Luni: Apăi, dacă n-am intrat noi, nici de data asta, în Schengen, a intrat Şenghenu'n noi, pe toate canalele mass-media. În prima zi a săptămânii am aflat, de la însuşi, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, că aderarea la spaţiul de liberă circulaţie a mărfurilor "n-a fost niciodată o prioritate pentru România". Păi atunci, ce atâta zarvă?! Nu cumva strugurii sunt acri? Iată încă un caz în care politicienii români nu-şi ating ţintele, dar nici nu sunt destul de bărbaţi pentru a-şi recunoaşte eşecul. Fapt este că, deşi s-a decis la cel mai înalt nivel, să nu mai cerem "viza" de Schengen, în Consiliul JAI şi jale, Germania, Olanda şi Finlanda au ţinut să ne trântească uşa-n nas. Ce ţi-e şi cu manierele astea europene!

Marţi: Deşi mai e mult până la alegerile prezidenţiale, în preajma postului de preşedinte se cam face coadă. Crin Antonescu e, oficial, candidatul USL. Şi totuşi, cică Sorin Oprescu ar putea deveni, peste noapte şi peste protocol, candidatul PSD. Acu' rămâne de văzut pentru cine va candida Mircea Geoană, care se vede şi el din nou preşedinte. Cum în zona PDL iţele sunt tare încurcate, ar putea să încerce acolo, că, evident, la USL al treilea nu prea are loc. Până una alta să constatăm doar că Antonescu şi-a făcut-o cu gura lui. Atâta s-a tot plâns că e singurul prezidenţiabil că, desigur din pură complezenţă, iată au şi sărit doi dintre ai lui să-l "ajute".

Miercuri: Austeritatea e cu totul altceva după noul Parlament. Camera Deputaţilor se pregăteşte să pună pe făraş 100 de oameni din corpul personalului de serviciu: tehnicieni, şoferi, personal de curăţenie. Senatorii au găsit altă soluţie. Au tăiat din salariile oamenilor din subordine. Funcţionarii care se ocupă de organizarea lucrărilor la nivel de comisii parlamentare şi-ar putea pierde şi ei o pătrime din lefuri. Toate astea în vreme ce salariile aleşilor au rămas intacte, senatorii şi deputaţii se plimbă în continuare cu avionul, iar mult pomenita mutare în chirie n-a mai avut loc, că la hotel e mai cu ştaif. Oameni mari caractere pe măsură! Să tăiem de la toţi, numai de la noi nimica. Iată care pare a fi primul principiu al noii doctrine socialist-liberale.

Joi: Cu vreo cinci ani întârziere, Academia Română a pus în dezbatere modificarea Constituţiei. Decât mai târziu, mai bine deloc. Chiar dacă încă nu e primul academician al ţării, preşedintele Traian Băsescu a pus lucrurile la punct. Le-a spus el tuturor cum trebuie să arate viitoarea lege fundamentală: parlament unicameral, cu mai puţini parlamentari, dizolvabil în mai puţin de 60 de zile, vot public în Consiliul Suprem al Magistraturii, răspundere judecătorească etc. Ceea ce pare a-i fi scăpat preşedintelui jucător a fost tocmai ocazia de a mai cere un mandat. Nu de alta, dar cine altul ar putea pune la punct lucrurile astea atât de complicate?!

Vineri: Aflate în plin proces de alegeri interne, organizaţiile PSD din Capitală se bat pentru Adrian Năstase. Încercând să fure startul şi să-l aducă în organizaţia lui de cartier, Marian Vanghelie a şi anunţat o posibilă "evadare" a fostului premier, aflat încă după gratii. Până la urmă, nu e nimic nelalocul său, dacă organizaţiile de sector ale social-democraţilor se întrec în recuperarea unui politician penal cu acte în regulă. La câţi alţi penali, încă nedovediţi, sunt printre ei, Adrian Năstase ar deveni o excepţie de nevinovăţie. El cel puţin şi-a ispăşit pedeapsa.

Sâmbătă: Victor Ponta s-a văzut, la Budapesta, cu alţi reprezentanţi ai partidelor socialiste din Europa. Cu prilejul acestei importante întâlniri ne-a mai picat o piatră de pe inimă. Am aflat, de la însuşi şeful Guvernului, că România nu are nicio problemă cu drapelele Ţării Secuilor, ceea ce sună ca o invitaţie la autonomie. Dacă tot s-a speriat aşa de tare din pricina grupului gălăgios, care l-a întâmpinat cu lozinci naţionaliste şi drapele ale Ungariei Mari, de ce nu le-a spus Victor Ponta gazdelor sale că noua lege a retrocedărilor, pe care tocmai se pregăteşte să îşi asume răspunderea, le va aduce maghiarilor şi mai multă autonomie, funciară şi economică, decât arborarea amărâtului ăla de drapelul.

Duminică: Ca să încheiem rotund, ne vom întoarce în Schengen. Puţină lume a băgat de seamă că, pe lângă refuzul cu care au tratat România şi Bulgaria, statele UE au repus în discuţie necesitatea înlocuirii sistemelor de monitorizare a frontierei şi a celor de gestiune a bazelor de date privind traficul la graniţele "lumii civilizate". Asta înseamnă că, după ce am cheltuit circa un miliard de euro pentru a ne "alinia standardelor de securitate", sigur ni se va cere să o mai facem o dată. Dacă „vrem în Schengen"... Cam aceiaşi bani, altă distracţie! Una peste alta, se vede că Europa ne-a refuzat fiindcă trebuie să mănânce şi ea o pâine albă, iar banii trebuie să circule, că doar, până la urmă, despre asta e vorba şi-n Schengen, nu-i aşa?

Cetăţeanul surmenat