebui să pună în vânzare toate gunoaiele (banane pe jumătate stricate, lămâi putrede, piersici răscoapte, etc.). Amenda trebuie dată nu vânzătorului, care de cele mai multe ori este un amărât care stă în soare, ploaie, vânt doar ca să-şi câştige existenţa, ci patronului său, care este principalul responsabil pentru că expune marfa nevandabilă. Sper că organele de protecţie a consumatorului şi vor lua măsurile care se impun.