Protecţia copilului sau poliţia copilului?!
Mămici cu copilaşi în cărucioare decorate cu drapele şi cartoane colorate au ieşit la proteste. Tătici cu copii în cârcă scandează lozinci haioase, iar micuţii flutură afişe pe care scrie: „Tati, când prindem hoţul?” Autorităţile încep să-i numere şi să-i încadreze în articole de lege penalizatoare. Au „organele” dreptul să intre în dormitor şi familie?! Cât de liberi suntem?
Protecţia Copilului îi caută cu lupa pe părinţii care şi-au scos odraslele la miting. Motivul invocat de instituţie este „puzderia” de sesizări, majoritatea anonime, care reclamă un abuz al părinţilor asupra copiilor prin faptul că i-au scos la proteste. Că s-au folosit de ei. Astfel de acuzaţii au apărut, însă, pentru prima dată pe reţelele de socializare, în cvasi-majoritatea cazurilor fiind vorba de postări ale simpatizanţilor de partid şi chiar ale unor politicieni. S-a invocat art. 27 pct. 4 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului pe care îl redau integral: „Copiii nu pot fi folosiți sau expuși de către părinți, reprezentanți legali, alte persoane responsabile de creșterea și îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituții publice sau private, în scopul de a obține avantaje personale/instituționale sau de a influența deciziile autorităților publice”.
Din neştiinţă sau poate cu rea-voinţă, nu mai precizează însă faptul că textul de lege invocat specifică extrem de clar că doar părintele apreciază interesul copilului şi ia decizii în folosul propriului copil. În plus, Convenţia privind drepturile copiilor a UNICEF le garantează acestora deptul de a participa la manifestaţii paşnice. Articolul citat nu poate constitui bază legală pentru Protecţia Copilului să intervină în familii, să-i tragă de urechi pe părinţi, ori să deschidă anchete sociale. Orice părinte poate susţine că i-au dus pe copii ca să-i pregătească civic, manifestaţiile paşnice fiind un drept democratic şi garantat constituţional. Cultura civică a protestului este la fel de importantă precum exerciţiul democratic al votului. Şi apropo de vot, în logica celor care acuză părinţii că şi-au dus copiii la proteste, politicienii care şi-au expus odraslele la mitingurile electorale, sau chiar la secţia de vot, nu sunt oare în aceeaşi situaţie?!
Rostul Protecţiei Copilului ca instituţie nu este să deschidă anchete împotriva unor părinţi care înţeleg să-şi educe copiii într-un spirit democratic, să-i înveţe de mici să ia atitudine împotriva nedreptăţii, a hoţiei şi minciunii. La fel ca inocularea datoriei civice de a vota şi exerciţiul civic al protestului împotriva abuzurilor, inclusiv al autorităţii de stat, trebuie cultivat în mintea omului încă de când este mic copil. Trebuie să ştie care îi sunt drepturile şi cum poate reacţiona democratic împotriva nedreptăţilor. Autorităţile de stat nu sunt deasupra legilor, iar oamenii care exercită autoritatea de stat trebuie să aibă, pe lângă corectitudine şi onestitate în exercitarea atribuţiilor, şi un comportament moral. În ţara asta sunt destui copii năpăstuiţi, abandonaţi de familii, sau chiar abuzaţi, puşi să cerşească, să fure. Iată cazuri flagrante în care instituţia trebuie să intervină, având mijloace legale prin care pot să-i protejeze pe minori. Ştiu că, în general, angajaţii de aici îşi fac treaba, deşi nu au nici pe departe suficiente resurse umane şi financiare pentru a rezolva toate cazurile. De aceea, graba de a deturna această instituţie de la exercitarea „protecţiei” către o „poliţie” a familiei este periculoasă. În unele state civilizate s-a ajuns la situaţia aberantă în care copiii sunt extraşi din familie pe motive de-a dreptul stupide şi încredinţaţi centrelor de copii, sau, mai rău, ajung în familii străine, dar care sunt „agreate” de instituţia de protecţie a copilului. Undeva trebuie să existe o limită peste care organele de stat nu au dreptul să treacă. Părinţii au dreptul să-şi crească şi să-şi educe copiii după cum consideră că este în interesul copiilor. Este aberant şi periculos să permiţi unor angajaţi să decidă în unele cazuri dacă părinţii şi-au pus în pericol copiii sau dacă i-au folosit în interes propriu. Spre exemplu, un părinte care îşi trimite copilul să cumpere o pâine înseamnă că l-a folosit în interes propriu? Sau un părinte este cu copilul la joacă în parc şi copilul cade de pe topogan împins din greşeală de alt copil, înseamnă că l-a pus în pericol? Dar ce te faci cu copiii de la ţară, puşi la muncă în gospodărie, să păzească gâşte, să smulgă nişte buruieni, să culeagă cireşe. Sunt exploataţi de părinţi sau educaţi de mici să fie gospodari şi harnici?
