Scurt pe doi din colţul hărţii
Marţi: Veşnic neliniştitul Ghişe s-a găsit şi el, într-un reflex cam târziu, să sară la gâtul lui Ponta. Deputatul PNL, duşman neîmpăcat al lui Băsescu, i-a reproşat premierului că s-a făcut „frate cu dracu'" şi a cerut ieşirea liberalilor din alianţa cu social-democraţii „trădători". E, desigur, doar o eclatantă coincidenţă faptul că noul atac la adresa USL vine iar din rândurile liberalilor şi tot din partea unui om care, cândva, a purtat haină militară. SRS a avut şi el grade, însă le purta mai discret fiindcă erau de la Secu'. Una peste alta, dovedind că e un mare bărbat politic, Ghişe şi-a pus cenuşă în cap imediat ce preşedintele Antonescu s-a încruntat către el. Se pare că ordinele privind această nouă manevră tactică au fost înţelese greşit. Nici nu mai ştii pe cine să apreciezi, pe Ghişe, care se face cârpă, sau pe Stănescu, că se ţine băţos împotriva tuturor?
Miercuri: Altu' mai vânos! Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ameninţă că maghiarii vor ieşi în stradă dacă reorganizarea administrativ-teritorială va încerca, vezi Doamne, cine ştie ce formă de „asimilare perversă". Într-un fel are dreptate, minorităţile sunt ca vecinii, nu poţi să-i alegi! Dar asta nu le dă drepul nici să îşi facă de cap în casa ta. Până la urmă, majoritatea USL a încercat să facă nişte concesii UDMR-ului. Constituţia modificată va prevedea că „Reprezentanţii legali ai minorităţilor pot înfiinţa, potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi execuţie, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor". Cine stabileşte care sunt reprezentanţii „legali" ai minorităţilor? Când se va vota Legea Statutului, care stă de aproape 8 ani în Parlament? Şi, în temeiul acestei prevederi CONSTITUŢIONALE, nu vor pretinde „minorităţile" autonomie? Ce înseamnă „organe proprii de decizie şi execuţie", poliţie proprie, primării separate...?!
Joi: Ca să nu piardă trenul dezbaterilor constituţionale, preşedintele Băsescu a anunţat că, la Cotroceni, au fost declanşate fazele preliminare pentru un nou referendum. Şi de data aceasta întrebările vor fi aceleaşi ca şi în 2006, doar formulate puţin diferit: vreţi parlament unicameral şi vreţi 300 de parlamentari? Încordarea asta de muşchi, cu pretenţii de vastă consultare populară, ar putea să ne coste 40 de milioane de euro. Referendumul lui Antonescu, jumate, şi referendumul lui Băsescu, tot atât! Ar fi de râsul curcilor, dar nu e imposibil în România să fie programate la aceeaşi dată! Economie! Oricum, cei mai mulţi români s-au prins că părerea lor nu prea contează. La fel cum nu importă nici câţi dintre noi votează. Pe politicieni îi doare în cot de ce vrem. Întrebarea e când şi cum o să îi învăţăm că trebuie să se ţină de ceea ce au promis şi să nu ne dea cu flit trei ani şi 11 luni?!
Vineri: Se mai fac şi lucruri bune la Parlament, când aleşii nu sunt cu băgare de seamă, desigur. Uite că viitoarea Constituţie va pedepsi „turismul" parlamentar cu invalidarea mandatului. Era de bun simţ ca şi aleşii de la Bucureşti să aibă acelaşi regim ca şi cei de la oraşe şi sate. Poate asta-i explicaţia faptului că, numai săptămâna asta, doi parlamentari PDL i-au spus adio lui Vasile Blaga. Fuge cine poate, până se mai poate! Da' să nu zicem hop până n-am sărit pârleazul! Cum decizia nu poate fi pe placul domniilor lor s-ar putea să cadă la votul în plen. Şi, dacă trece în Parlament, dar pică, cu totul, la referendum?! Asta-i hiba cea mai mare a Constituţiei celei noi, are câteva motive pentru care merită votată şi cam tot atâtea pentru care se cere aruncată!
Sâmbătă: Avem pod nou peste Dunăre, între Calafat şi Vidin. După 13 ani! În plus, o recunoaşte şi premierul Ponta, că nu prea avem drumuri care să ducă la pod, asta fiindcă, la noi, mai toate autostrăzile sunt în aer. Şi nu e tot. Noua linie de transport rutier: Arad, Timişoara, Craiova... lasă de pustiu vestul, centrul şi nordul ţării. Başca, se aude că bulgarii adună mai mulţi bani din taxa de pod decât noi! Unde mai pui că noua trecere peste fluviu ar avantaja, cică, turismul montan din Balcani, în dauna celui carpatin. S-ar spune că noi, românii, am mai făcut o afacere... bulgărească?!
Duminică: Gregorian Bivolaru a fost condamnat, în lipsă, după vreo opt ani de tergiversări, la 6 ani de închisoare cu executare. Vă imaginaţi ce haz criminal ar fi să-l bage Guru într-o celulă cu Gigi? Desigur, asta cu condiţia ca autorităţile române să-l pescuiască de undeva, fiindcă, deocamdată, marele yoghin stă, bine merci, la răcoare, da' în Suedia! După atâtea eforturi, procurorii n-au reuşit să-l dovedească decât cu o banală corupere de minori. Părintele spiritual al MISA fiind achitat în ceea ce priveşte acuzaţiile de trafic de persoane, pornografie... etc. De la Stockholm pân' la Tisa, tot românu-i fan de MISA?
Cetăţeanul surmenat
Comentarii
Nu există nici un comentariu.