Pe Corso rămâne cum am discutat: lucrări recepţionate, facturi decontate, deficienţe neremediate...
La aproape un an de la inaugurarea zonei pietonale a oraşului, imaginea generală a Corso-ului lasă încă mult de dorit. Cu toate că atât lucrările de pavare, cât şi cele de iluminat, precum şi lucrările de execuţie a fântânilor au fost recepţionate încă de anul trecut, numeroasele deficienţe încă persistă. Pe porţiuni semnificative cuburile de granit parcă aşteaptă să fie culese de către amatorii de suveniruri chinezeşti, din cauza faptului că nu au fost montate aşa cum trebuie. În plus, spoturile luminoase din faţa Agenţiei CFR şi până la intersecţia cu strada Moscovei nu funcţionează nici după luni de la data inagurări, iar fântânile care au fost pornite abia de Paşti s-au şi defectat după câteva zile.
La data la care au lansat proiectul de reabilitare a zonei centrale autorităţile orădene promiteau şi amenajarea străzilor laterale, proiect abandonat la scurt timp. Urmarea acestui fapt este că în zona intersecţiei cu strada Moscovei, în dreptul terasei, vechiul model cu cercuri îl concurează în continuare pe cel nou, iar modul în care s-a realizat îmbinarea celor două lucrări duce cu gândul la amatorism. Şi porţiunea din spatele soclului pe care va fi ridicată statuia lui Aurel Lazăr a fost lăsată neterminată, mai multe dale fiind abandonate aici la voia întâmplării. La câţiva metri mai încolo, pe trecerile de pietoni, montarea calupurilor s-a făcut superficial, denivelările persistând încă din primele zile de la "plantare". În plus, la intersecţia cu strada Mihai Eminescu, după ce pavajul s-a deteriorat în urmă cu câteva luni la extragerea vechilor stâlpi care blocau accesul pe pietonală, nimeni nu s-a mai deranjat să remedieze situaţia.
Cu toate aceste neajunsuri, pe data de 13 decembrie 2006 a fost semnat procesul de recepţie a lucrărilor de pavare cu mai multe observaţii: curăţirea pietrelor rigolelor, aşezarea la cote a rigolelor, remedierea pavajelor în zona rigolelor, finisarea estetică a pavajelor în jurul corpurilor de iluminat, alinierea corpurilor de iluminat, remedierea rosturilor în zona trecerii pietonale. Totodată, în procesul verbal era trecut şi un termen de remediere a deficienţelor, termen care a expirat de câteva săptămâni.
Până la această oră însă, reprezentanţii firmelor executante nu s-au deranjat să remedieze situaţia. Mai mult, recepţia lucrărilor s-a făcut chiar dacă nu funcţionau toate corpurile de iluminat, dezinteresul beneficiarului faţă de modul în care s-a realizat această lucrare fiind evident, din moment ce nici până azi nu a cerut remedierea situaţiei. De asemenea, Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Oradea a recepţionat, tot în luna decembrie, şi cele două arteziene de pe Corso. În procesul verbal de recepţie nu era trecută nicio observaţie, deşi încă de pe atunci fuseseră semalate unele deficienţe. În urmă cu o lună, fântânile au fost din nou pornite, însă nu pentru mult timp, întrucât de câteva zile nicuna dintre acestea nu mai funcţionează.
Primăria Oradea a decontat firmelor Construcţii Bihor, Selina şi Luxten 4.647.406 lei, suma integrală prevăzută în contract, fără însă să ţină cont de numeroasele deficienţe trecute în procesul verbal de recepţie şi, mai mult, ignorând depăşirile repetate ale termenelor de predare. În schimb, firmei Agave, cea care a executat cele două arteziene, i s-a "imputat" o penalitate de 11.559 lei. Potrivit contractului, valoarea lucrării se ridica la 319.878 lei, din care s-au achitat doar 308.319 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.