Semnături şi "săpături" la Oşorhei
Alba-neagra referendumului pune paie pe focul sătenilor
Deşi au înaintat Prefecturii Judeţului Bihor un memoriu prin care solicită organizarea unui referendum, în vederea schimbării din funcţie a primarului Ioan Codău, încă la începutul lunii mai, sătenii din comuna Oşorhei mai au de aşteptat până să îşi aleagă un nou prim gospodar. După ce au fost verificate toate listele cu semnături, autorităţile locale au ajuns la concluzia că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru organizarea referendumului.
Primele semnături, aproximativ 1300, au fost depuse, împreună cu un memoriu, la Prefectura Bihor, în data de 5 mai. După verificarea autenticităţii acestora, a reieşit faptul că în două sate ale comunei Oşorhei nu este îndeplinit procentul de 25% din numărul total al populaţiei cu drept de vot, condiţie necesară pentru organizarea referendumului. Astfel, iniţiatorii acţiunii au fost nevoiţi să facă noi liste cu încă aproximativ 130 de semnături, care, la rândul lor, au fost verificate de reprezentanţii IPJ Bihor. Nici de această dată însă numărul semnăturilor nu a fost suficient, conform reprezentanţilor Prefecturii Bihor mai fiind necesare încă zece. "Este inadmisibil ce se întâmplă. Ne sunt puse beţe în roate şi nimeni nu ne ia în seamă. Noi am adunat semnăturile şi ştim că oamenii au fost de acord cu referendumul, aşa că nu ne explicăm ce s-a întâmplat. Cerem să ni se arate listele verificate, dar suntem refuzaţi. În schimb, Codău a intrat în posesia lor", a declarat unul dintre iniţiatorii referendumului, Dumitru Biriş. Contestatarii lui Ioan Codău spun că, atunci când au demarat strângerea semnăturilor, au luat în calcul numărul populaţiei cu drept de vot din comună conform ultimului recensământ, din anul 2002. Reprezentanţii prefecturii susţin însă că procentul de 25% din numărul alegătorilor se calculează conform listelor electorale actualizate permanent, ceea ce explică situaţia creată. "Pe noi nu ne-a informat nimeni. Am dorit să aflăm de la început la care cifre să ne raportăm, dar nu am primit nici un răspuns. Trebuia să ni se aducă la cunoştinţă, dar, în schimb, ni s-au ascuns aceste lucruri, tocmai pentru a nu reuşi", spun protestatarii. Mai mult, listele electorale sunt documente care nu sunt făcute publice, fiind protejate de o lege specială. Anual, fiecare primar are obligaţia să actualizeze, până la sfârşitul lunii mai, aceste liste, care, mai apoi, suferă modificări pe tot parcursul anului.
Din acest motiv, localnicii se întreabă, pe bună dreptate, de unde ar fi putut afla care este numărul cetăţenilor cu drept de vot, dacă aceste informaţii provin chiar de la cel care face obiectul nemulţumirilor lor. Iritaţi de întorsătura pe care au luat-o lucrurile, contestatarii primarului Ioan Codău sunt hotărâţi să atace decizia Prefecturii Bihor, dar şi să recurgă la ample acţiuni de protest, dacă situaţia nu se va clarifica.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.