Părinţii care îşi duc copiii la manifestări publice de genul celor care au cuprins recent întreaga ţară merită tot respectul. Nu au revendicări sociale, măriri de salarii, alocaţii sau pensii, ci vor cu totul altceva. Vor stârpirea corupţiei, o guvernare transparentă şi în interesul cetăţeanului. Se împotrivesc deciziei politice prin care infractorii să fie eliberaţi şi relaxării anticorupţiei, tocmai pentru a-şi proteja copiii, care în timp pot deveni victime. „Atunci când fărădelegea ajunge lege, rezistenţa este o datorie”, iar părinţii responsabili nu au altă cale decât să reziste şi să-şi educe copiii tot în acelaşi spirit.
Foto: Remus Toderici, Alex Mara.
Apreciez onestitatea dvoastra.
Nu am citit tot articolul si m-am repezit sa dau sentinte. Imi cer scuze, articolul este de un nivel de civism egal cu cel al manifestantilor.
Dle Chis, chiar nu inteleg la ce va referiti. Va rog sa reciti cu atentie textul si sa argumentati unde este vb de lipsa deontologiei profesionale.
Am sa intru in dialog cu dvoastra daca imi aratati si demonstrati falsitatea argumentelor pe care le-am folosit. Chiar si in situatia in care preferati anonimatul.
Oare ce va determina sa nu admirati spiritul civic ireprosabil in care se desfasoara manifestatiile impotriva unui guvern care si-a dovedit ravna in a proteja si stimula corutia din Romania!? Spirit civic subliniat de faptul ca la manifestatii pot participa si copiii fara a fi supusi unor disfunctii emotionale. Pentru tara noastra este un semn foarte bun, care arata ca marlania a ramas endemica doar jurnalismului infestat de lipsa de deontologie profesionala.
Iată se a declarat azi premierul Grindeanu din guvernul condus de Dragnea: "Respect opinia protestatarilor, apreciez faptul că au fost proteste desfășurate în ordine, chiar apreciez foarte mult creativitatea de care mulți dintre concetățenii noștri au dat dovadă în această perioadă. Mesajele pe care le-au transmis le-am înțeles"
Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului- La dreptul de a participa (articolul 12) şi dreptul la libertatea de expresie (articolul 13). Dreptul la libertatea de expresie se referă la dreptul de a avea şi de a exprima o opinie şi de a primi informaţii pertinente. Prin semnarea Convenţiei Statele Membre (iar România face parte dintre acestea) îşi asumă obligaţia de a nu restricţiona opiniile exprimate de copii, oricare ar fi acelea Mai mult, prin articolul 15, Convenţia stabileşte faptul că minorii au dreptul la libertatea de asociere şi întrunire paşnică, ceea ce înseamnă că ei au dreptul de a participa la marşuri şi la manifestări publice şi politice de orice fel atâta timp cât nu devin violenţi.
Mai multe detalii aici:
https://republica.ro/copiii-au-dreptul-sa-le-spuna-politicienilor-ca-nu-le-place-de-ei-sa-citim-unul-dintre-cele-mai-frumoase
Limbajul iti tradeaza limitele, ar fi bine sa cauti in dictionar ce inseamna "indoctrinare" si apoi sa postezi. Din pacate, internetul este deschis tuturor prostalailor. Apropo, care este tara aia normala care le-ar aplica corectii severe parintilor, Coreea de Nord? Poti da un exemplu? Plimba ursu...
Domnule Man, degeaba bati campii cautand argumente false in favoarea prostiei. Cum sa fie bine sa indoctrinezi niste copii, sa le umpli sufletul cu sentimente de ura, sa-i asmuti impotriva cuiva, la o varsta total nepotrivita pentru astfel de evenimente. In orice tara normala Protectia copilului le-ar aplica acestor parinti corectii severe. Pe de alta parte, nu inteleg cum redactia Crisanei accepta publicarea elucubratiilor dumneavoastra!
Doar pe vremea lui Ceausescu erau copii indoctrinati, ca soimi si pionieri! Cum se mai repeta istoria!!!
Io nu stiu , n-au jucarii destule copilasii astia ? Cum sa vrei sa prinzi hotul cu pancarta si vuvuzeaua ,neinarmat cu un pistol de jucarie ,macar unul cu jet de apa , un tun de jucarie, ce stiu io ce s-o mai fi inventat ! ? Sau cu o masinuta in miniatura de politie, cu beculete ny,na-nyna?! Sau catelusi de plus sau cu cheita la spate . Sau cu traditionala prastie, ida ?!